Funke Cornelia - "niemiecka Rowling"
hej
"Atramentowe Serce" (
Tintenherz) oraz
"Atramentowa Krew" (
Tintenblut) sa to dwa tomy z trylogii o Atramentowym Świecie napisane przez niemiecką autorkę
Cornelię Funke.
"Atramentowe Serce"
Kasiazka opowiada o duwnastoletniej dziewczynce, Meggie, corce nizwykle utalntowanego introligatora Mortimiera, przez corke nazywanego Mo, ktora mieszka waz ze swoim ojcem w wynajętym domu. Jej matka zaginęła w tajemniczych okolicznosciach gdy Meggie miała 3 lata. Ojca i corke laczy ogromna milosc do ksiazek. Meggie wciaz otrzymuje piekne ksiazki od ojca ktory nigdy jej nie czyta...Pewnej nocy w ich domu zjawia tajmeniczy gosc ktory nazywa ojca Meggie-Czarodziejskim Jezykim-. Od tego mometu zaczynaja sie kłopoty - porwania i kradzieze, ucieczki, zdrady i podstępy... Czy Mo wyjawi Meggie jego wielka tajemnicę?
"Atramentowa Krew"
Od czasu wydarzen opisanych w Atramentowym Sercu minął juz rok. Postacie ktory wyszly ze stronic tej ksiazki na zawsze odmienily zycie Meggie. Smolipaluch choruje z tesknoty za utraconym swiatem powiesci z ktorego przybyl. Kiedy spotyka poete oszusta, obdarzonego magiczna moca, porzuca swego mlodego ucznia Farida i ucieka do Atramentowego swiata. Zrozpaczony Farin udaje sie do Meggi i przekonuja ja zeby takze i jego "wczytała" Meggie postanawia isc z nim. W Atramentowym Swiecie spotykaja pisarza i autora ksiazki- Fenoglia. Histora opisana przez Fenoglia przybrala wlasny obrut wydarzen i zmierza ku mrocznemu zakonczeniu. Czy Farid ,Meggie i Fenoglio zdolaja usunac cale zlo, przywolujac ksieca z zaswiatow i wystawiajac ojca Meggie na wielka probe??
Ovue ksiazki odniosly wielki sukces... sa to moja dwie ulubione ksiazki... naprawdę zachęcam do czytania
przeklad jest bardzo ladny... Każdy rozdział poprzedzają cytaty z roznych innych dziel taki jak np.
Tolkien czy
"Złoty Kompas".
zachecam do czytania... nie wiem czy sa w Bibiotece ale polecam
Mam nadzieje ze usmiescilam sie w odpowiednim dziale....jesli nie to bardzo przepraszam:)
Pozdrawiam
------------------ Dodano: Dzisiaj o 11:21:54 ------------------
chyba powinnam umisecic to w dziale
Recenzje Książek
bardzo przepraszam za pomylke...czy mozna by to.."przeniesc??"
z gory dziekuje i przepraszam za klopot