Teraz jest 23 lis 2024 23:01:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
eClicto - temat ogólny 
Autor Wiadomość
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post Re: eClicto
nizejpodpisany napisał(a):
Małe wydawnictwa nie muszą naśladować Literackiego, żeby wiedzieć, że e-booki to przyszłość i że lepiej już teraz o nich pomyśleć. Z kolei żadne duże wydawnictwo, a zwłaszcza te dobrze zarabiające, nie mają imperatywu, by rozszerzać działalność o e-booki, tym bardziej, że nie widzą jeszcze przykładu, że ktoś na tym sporo zarobił.
Drogę będą torować małe wydawnictwa i to w nich jest wystarczająco dużo energii, by się pchać w e-booki.

Nie widzą przykładu? A Brown co, nie przykład? Na Zachodzie duże wydawnictwa mogą i zarabiają, a u nas to na pewno się nie da? Tam zaczęli giganci, a nie maleństwa, zatem wcale nie musi być tak, iż najpierw małe zostaną wysłane, by zbadały teren.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

24 wrz 2009 15:58:46
Zobacz profil WWW
Mori napisał(a):
nizejpodpisany napisał(a):
Małe wydawnictwa nie muszą naśladować Literackiego, żeby wiedzieć, że e-booki to przyszłość i że lepiej już teraz o nich pomyśleć. Z kolei żadne duże wydawnictwo, a zwłaszcza te dobrze zarabiające, nie mają imperatywu, by rozszerzać działalność o e-booki, tym bardziej, że nie widzą jeszcze przykładu, że ktoś na tym sporo zarobił.
Drogę będą torować małe wydawnictwa i to w nich jest wystarczająco dużo energii, by się pchać w e-booki.

Nie widzą przykładu? A Brown co, nie przykład? Na Zachodzie duże wydawnictwa mogą i zarabiają, a u nas to na pewno się nie da? Tam zaczęli giganci, a nie maleństwa, zatem wcale nie musi być tak, iż najpierw małe zostaną wysłane, by zbadały teren.

Przykład bardzo świeży, kilkudniowy i zanim do tego doszło przez wiele miesięcy rynek e-booków był rozkręcany przez self-publishing, nieprawdaż?
Małe nie muszą być przez nikogo wysyłane, żeby badać rynek. Same się tam znajdą, zanim duży przetrze oczy.

24 wrz 2009 16:19:13
Admin

eCzytnik: kindle
Kellhus napisał(a):
Nic na temat rat niestety nie ma, i zapewne ich nie będzie - musieliby podpisać umowę z jakimś bankiem albo innym Żaglem.

Coś dla Ciebie ;)
http://di.com.pl/news/28804,1,0,Zakupy_ ... Erata.html

25 wrz 2009 0:36:57
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Ta, już na to patrzyłem pod kątem innego tematu - tam gdzie wylistowałem ceny czytników w Polsce. Z wszystkich sklepów tylko jeden oferował płatność dotpayem, a i ten nie udostępniał tych rat. Widać wcale nie muszą się godzić na to albo nie zaimplementowali tego w swoim sklepie. Wysłałem im mailem pytanie czy zamierzają udostępnic płatność tymi ratami i bez odzewu. Więc ten dotpay taki wspaniały nie jest wcale - najpierw musi byc płatność tym czymś w danym sklepie (nie wiem czy Kolporter ma umowe z nimi), a nawet jeśli już ma taką możliwość, to wcale nie oznacza, że można z tego skorzystać.

//Cormac McCarthy - Droga

25 wrz 2009 11:18:10
Pocketbook Killer

eClicto uruchomiło blog pod adresem (niespodzianka) blog.eclicto.pl

Z dobrych wiadomości: będą oferowali ebooki wydawnictwa Znak - np. już zapowiedzieli Normana Daviesa :^

03 lis 2009 10:48:10
Admin

Kellhus napisał(a):
eClicto uruchomiło blog pod adresem (niespodzianka) blog.eclicto.pl

Z dobrych wiadomości: będą oferowali ebooki wydawnictwa Znak - np. już zapowiedzieli Normana Daviesa :^

Norman Davies to naprawdę dobra wiadomość! Już kilka razy podchodziłem do "Bożego Igrzyska" i zawsze poległem, bo ta książka jest po prostu nieporęczna wagowo i przytłacza (zwłaszcza jeśli chce się ją uważnie przeczytać i śledzi się przypisy), a w postaci e-booka (jeśli tylko będzie sensownie wydana) na pewno czytanie będzie samą przyjemnością.

