Re: Więcej niż 6 cali za rozsądną cenę - możliwe?
Rafał - chodzi o pliki zabezpieczone (chyba drm - bo nawet po zdjęciu hasła nie odpalają).
t3d - dzięki za zaangażowanie. Przyznam się, że tej ścieżki nie obadałem z czystego lenistwa (50$ może być dużo mniej warte niż czas, który się angażuje w znalezienie darmowego rozwiązania). Byłem nawet na tej stronie i to czytałem a ponadto ImageMagicka mam nawet od jakiegoś czasu zainstalowanego. Wcześniej próbowałem zrobić to Gimpem ale się wysypywał więc ImageMagicka trochę zlekceważyłem. Jak się okazuje niesłusznie, bo to "niskopoziomowy" program nastawiony na wydajność.
Czasu poświęciłem na to za więcej niż 50$ ale za to mogę się tu podzielić spostrzeżeniami. Są dwie opcje:
Rozwiązanie komercyjne (cena 50$):
http://www.pdfarea.com/PDF-to-Image-Converter.htmProgram skonwertował 400 stron pdf-a do jpg w 2 minuty i 27 sekund. Wyświetla pasek postępu. Numeruje ładnie pliki (nie 1,2...10,...100 tylko 001,002,...010,...10). Działa od razu na zabezpieczonym pliku (wystarczy podać hasło).
Rozwiązanie darmowe:
http://www.imagemagick.org/Żeby można było przelecieć zabezpieczonego pdf-a programem trzeba najpierw usunąć hasło (drukowanie w dobrej przeglądarce pdf + PDFCreator). Operacja ta dla 400-stronicowego pdf-a zajęła równe 4 minuty. Potem ImageMagick operował na pliku jeszcze następne 4 minuty i 37 sekund (łącznie 8m 37s). Trochę długo, zważywszy na to, że nie ma paska postępu. ImageMagick też numeruje pliki (niestety mało inteligentnie - 1,2,...10,...,100). Programu używa się z linii poleceń:
[Dysk]:\[Sciezka do IM]\convert -density 200 -quality 90 plik_in.pdf plik_out.jpggdzie parametry:
density: w dużym przybliżeniu rozdzielczość (można poeksperymentować z różnymi wartościami)
quality: jakość z przedziału 1-100
Dostępne są jeszcze dziesiątki innych parametrów, ale te 2 w zupełności wystarczą. Można też konwertować do innych niż .jpg formatów. Plik_in.pdf i plik_out.jpg to pełne ścieżki dostępowe do plików (w systemie Windows należy umieścić te ścieżki w cudzysłowach "" jeśli zawierają spacje).
Uruchamianie programu z linii poleceń może być dosyć uciążliwe. Można sobie napisać skrypt, który nałoży na to ludzki interfejs (na przykład w PHP). Ja tak właśnie zrobiłem. Tu już jednak pytanie czy nie opłaca się bardziej wydać 50$ staje się zasadne
P.S. Może darmową procedurę da się jeszcze uprościć i skrócić. Rafał zaproponował w innym temacie "normalny program do usuwania haseł". Pytanie czy jest jakiś darmowy?