|
|
Teraz jest 21 lis 2024 16:32:21
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Wydawcy o eBookach – podsumowanie cyklu - komentarze
Autor |
Wiadomość |
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Wydawcy o eBookach – podsumowanie cyklu - komentarze
Zapraszamy do komentowania nowego artykułu na naszym blogu - Wydawcy o eBookach – podsumowanie cyklu.
18 lut 2010 10:14:11 |
|
|
Mod
|
Re: Wydawcy o eBookach – podsumowanie cyklu - komentarze
Wygląda to trochę na błędne koło, bowiem w chwili obecnej nie jestem zainteresowany wąską ofertą wyżej wymienionych księgarni - ani nie mają pozycji, z którymi chciałbym się zapoznać, ani moje ulubione gatunki nie są w jakiś sensowny sposób reprezentowane. Z tego wynika, że mam kupować jakąś elektroniczną makulaturę z nadzieją, że takie postępowanie zachęci tych wydawców, których książki zakupiłbym chętnie, gdybym miał taką możliwość. Oczywiście, z płonną nadzieją... Dla mnie w chwili obecnej rynek eBooków w Polsce to czarna dziura i bynajmniej nie mam tu na myśli tej w kosmosie. Parafrazując, Staszewskiego, nie ma szans dla nas, drodzy Czytelnicy
18 lut 2010 14:58:51 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle3
|
Nie przesadzajmy,
Fabryka Słów na facebooku w którymś z komentarzy sugerowała, że powinni wejść w ten temat jeszcze w tym roku - więc może nie będzie tak źle?
_________________ ------------------------------------
Sa souvraya niende missain ye
------------------------------------
|
18 lut 2010 15:50:48 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Na forum eClicto ktoś napisał, że dostał od nich odpowiedź, że w ciągu najbliższych 6 miesięcy z pewnością w ebooki nie wejdą. Moim zdaniem najwcześniej będzie to 2011 rok, a bardziej prawdopodobny wydaje się 2012. Dużo zależy od cen eczytników.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
18 lut 2010 17:15:59 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 lut 2010 21:23:09 Posty: 250 Lokalizacja: Olsztyn
eCzytnik: eClicto + Kindle
|
Kiedy ebooki czytamy nie tylko na eczytnikach, zanim kupiłem coś opartego na eink używałem palmtopa i telefonu komórkowego.
W tej chwili w księgarniach najpopularniejsze są książki w PDF, a to przecież nie jest dobry format do czytania na urządzeniach mobilnych. Księgarnie powinny zaproponować kilka formatów, jak EPUB czy LIT.
W przypadku muzyki wkurzające jest to, że nawet jak się sprzedaje ją w postaci cyfrowej, to w marnej jakości typu 192 kbps, tylko kupując płytę CD mam szansę sam sobie ją skonwertować bezstratnie.
Wracając do książek, to w tej chwili najbardziej mnie przekonuje sposób sprzedaży eclicto, jakby jeszcze dołożyli możliwość czytania na obcych czytnikach byłoby super.
|
18 lut 2010 18:14:20 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Owszem, nie tylko. Jednakże popularyzacja ebooków może nastąpić jedynie przez popularyację specjalnych urządzeń do tego przeznaczonych. Inaczej już teraz wszyscy byśmy czytali z ekranów komputerów i takie urządzenie jak eczytnik by nigdy nie powstało.
|
18 lut 2010 19:09:17 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: kindle DX
|
| | | | muaddib2 napisał(a): ani nie mają pozycji, z którymi chciałbym się zapoznać, ani moje ulubione gatunki nie są w jakiś sensowny sposób reprezentowane. Z tego wynika, że mam kupować jakąś elektroniczną makulaturę z nadzieją, że takie postępowanie zachęci tych wydawców, których książki zakupiłbym chętnie, gdybym miał taką możliwość. Oczywiście, z płonną nadzieją... Dla mnie w chwili obecnej rynek eBooków w Polsce to czarna dziura i bynajmniej nie mam tu na myśli tej w kosmosie. Parafrazując, Staszewskiego, nie ma szans dla nas, drodzy Czytelnicy | | | | |
w pełni się zgadzam praktycznie nie ma wyboru ani nadziei na przyszłosc
|
19 lut 2010 13:47:04 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Dla pogorszenia humorów: http://www.idpf.org/doc_library/Trade%20Stats_09Q4.jpg - sprzedaż ebooków w USA. Tak się zastanawiam czy rocznie sprzedaliśmy tyle, co oni w ciągu najgorszego kwartału. Coś mi się wydaje, że nie. Tutaj cały raport: http://www.idpf.org/doc_library/industr ... es_Figures
|
19 lut 2010 17:30:16 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 lut 2010 21:23:09 Posty: 250 Lokalizacja: Olsztyn
eCzytnik: eClicto + Kindle
|
Ponieważ nasz kraj jest mniejszy od stanów, ciężko żeby mieć podobną sprzedaż.
Ja myślę, że jeszcze pojawią się większe księgarnie z e-bookami, tak jak pojawiły się serwisy sprzedające mp3.
|
19 lut 2010 17:42:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|