Format HTML0 i LRF - Book Designer
Witam,
Kiedy przygotowuje ksiazke do czytania na moim PRS-505, zawsze najpierw eksportuje ja do formatu HTML0 i pozniej do LRF. Jest to, chyba, format wewnetrzny Book Designer'a.
Eksport do HTML0 - z menu "Make eBooks" wystarczy wybrac Book Designer, albo CTRL + F11.
Zalety tego formatu:
- format zachowuje wszystkie ustawienia, zastosowane dla ksiazki w Book Designer'ze,
- w kazdej chwili ksiazke mozna otworzyc przez Open, dokonac poprawek i wyeksportowac do formatu LRF,
- kazdy uzytkownik, ktory sciagnie plik HTML0, moze go otworzyc, poprawic i zrobic e-book'a wg swoich ustawien (warunek - zainstalowany Book Designer).
Moze dobrym pomyslem, byloby dodawanie do Biblioteki e-book'ow w formacie HTML0. Pozwala to na dokonanie poprawek i przygotowanie ksiazki wg wlasnych parametrow.
Przyznam sie, ze te kilka ksiazek w formacie LRF, ktore pobralem z Biblioteki, dla mnie, nie sa zbyt czytelnie sformatowane. Wiadomo, ze kazdy z nas moze preferowac inna czcionke, inny leading itp. W ksiazkach jest tez mnostwo bledow, ktore w trakcie czytania na biezaco poprawiam. Jezeli mam tylko plik LRF, niestety nie jest to mozliwe.
Ponizej dolaczam linki do kilku ksiazek zapisanych w dwoch formatach HTML0 i LRF (obecnie mam ich ok. 60):
[
ciach by Mori: na forum żadnych linków, sorry]
Jezeli bedziecie zainteresowani, dodam wiecej