|
|
Teraz jest 24 lis 2024 10:49:01
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 18 wrz 2008 16:29:22 Posty: 113 Lokalizacja: Skive (Denmark)
|
Spersonalizowalem swoj firmware na podstawie tego PRSCustomizera. I powiem od razu, ze po sflashowaniu kiedy mial nastapic reebot, reader sie zawiesil. Nie dzialal zaden przycisk nic. Wciskanie resetu tez nic nie dalo. Po jakis 10 minutach, sam sie w koncu wylaczyl i zrestartowal. Przy pierwszym zamykaniu poprzez Enter (czy jak sie nazywa przycisk na srodku czterokierunkowego joysticka) takze sie zwiesil i dopiero reset pomogl. Kolejne wylaczenia juz byly OK. Dlatego jak ktos bedzie mial takie sensacje jak ja, niech nie panikuje i spokojnie odczeka. Moze to bylo tylko u mnie, a moze to taka przypadlosc.
To jest swietna opcja, skorzystalem z niej. Tylko, ze zamiast 24 ustawilem font na 28, wychodzi to w sumie o wiele lepiej.
I poprawilem "Wszystkie Zakładki" na "Wszystkie zakładki" przy okazji.
Ostatnio edytowano 29 wrz 2008 10:04:22 przez Karbi, łącznie edytowano 1 raz
|
29 wrz 2008 9:46:52 |
|
|
Użytkownik
|
sam autor zaleca uzywanie PRSCustomizera na czysty firmware SONY - moze to bylo przyczyna u ciebie, bo chyba wczesniej flashowales czytnik
_________________ Konrad
|
29 wrz 2008 9:51:53 |
|
|
Użytkownik
|
Byc moze. Gorsza sprawa, ze flasher nie chcial sflashowac firware tej samej wersji na firmware... Tej samej wersji. Wywalil komunikat, ze nowe oprogramowanie nie jest nowsze i nie moze zainstalowac tego samego. Typowa przypadlosc systemu Windows. Na szczescie jakims cudem zresetowal mi sie czytnik i nie mialem w ogole firmware, wiec w koncu udalo mi sie wgrac od nowa firware Soniaka, po czym sflashowac Igorskim multilanguagem, z odpowiednio zmodyfikowanym wczesniej plikiem main.xml w ktorym zmienilem fonty oraz usunalem "Zakładki" pisane z wielkiej litery.
Szczerze powiedziawszy, nie ma zbytnio co flashowac Customizerem (chyba ze faktycznie zalezy nam na wyrownaniu do lewej). To ostatnie jesli mamy takie preferencje mozemy ustawic w Book Designerze. Nowe ikonki sa takie sobie, owszem moze i sa bardziej stylowe niz te chamskie oryginalne. Ale kazda w sumie z innej parafii. Natomiast wpisanie wlasnych danych osobowych do Info jest chyba pomyslem bardziej jako ciekawostka niz przydatne. Tam pisze, ze w razie znalezienia readera, prosi sie o kontakt telefoniczny lub mailowy. Juz widze, jak znalazca oddaje zagubiony sprzet. Chyba, ze to bedzie jakas uczciwa babcia, pytanie tylko czy babcia potrafi uruchomic readerka, nie mowiac juz o wejsciu w opcje, info i przeczytanie na dole informacji o wlascicielu. To juz predzej sie to nadaje, jesli chcemy ustalic na Policji ze kradziony reader jest nasz. Ale ja osobiscie bym sie nie wychylal z tym na Policji, chyba ze chcemy aby Policja sie zainteresowala, czy wszystkie nasze ebooki w readereze sa z legalnego zrodla i mamy prawo je posiadac .
|
29 wrz 2008 10:32:48 |
|
|
Użytkownik
|
to nie jest przypadlosc systemu windows tylko normalny objaw - na forum i w plikach readme do flashera igorskiego jak i prscustomizera jest dokladnie podane co robic...
_________________ Konrad
|
29 wrz 2008 15:21:33 |
|
|
Użytkownik
|
Witam ponownie.
Ponieważ, dzisiaj otrzymałem nowego PRS-a (jak to się wszystko odbyło opiszę do końca w części poświęconej naprawom), postanowiłem dokonać flashowania.
Wgrana w urządzeniu wersja oprogramowania to 1.1.00.18040. Plik do rusyfikacji ściągnąłem z linka powyżej (Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip) Rozpakowałem, wgrałem na kartę, wcisnąłem na miejsce, pojawiła się informacja o flashowaniu co też uczyniłem. I niestety pojawiło się coś takiego:
"error copying lipfskLoad to /tmp/" następnie zaś "Exception invalid type"
Czytnik działa, ale nie wiem co dalej ?
|
29 wrz 2008 20:34:40 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 30 lis 2007 12:02:51 Posty: 139 Lokalizacja: Chicago
|
Coś mi się wydaje że może być to powód że czytnik ma najnowszy soft, ja kiedyś nie chcący zaktualizowałem sobie soft i przestały mi się wyświetlać polskie literki, próbowałem wtedy czytnik jeszcze raz sflashować, niestety nie pamiętam czy komenda była taka sama jak u ciebie. Jednak po wróceniu do poprzedniej wersji oprogramowania, flashowanie udało się bez problemu. Nie chciałbym żeby coś sobie prze zemnie popsuł ale może warto zainstalować starszy sofy i wtedy sflashować czytnik. Ja mam ten program na płytce ale czy stara wersja jest dostępna na stronie tego nie wiem.