A blog juz dodałem do liferea :)

03 lis 2009 11:26:58
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: kobo touch
Witam wszystkich
Właśnie zacząłem przymierzać się do czytnika i wybór padł na coole-ra (mam możliwość przywiezienia go z USA), bo nie bardzo wierzyłem w eclicto. Teraz niespodzianka. Ponieważ jestem nowy w temacie czytników (dotychczas czytam na Simpadzie). Mam pytanie, czy w takiej sytuacji warto jeszcze zajmować się coolerem (troszkę tańszy), ale też Netronix. Może Sony? Bo jednak za eclicto przemawia gwarancja, brak problemów z polskimi znakami itp.
A może jest możliwość wymiany softu pomiędzy Netroniksami? I na jakimś klonie byłoby oprogramowanie eclicto?
pozdrowienia

03 lis 2009 15:42:10
Admin

murfel napisał(a):
Witam wszystkich
Właśnie zacząłem przymierzać się do czytnika i wybór padł na coole-ra (mam możliwość przywiezienia go z USA), bo nie bardzo wierzyłem w eclicto. Teraz niespodzianka. Ponieważ jestem nowy w temacie czytników (dotychczas czytam na Simpadzie). Mam pytanie, czy w takiej sytuacji warto jeszcze zajmować się coolerem (troszkę tańszy), ale też Netronix. Może Sony? Bo jednak za eclicto przemawia gwarancja, brak problemów z polskimi znakami itp.
A może jest możliwość wymiany softu pomiędzy Netroniksami? I na jakimś klonie byłoby oprogramowanie eclicto?
pozdrowienia

Wygląda na to, że eclicto będzie sprzedawało swoją wersję netroniksa eb600.
Tutaj garść informacji o tym modelu:
http://openinkpot.org/wiki/Device/NetronixEB600
Jeśli faktycznie tak będzie, to od strony hardware'owej nie powinno być problemu z podmianą oprogramowania (czyli przerobienie cool-era na eclicto byłoby możliwe). Pytanie tylko jak z DRMem. Czy na przykład aby kupić od nich książkę nie trzeba będzie wcześniej wykupić urządzenia, posiadać jakiegoś kodu albo czegoś takiego.

03 lis 2009 16:26:54
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer

Cytuj:
Jeśli faktycznie tak będzie, to od strony hardware'owej nie powinno być problemu z podmianą oprogramowania (czyli przerobienie cool-era na eclicto byłoby możliwe)

Hm, a skąd weźmiesze oprogramowanie eclicto?

03 lis 2009 17:03:33
Admin

Kellhus napisał(a):
Cytuj:
Jeśli faktycznie tak będzie, to od strony hardware'owej nie powinno być problemu z podmianą oprogramowania (czyli przerobienie cool-era na eclicto byłoby możliwe)

Hm, a skąd weźmiesze oprogramowanie eclicto?

Zazwyczaj prędzej czy później pojawiają się update'y do oprogramowania na stronach producenta. Było tak z jinke, było z sony itd.

03 lis 2009 18:59:04
Zobacz profil WWW
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Na blogu pojawił się ciekawy news:
http://blog.eclicto.pl/politechnika-slaska-zainteresowana-eclicto/ napisał(a):
Politechnika Śląska zainteresowana eClicto
4 lis 2009 | opublikował gk

Projekt eClicto wkracza do polskich uczelni. Zaczęliśmy od Gliwic, gdzie we wtorek 3 listopada nasz projekt zaprezentowaliśmy władzom i naukowcom Politechniki Śląskiej.

Z projektem eClicto zapoznali się m.in. rektor politechniki, prof. Andrzej Karbownik, prorektor ds. nauki i współpracy z przemysłem, prof. Jan Ślusarek, dziekani kilku wydziałów, dyrektor Biblioteki Głównej oraz kierownik wydawnictwa politechniki. Uczestnicy prezentacji szczególnie interesowali się oprogramowaniem dla wydawców do konwertowania książek papierowych do formatu ePub, systemem dystrybucji książek elektronicznych, a także możliwością zakupu czytników eClicto.

