Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete
|
Nowa ksiązka J.K. Rowling
| | | | Cytuj: Rowling publikuje nową książkę Brytyjska pisarka J.K. Rowling napisała pierwszą książkę od zakończenia sagi o Harrym Potterze - pisze brytyjski dziennik "Times". Wielbiciele opowieści o Potterze będą jednak zawiedzeni, bo zostanie opublikowanych zaledwie 7 egzemplarzy nowej książki Rowling.
Zbiór pięciu bajek o czarodziejach, zatytułowany "The Tales of Beedle the Bard" (Opowieści barda Beedle'a), Rowling napisała ręcznie i sama stworzyła ilustracje. Cenę publikacji podniesie skórzano-srebrna oprawa, wysadzana półszlachetnymi kamieniami.
Rowling zapowiedziała, że jeden egzemplarz sprzeda na aukcji, z której dochód zostanie przeznaczony na organizację charytatywną pomagającą dzieciom, The Children's Voice. Pozostałe rozdała w prezencie.
Książka zostanie sprzedana 13 grudnia w domu aukcyjnym Sotheby's, a jej cena wywoławcza została ustalona na 30 000 funtów.
O "The Tales of Beedle the Bard" wspomniano w ostatnim tomie sagi o Potterze. Dyrektor Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie, Albus Dumbledore, podarował egzemplarz tej książki przyjaciółce Harry'ego, Hermionie. Są w niej zawarte wskazówki, które pozwalają pokonać złego lorda Voldemorta.
Rowling powiedziała, że pisanie nowej książki było dla niej swoistą terapią. "The Tales of Beedle the Bard wykorzystuje w gruncie rzeczy tematy zwarte w książkach o Harrym Potterze. Jej pisanie była dla mnie najcudowniejszym sposobem pożegnania się ze światem, który kochałam i którym żyłam przez 17 lat" - powiedziała.
Saga o Potterze sprzedała się na całym świecie w 200 mln egzemplarzy. Przetłumaczono ją na 64 języków. Ostatni tom, "Harry Potter and the Deathly Hallows", ukazał się w lipcu tego roku. | | | | |
wiadomość ze strony: http://www.rmfclassic.pl
|
06 lis 2007 21:20:48 |
|
|
Konto usuniete
|
No nieźle, chętnie sprawiłabym sobie książeczkę w takiej oprawie Ale wątpię, czy byłoby mnie na nią stać... A poczytałabym sobie też chętnie, ciekawa jestem, jaka będzie ta książeczka
|
06 lis 2007 21:42:34 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01 Posty: 887 Lokalizacja: www.eksiazki.org
|
W pierwszej chwili myślałem, że to kolejny pomysł na zarobienie dodatkowej kasy. Nie będę rozważał poziomu tej książki bo nie mam najmniejszego pojęcia jaki on jest, ale zazdroszczę tym 6 osobom. I przy okazji - ludzie okażcie trochę dobrego serca! Robimy zrzutkę i kupujemy ten egzemplarz z aukcji! Jak go zeskanujemy i przerobimy na ebooka, to zyskamy duuuuużo fanów (o jeszcze większej ilości kłopotów nie wspomnę )! Tak więc ludu pracujący! W czynie społecznym zrzucamy się na książkę pani Rowling! Musimy wygrać tą akcję!
|
06 lis 2007 21:46:14 |
|
|
Konto usuniete
|
heheh ciekawe kiedy będzie wersja elektroniczna
|
06 lis 2007 21:49:30 |
|
|
Konto usuniete
|
Też nad tym myślałam, ale przy tylu egzemplarzach trudno będzie ją chyba zdobyć nawet w formie e-book'a
|
06 lis 2007 21:51:34 |
|
|
Konto usuniete
|
hehe raczej nie mamy szans na wersję elektroniczną, chociaż może Obi powodzenia w aukcji hehehe niestety moje 2 złote chyba ci nie pomogą
|
06 lis 2007 22:11:26 |
|
|
Użytkownik
|
Na wersję elektroniczną nie ma co liczyć, chyba że Pirates Bay czy inna tego typu wielka strona weźmie udział w aukcji i wygra My najwyżej sobie pooglądamy okładki
|
06 lis 2007 23:19:41 |
|
|
Konto usuniete
|
Wersja elektroniczna z pewnością kiedyś się pojawi, tego jestem pewny. Ale na to trochę trzeba poczekać. Byłoby to bardzo krzywdzące dla wszystkich fanów HP gdyby nie poznali treści tego zbioru bajek.
|
07 lis 2007 18:14:28 |
|
|
Konto usuniete
|
Obi okładkę to dadzą do obejrzenia na zachętę
|
07 lis 2007 19:46:02 |
|
|
Użytkownik
|
O to mi właśnie chodziło Anula. I poza okładką prawie nikt nie zobaczy nic więcej. A na wersję elektroniczną raczej bym nie liczył, a przynajmniej niezbyt prędko. Poza tym pamiętajcie że ta książka jest tylko w angielskiej wersji językowej
|
07 lis 2007 21:17:59 |
|
|
Konto usuniete
|
O tym samym mówiłam Mamy chyba w każdym razie to samo na myśli
|
07 lis 2007 22:03:54 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 24 lip 2007 17:58:35 Posty: 551 Lokalizacja: from the city
|
Od czegoś trzeba zacząć.
Chciałabym zauważyć jedną rzecz: skoro tak dobrze jej szło sprzedanie Henryka to dlaczego miałaby z tego rezygnować. Teraz tylko czekać na kolejne podobne książki. Już nawet nie Henryk, ale jakiś nowy cykl czy coś niedługo powstanie zapewne. Tak samo będzie z tym. Teraz mamy 'serię limitowaną', ale juz niedługo zaczną to masowo drukować bo można na tym zarobić. Ot co będzie.
_________________ Lepiej zabić dziecko w kołysce niż hodować niespełnione żądze.
|
10 lis 2007 10:16:12 |
|
|
Użytkownik
|
A może ona rzeczywiście ma już dość tego? Szczerze mówiąc ja bym chętnie przeczytał kolejne jej książki w rodzaju "Historia Magii" czy inne wspomniane w cyklu o Harrym. Na razie pod pseudonimami napisała 2 takie książki (obie są w bibliotece i obie przeczytałem ) i były one całkiem ciekawe i stanowiły fajny dodatek do Pottera. A kasy to ona więcej zarabiać nie musi
|
10 lis 2007 12:09:34 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 24 lip 2007 17:58:35 Posty: 551 Lokalizacja: from the city
|
Ona może i nie, ale jeszcze jest masa ludzi na tym zarabiająca. Wydawcy, księgarnie itp. Tacy umieją wywrzeć wpływ. I jak będzie trzeba to to zrobią i napiszę kolejne części. Co z tego, że ma dużo kasy jak może mieć więcej?
_________________ Lepiej zabić dziecko w kołysce niż hodować niespełnione żądze.
|
10 lis 2007 20:16:30 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
WRacając jeszcze do Harry'ego, to bardzo optymistyczna wiadomość:
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
10 sty 2008 12:33:02 |
|
|