Re: Terry Goodkind - Cykl Miecz Prawdy
Witam,
Po obejrzeniu pierwszego sezonu Legend of the Seeker mam do tej ekranizacji stosunek ambiwalentny.
Fabuła w miarę wierna - w odniesieniu do książek. Piszę książek, gdyż scenarzyści "lekko" pomieszali wątki z pierwszych tomów cyklu.
Obsada... z obsadą ma taki problem, że Richard jakoś mi nie pasuje. Matka Spowiedniczka jeszcze może być (aczkolwiek IMO ma zbyt krótkie włosy - w książce ma to określone znacznie), ale Richard Cypher jednak nie. IMO trafiony jest Zed oraz Mord-Sith - tak właśnie sobie je wyobrażałem.
Zniknęło kilka wątków, kilka innych rozwiązano odmiennie - ciekawe jak z tego wybrną w drugim sezonie, by nie pogłębiać "rozjazdu" w fabule z cyklem książkowym.
Widać, że budżet nie był najwyższy - efekty specjalne mogły być lepsze.
Dużym plusem jest to, że nie nastąpiło odbrutalizowanie fabuły - w oryginalnym cyklu trup również przecież ściele się gęsto.
Z drugiej strony trochę za dużo klimatów z Xeny czy Herkulesa - nie tylko plenery, czasem podobne prowadzenie kamery, ale też dość dużo aktorów "opatrzonych" już w tychże serialach.
Reasumując: wbrew pozorom nie jest tak źle. Mówiąc szczerze, myślałem, że będzie gorzej
.