Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Wiesz kto głosował wogóle w tych komisjach?? Tak samo będzie z nami. Wybierzemy to co uznamy za warte czytania, i bedziemy mieli głęboko, co kto o tym sądzi, będzie liczyło się tylko nasze zdanie ;] Trochę Ambicji @Obi ;]
|
10 lis 2007 23:48:30 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01 Posty: 887 Lokalizacja: www.eksiazki.org
|
Kto powiedział że ja nie jestem ambitny? =) Czy dążenie do podporządkowania sobie wszystkich forumowiczów poprzez zastraszanie uważasz za brak ambicji? A wracając do tematu, to nie wiem, kto tam głosował, ale "ekspertami z dziedzin nominowanych" są zazwyczaj starzy piernikowie (piernicy? whatever )
|
11 lis 2007 0:09:24 |
|
|
Użytkownik
|
Muszę Cię zasmucić bo to nie jest ambitne ale...
Rada, wyciągaj ręcę po rzeczy możliwe, szybciej znajdziemy się w tej komisji niż osiągniesz ten cel ;]
I ambicja powinna być połączona z poczuciem humoru, duzym poczuciem humoru ;]
|
11 lis 2007 0:12:51 |
|
|
Użytkownik
|
A u mnie nie jest? Przecież ja ciągle żartuję, że to nie jest mój cel A na poważnie, to możesz mieć rację - cholerny koniec świata może pokrzyżować nam plany Jakby co, to ja nominuję Sapkowskiego
|
11 lis 2007 0:24:04 |
|
|
Użytkownik
|
Czy ja w swej wypowiedzi napisałem cokolwiek o tym, że u Ciebie to nie jest połączone??
Ja tylko jestem miły i Ci o tym przypominam ;]
|
11 lis 2007 0:29:40 |
|
|
Użytkownik
|
Hehe nie musiałeś się fatygować Dzięki temu, że jesteś miły może zasłużysz na zaszczyt pominięcia przy podporządkowywaniu i zastraszaniu
Ale może skończmy ten offtop bo mnie chosenone ukamienuje
|
11 lis 2007 0:33:37 |
|
|
Użytkownik
|
Takie wyróżnienie to nie wyróznienie, dla mnie to obraza. Z innymi chcesz się bawić a ze mną nie ;(
A gdzie Ty widzisz offtop? Ciągle rozmawiamy o krytyce, a w końcu krytyka literacka, jest najbardziej otwarta na komentarze ;]
|
11 lis 2007 0:49:10 |
|
|
Użytkownik
|
A chciałem Cię zrobić moim uczniem i prawą ręką... Zawiodłeś mnie! Za karę zrównuję Cię w prawach z Chosenone! Będziesz potępiony na wieki!
A jak znam chosenone, to dla niej każdy napisany mój wyraz który może nie do końca być na temat jest offtopem za który można mnie ukamienować
|
11 lis 2007 1:32:31 |
|
|
Użytkownik
|
Nie Ty pierwszy mnie potępiasz, i dzięki Bogu nie Ty ostatni ;]
|
11 lis 2007 1:35:50 |
|
|
Użytkownik
|
chyba lepiej żeby noble były przyznawane przez czytalników niż przez jakąś komisje nawet jakichśtam (nie ubliżając tytułowi ani ludziom ) profesorów literatury czy bóg wie czego. moim zdaniem wszystkie nagrody powinyy być przyznawane przez czytelników bo to dla nich autorzy książek męczą sie i przelewają swój talent i wysiłek na papier.
|
14 mar 2008 18:11:19 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Nioo, a jeszcze więcej męczą się spece o marketingu, by wmówić tymże czytelnikom, jakie to wspaniałe "dzieła" powinni oni kupić.
Czytać już nie muszą, bo każda książka od pewnego poziomu sprzedaży staje się automatycznie "dziełem marketingowym".
Idąc dalej, dla uproszczenia procedury i zmniejszenia kosztów tudzież zmniejszenia marginesu błędów, decyzję w sprawie literackiego Nobla powinni podejmować od razu spece od marketingu.
Jest tylko mały problem. Otóż znacząca część autorów ponoć nie męczy się dla czytelników, ale dla siebie - a dokładniej: męczą się dla kasy, którą chcą dla siebie od tych jakże dla nich "drogich" czytelników.
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
14 mar 2008 20:37:54 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 05 mar 2008 11:21:51 Posty: 28 Lokalizacja: na razie Mazowsze
|
Witam,
Nagroda Nobla, jak każda nagroda czy wyróżnienie, nie jest bezinteresownym przekazaniem miliona koron i dodaniem splendoru, wszystkim kręci interes, zawsze jest coś do ugrania, zawsze jest jakiś interes do ukręcenia przy okazji. Spójrzcie ile z noblistów znajduje się w naszej bibliotece eKsiążki, ilu z nich ściągamy z wypiekami na twarzy... niewielu. Hemingway stwierdził, że Nobel jest jak kotwica u jego pisarstwa. Od kilku lat jestem zawiedziony kolejnym laureatami Nagrody Nobla. Ale to nie ja ją przyznaję, więc nie będę przepraszał. Pozdrawiam.
|
26 mar 2008 8:15:14 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 21 maja 2008 15:55:22 Posty: 30 Lokalizacja: OleÂśnica
|
Heh czytając komentarze mam mieszane uczucia... z jednej strony Nobel od czytelników, a z innej od Jury. Ja bym wrócił do początków przyznawania tej nagrody i jej prawdziwej idei. Osoba, która otrzymałaby ode mnie to właśnie wyróżnienie musiałaby swoją twórczością wnieść coś w literaturę, poprzez swoją całą karierę pisarską udowadniać, że należy jej się ta nagroda.
Ile to już było pewniaków do Nobla, a nich nie dostało? - Bardzo wiele osób, bo nagroda jest przyznawana co roku, a kandydatów rokrocznie przybywa.
Moim zdaniem każdy laureat (nie tylko w literaturze) musi swoje odczekać by być uhonorowanym. Jeżeli nie dożywa niestety nie tylko czytelnicy muszą się z tym pogodzić ale i rodzina pisarza.
Mojego typu nie zdradzę, ponieważ nie jestem obiektywną osobą i nie znam się na prawdziwej ocenie dorobku literackiego poszczególnych kandydatów.
Mam też nadzieję, że nagrodzonej osobie będzie się ta nagroda należała.
_________________ czytam, czytam, czytam, a czytam to co kocham
|
08 wrz 2008 17:58:04 |
|
|
Konto usuniete
|
W ogóle według mnie powinna być osobna nagroda dla autora książki, która najbardziej trafiła do ludzi młodych. W końcu bądź co bądź w większości to my czytamy książki i fajnie by było gdybyśmy mogli wybierać tę jedną, według nas najlepszą.
|
17 wrz 2008 19:06:22 |
|
|
Konto usuniete
|
literacka nagroda Nobla jest jako jedyna przyznawana w stolicy Szwecji- ech- byłam tam i...oczami wyobraźni już widziałam siebie za 30 lat odbierającą tą nagrodę;) żart taki. myślę że owa nagroda jest ważna- ale również zobowiązuje - po laureacie nagrody Nobla można się spodziewać samej dobrej literatury- tak tak wiem- zaraz mi powiecie że co to jest dobra literatura i że generalizuje. trudno;)
------------------ Dodano: Dzisiaj o 21:24:04 ------------------ już wiemy kto jest laureatem- i co Wy na to??? ;>
|
09 paź 2008 21:24:04 |
|
|