30 wrz 2008 16:57:15 |
|
|
Użytkownik
|
Pośpieszyłem się z zadaniem pytania. Mimo iż wydawało mi się że przeczytałem temat od dechy do dechy nie zauważyłem tego posta. To właśnie rozwiązanie tematu i stąd pojawiał się błąd.
|
30 wrz 2008 18:03:26 |
|
|
Konto usuniete
|
Karbi zrobilem upgrade firmware do wersji 1.1.00.18040 nastepnie sflashowalem go wersja Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl przy czym sflaszowanie nie przebieglo do konca reader wyswietla wiadomosc od kilkunastu minut ze "firmware update did not complete succesfully" i czytnik wisi zaden przycisk nie dziala wlacznie z resetem,jedynie po podlaczeniu kablem do usb w komputerze czytnik wyswietla inny komunikat "updating firmware now..." ale to trwa dziesiatki minut i nic sie przy tym nie dzieje co robic ... ?
|
01 paź 2008 21:41:57 |
|
|
Użytkownik
|
Sprawa troche dziwna. Nie powinno sie tak dziac. Przygotuje Ci zatem paczuszke i wstawie link na PM-a. Skorzystaj z moich plikow.
Ja tez mialem spore problemy, ale w koncu jakos sie uporalem. Teraz wiem jedno, za Chiny Ludowe nie bede ryzykowal updateowania do nowszych wersji, chyba ze ktos wymysli update z lepszym kontrastem.
Update:
Niestety nie moge ci wyslac na PM-a, wiec wstawie link tutaj:
http://www.mediafire.com/download.php?cm5jndzwzyt
Tam masz pliki za pomoca ktorych flashowalem swoj sprzet.
Mysle, ze nie naruszylem regulaminu foirum, jesli tak to z gory przepraszam.
Ostatnio edytowano 01 paź 2008 22:21:30 przez Karbi, łącznie edytowano 1 raz
|
01 paź 2008 22:07:15 |
|
|
Konto usuniete
|
Re: Nie mogę zaktualizować oprogramowania.
Wyswietla ci sie tylko komunikat nie mozesz nic zrobic z czytnikiem -zaden przycisk nie dziala?
Jesli tak to mam dla Ciebie rozwiazanie wejdz na pomoc Sony na strone
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 2&os_id=28
sciagnij firmware i podlacz czytnik do kompa tym samym zaladujesz na nowo oryginalne firmware i znajdziesz sie w pozycji wyjsciowej.Ja tak zrobilem.Co ciekawe przy robieniu update program pokazywal mi ze jest robione update z wersji 0.0.00.00000 do 1.1.00.18040 .Teraz spokojnie mozna dalej bawic sie w optymalizacje firmware po swojemu
|
01 paź 2008 22:15:43 |
|
|
Konto usuniete
|
Witam..
Sflaszowałem urządzenie tym skryptem: Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip za pomocą karty SONY.
Po tej operacji chciałem wgrać localize: Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt_Bg.zip,
ale niestety nie pojawia mi się menu startowe flasha.
Próbowałem wgrać inną wersję Russify, ale również nie pojawia się menu startowe. Co jest grane?
Nie mam karty SD.. a podejrzewam, że od tej pory możliwe jest flashowanie jedynie z SD.
Jak podłączę urządzenie przez kabel USB do komputera to widzę kartę pamięci SONY.
Pliki zgodnie z instrukcją wrzucałem na kartę w głównym folderze (luzem), karte wkładałem i wyjmowałem, wyłączałem całkowicie urządzenie..
Pierwszy flash zakońćzył się sukcesem.
Próbowałem skasować zawartość katalogu temp na urządzeniu w razie czego, ale to nic nie dało (zawartość tego katalogu oczywiście mam na kompie, w logu nie było żadnych komunikatów o błędach).
W tej chwili mam dalej wszystko po angielsku, i widzę zegarek w prawym dolnym rogu. (to pewnie po 1wszym flashu prawda?).
Jednak jak wrzuciłem mp3 i obrazki na kartę Sony Pro Duo to ich nie znalazł.
a urządzenie jest z Kanady.. coś kiedyś czytałem, że jest inne :/
Jakieś pomysły?
Pomóżcie..
|
17 paź 2008 0:02:47 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Witam..
Siakas dziwna operacja.
Wgraj now2y firmware za pomoca kabla USB odpalajac specjalny Flasher jaki tu gdzies zamiescilem.
|
17 paź 2008 1:54:14 |
|
|
Konto usuniete
|
New software = Current software
This PRS-505 is up to date.
A więc wersje się zgadzają.. przycisk Update jest wyłączony.
|
17 paź 2008 11:32:27 |
|
|
Użytkownik
|
Moze jednak zaopatrz sie albo pozycz od kogos karte SD. Karta nie musi miec kosmicznej pojemnosci, wiec duzo cie kosztowac nie bedzie. Nikt chyba tutaj nie probowal flashowac za pomoca karty SONY i nie wiadomo, czy to nie ma wplywy jakiegos.
|
17 paź 2008 12:54:50 |
|
|
Konto usuniete
|
Przed chwilą próbowałem...
Nie widzi również kart SD.
:(
Rozpakowałem właśnie z Twojej paczki .exe i zmieniłem wersje updateu na nowszą i updateuje sprzęt.. zobaczymy co powie po tym..
Ale myślę, że będzie to samo.. bo wcześniejszy uprade się powiódł tylko tak po prostu działa z tym urządzeniem.
>>>
No wspaniale... teraz już się nie uruchamia..
jest tylko napis Starting up..
Flashowanie nie ukończone.. może nawet niezaczęte (choć raczej zaczęte)..
Na flasherze mam napis: Waiting for PRS-505 to restart.. tak od ponad godziny..
|
17 paź 2008 13:29:46 |
|
|