– To ciekawy projekt – powiedział w rozmowie z Blogiem eClicto Krzysztof Zioło, dyrektor Biblioteki Głównej Politechniki Śląskiej. – E-booki nie wyprą książek tradycyjnych, ale na pewno warto spróbować je upowszechniać. System eClicto można by na przykład wykorzystać do archiwizacji i upowszechniania uczelnianego księgozbioru. Cena czytnika wprawdzie nie jest w tej chwili na kieszeń studenta, jednak w naszej bibliotece na pewno będziemy mieli dwa-trzy egzemplarze tego urządzenia, żeby czytelnicy zaznajomili się z jego działaniem i mogli poczytać e-booki.

Dodajmy, że istniejąca od 1945 roku Politechnika Śląska w Gliwicach jest jedną z największych uczelni technicznych w Polsce. Obecnie studiuje na niej ok. 30 tys. studentów.

Pogrubienie moje - IMO to najważniejszy chyba element całej notki. Swoją drogą - nie na kieszeń studenta? Tego samego studenta, który ma lapka za 2-3k zł i co miesiąc pije na potęgę, często za kasę ze stypendium socjalnego?

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

04 lis 2009 19:46:38
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer

Cytuj:
Świat Książki, jeden z większych działających w Polsce wydawców, także jest gotów rozpocząć współpracę z projektem eClicto. Dotychczas zawarliśmy umowy z ponad 40 wydawnictwami na dystrybucję e-booków w księgarni eClicto.

W pierwszej fazie współpracy z nami Świat Książki zamierza udostępnić tytuły polskich autorów. Po konwersji do formatu epub e-booki będzie można czytać na naszym czytniku. Przypomnijmy zatem, że wśród znakomitych polskich pisarzy, którzy publikują w Świecie Książki, są m.in. Hanna Krall, Janusz L. Wiśniewski, Władysław Bartoszewski, Janusz Głowacki, Katarzyna Grochola czy autorka bestsellerowego „Domu nad rozlewiskiem” Małgorzata Kalacińska.

Przypominamy również, że start księgarni i całego projektu eClicto nastąpi w grudniu 2009.

Wow, wygląda to naprawdę coraz lepiej. Powoli, powoli zdobywają cały rynek. Teraz przydałaby się jakaś konkurencja do obniżenia cen :twisted:

13 lis 2009 23:09:32
Pocketbook Killer

blog.eclicto.pl napisał(a):
Znamy tytuły kolejnych współczesnych książek, które znajdą się w darmowym pakiecie startowym czytnika eClicto. Są to cztery e-booki z czołowego polskiego wydawnictwa W.A.B.: „Lala” Jacka Dehnela, „Dobre miejsce do umierania” Wojciecha Jagielskiego, „Pijani Bogiem” Maksa Cegielskiego i „Kurs do Genewy” Bartłomieja Rychtera.

Poza tą ostatnią to uznane i cieszące się sporą popularnością książki. Czekamy na więcej 8)

24 lis 2009 18:48:50
Użytkownik

eCzytnik: kobo touch
No rzeczywiście trochę lepiej. Bo poprzednio trochę mnie zniesmaczyli radosną wieścią "Klasyka za darmo" (wpis z 16.11). Wydaje się, że każdy kto czyta ebooki, a tacy będą głównymi klientami potrafi poszperać po pbi, projekcie uniwerku gdańskiego i innych. Ale teraz lepiej to wygląda. Ciekawe jak sobie poradzą z obniżką cen o 50%, jak w naszym kochanym kraju ebook nie jest książka i ma Vat 22%.

24 lis 2009 19:51:24
Admin

murfel napisał(a):
Ciekawe jak sobie poradzą z obniżką cen o 50%, jak w naszym kochanym kraju ebook nie jest książka i ma Vat 22%.

Do tej pory mówili że ceny będą mniejsze o około 50%, teraz że średnio o około 50%. Czyli prosta sprawa, normalne książki w cenie normalnej, public domain będzie za darmo (zamiast płacenia w księgarni), no więc w sumie średnio 50% taniej :P

To oczywiście żart.

24 lis 2009 20:11:15
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona