|
|
Teraz jest 24 lis 2024 10:03:41
|
Autor |
Wiadomość |
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Proponuję tak:
X of Y --> X z Y
1 of 1 --> 1 z 1
ON/OFF --> WŁĄCZ/WYŁĄCZ (bo jak tłumaczyć, to wszystko najlepiej)
i IMO zdecydowanie "Aktualnie odtwarzane"
Usuń Wszystkie Zakładki (i tym podobne) --> Usuń wszystkie zakładki
(to tak na szybko)
08 sie 2008 8:10:05 |
|
|
Użytkownik
|
Ok, też na szybko bez czytnika pod ręką.
Zamiast "Kontynuacja" proponuję "Ostatnio czytane" - czytelniejsze.
Zamiast "Domyślne ustawienia" proponuję "Fabryczne ustawienia" - niespecjalnie się przy tym upieram
Zamiast "Wcześniej w tym tygodniu" proponuję "Wcześniej w bieżącym tygodniu",
zamiast"Wcześniej w tym miesiącu" proponuję "Wcześniej w bieżącym miesiącu",
zamiast "Wcześniej w tym kwartale" proponuję "Wcześniej w bieżącym kwartale",
zamiast "Wcześniej w tym roku" proponuję "Wcześniej w bieżącym roku".
Nie pamiętam, i mogę się mylić (a czytnik w tej chwili niedostępny), czy faktycznie te komunikaty odnoszą się do bieżących dni/tygodni/kwartałów/lat.
Jeśli to możliwe technicznie proponuję zmianę szyku w:
"N stron"
"N pozycji"
"N utworów"
"N zakładek"
"N książek"
"N kolekcji"
"N zdjęć"
"N narzędzi"
na:
"stron: N" itd.
Jeśli się uda, to komunikaty będą bardziej do przyjęcia niż np. wyświetlenie "2 stron" czy "3 utworów" (będzie np. "stron: 2").
Proponuję "Formatowanie pamięci wewnętrznej" w odniesieniu do czynności formatowania.
Zgadzam się: jeśli spolszczamy to zamiast ON/OFF powinno być WŁĄCZ/WYŁĄCZ.
------------------------------
DODANE CA 14.20
I mam wątpliwość, czy powinno być: "USB podłączony", jeśli to jest (ang. Universal Serial Bus) uniwersalna magistrala szeregowa. Przynajmniej ja częściej słyszę, że: "USB podłączone".
|
08 sie 2008 13:51:52 |
|
|
Użytkownik
|
zastanawiam sie tylko czy to nie bedzie za dlugie i nie zajmie za duzo miejsca w wierszu - moze z tego wzgledu lepiej zostawic "tym"? a moze wogole zrezygnowac z tego wczesniej i podac samo "W biezacym tygodniu" (miesiacu, kwartale itd.)
a moze Format pamieci wewnetrznej? (z tego samego powodu)
reszte zmian wprowadzilem - jesli do jutra nikt wiecej nie zasugeruje nic nowego puszcze to wlasnie w takiej wersji
_________________ Konrad
|
09 sie 2008 2:34:13 |
|
|
Użytkownik
|
Racja, można zrezygnować z tego "wcześniej" i zostawić, tak jak napisałeś samo "W bieżacym tygodniu" (itd). To dobry pomysł.
Mnie "Format pamięci wewnętrznej" kojarzy sie raczej w pierwszej kolejności z przedstawieniem informacji właśnie o formacie (czyli np. o sposobie zapisu, czy wielkości pamięci), a nie z czynnością formatowania. Ale oczywiście jeśli nie ma wyjścia, to tak musi być. Można wprawdzie zastanowić sie, czy nie wystarczy np. "Formatowanie pamięci" (ale wtedy ktoś może mieć wątpliwości, czy nie dotyczy to pamięci zewnętrznej). Może więc: "Formatowanie pamięci wew." lub "Formatowanie pamięci czytnika"? Nie upieram się .
A i szczegół: czy "Info" nie należy rozwinąć, zamiast używać tego kolokwialnego skrótu?
I z innej beczki: może przy okazji spolszczania interfejsu jest szansa aby, przekonać twórców poprawek do czytnika, by w wersji spolszczonej pliki do fleszowania wprowadzili obsługę właściwej strony kodowej dla plików rtf zapisanych z naszymi znakami. Jeśli to oczywiście technicznie jest wykonalne.
|
09 sie 2008 7:30:33 |
|
|
Użytkownik
|
Witam,
Zrobiłem wczoraj upgrade firmware na najnowszy ze strony Sony oraz dodatkowo flash polonizujący PRS 505. Efekty skalowania PDF są rewelacyjne.
Dokumenty sklaują się do bardzo czytelnych juz w powiększeniu "M".
Problem który pojawił się po flashu to długi czas zmiany strony. Przedtem było ok. 1 sec teraz traw ok 3-5 sec. Są to oryginalne PDFy nie przerabiane na format lrf. Czy w Waszych readerach jet tak samo? Czy można to jakoś zmienić? Do tej pory nikt nie zgłaszał tego problemu, więc nie wiem czy może ja coś źle zrobiłem?
Pozdrawiam
M.
|
09 sie 2008 10:37:49 |
|
|
Admin
|
@Format pam.: też uważam, że powinno zostać formatowanie. Jeśli będzie "Format pam. wew." to nie będzie to wskazywać na czynność i spowoduje zamieszanie. Ew. jeśli jest kwestia długości, to może: "Formatowanie pamięci wew."?
@bieżącym/tym: popieram wersję "tym" - krótsza, a działa.
@Info: można spróbować z "Informacje" lokalnie - niech któryś z was sobie ręcznie zmodyfikuje to, co pro udostępnił i w którymś z języków zastosuje dłuższą formę i zobaczy, czy to dobrze wygląda.
@N stron: to samo co z "info" --> wrzućcie lokalnie, sprawdźcie czy "Stron: N" działa i będzie wiadomo =]
09 sie 2008 13:05:27 |
|
|
Użytkownik
|
a kolekcje - serie? w Bibliotece są Serie.
@mwilk: sflaszuj jeszcze raz oryginalnym updatem sony i zobacz czy problem będzie nadal. potem znów igorsk 2.o
btw: wgrywasz ebooki za pomocą Sony ebook Library?
_________________ pozdrawiam
Klaudek
|
09 sie 2008 15:34:52 |
|
|
Użytkownik
|
Clawd, dzięki za odpowiedź.
Spróbuję twój sposób flashowania. Nie wgrywam ebooków za pomocą ebook library. Muszę na razie rozgryźć ten program. Konwertowałem pliki poprzednio używając PDFLRFWIN. Te pliki nie skalują się w nowym firmware, ale przewijanie stron idzie bardzo szybko. Zrobiłem wczoraj upgrade firmware i te pliki spod PDFLRFWIN sie nie skalują. Skalują się natomiast pliki PDF wgrane bezposrednio na kartę SD. Skalowanie jest swietne, ale trwa ok 3-5 sec.
Rozumiem, że ebook library może przekonwertować plik wcześniej?
Pozdrawiam
M.
|
09 sie 2008 16:50:48 |
|
|
Użytkownik
|
dokładnie tak. EBL robi formatowanie przed wgraniem dzieki czemu ksiazki otwierają się szybciutko. wczesniej, gdy nie uzywałem EBLa to otwarcie LRFa wgranego np Calibre mogło trwac ok 40 sekund, tak samo zmiana wielkosci fonta.
_________________ pozdrawiam
Klaudek
|
09 sie 2008 21:48:27 |
|
|
Użytkownik
|
a nie mylicie dwoch rzeczy?
jesli wgrywacie plik bezposrednio na karte i z niej czytacie to dlugo trwa jedynie pierwsze otwarcie, podczas ktorego nastepuje formatowanie (moze trwac nawet kilka minut w zaleznosci od wielkosci ksiazki) - potem strony przerzucaja sie normalnie czyli ok 1 sekundy (mowie o plikach LRF)
potwierdzam, ze zmiana stron przy PDF trwa nieco dluzej - w zaleznosci od strony trwa to u mnie od 1-3 sekund - widocznie tyle czasu zajmuje skalowanie i ewentualna konwersja bo w trybie M i L nie jest to juz przeciez zwykly PDF
co do zmian na jezyk polski wprowadzam sugerowane przez was zmiany na biezaco ------------------ Dodano: Dzisiaj o 9:27:39 ------------------ mysle, ze jak cos trzeba bedzie zmienic to zrobi sie to juz na piechote, a taka wersja niech bedzie oficjalna
http://www.mobileread.com/forums/showth ... post232932
_________________ Konrad
|
12 sie 2008 9:27:39 |
|
|
Admin
|
Jest: http://www.mobileread.com/forums/showth ... post233471
Teraz tylko trzeba zrobić JSa do liczb. Kiedy u nas się zmienia końcówka?
1 książk a
2 książk i
5 książ ek
I tyle - dalej już jest -ek? Czy zmienia się to w jakimś innym momencie jeszcze?
+ potrzebowałbym kogoś, kto to potestuje - bo sam nie mam czytnika, więc nie do końca jestem pewien kontekstu tego.
EDIT: Moje zmiany są tutaj: http://www.mobileread.com/forums/showth ... post233861
Ostatnio edytowano 13 sie 2008 21:43:16 przez Mori, łącznie edytowano 1 raz
|
13 sie 2008 13:16:30 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
32 książek ?
|
13 sie 2008 21:29:30 |
|
|
Admin
|
Taaa, nie cierpię właśnie dlatego tak sprawdzać Więc jak to leci?
12 książ ek
21 książ ek
22 książk i
...
24 książk i
25 książ ek
...
31 książ ek
Czyli to leci tak:
1 książk a
2-4, %100 > 20 ? %10 >= 2 && <= 4 książk i
reszta książ ek
Czy jeszcze gdzieś coś się zmienia?
EDIT: One more time jest wersja na http://www.mobileread.com/forums/showth ... post233861
13 sie 2008 21:49:19 |
|
|
Użytkownik
|
no wiec dzisiaj sprawdzilem jak to wyglada w czytniku i nasuwaja mi sie 2 spostrzezenia
1. zamienilbym wszystkie slowa nastepujace w menu po slowie "brak" na forme w liczbie mnogiej - czyli np. jak w czytniku w menu jest "wszystkie zakladki" to w tej chwili pojawia sie informacja "brak zakladki" - lepiej by bylo "brak zakladek" itd.
2. w ustawieniach "tryb uspienia", "pokaz slajdow" i "zablokuj czytnik" zamienilbym obecne wlacz, wylacz na wlaczone i wylaczone (opis przedstawia bowiem stan obecny, a nie mozliwosc zmiany)
pozostaje jeszcze kwestia calego spisu tresci, w ktorym opcje pojawiaja sie nieprzetlumaczone oraz wyrazenia "stron x of xxxx" czyli zamiana of na "z"
jak wam sie wydaje? czy ktos jeszcze to sprawdzal i nasuwaja mu sie jakies zmiany po obejrzeniu tego w czytniku?
_________________ Konrad
|
19 sie 2008 8:13:15 |
|
|
Użytkownik
|
Nie jestem pewien, ale chyba jest błąd w ruskim oprogramowaniu. Dokładnie chodzi o wersję umożliwiającą wyłączanie ( wyłączanie pełne) czytnika za pomocą klawisza Enter. Wersja na nowy firmware SONY - plik:cramfs.Fsk.PRS505.1.1.00.18040.Rus.icons.clock.joyst.loc.zip . Tej wersji nie ma już chyba na the-ebook.org.
Mianowicie zauważyłem, że wyłączając czytnik klawiszem Enter tracę informację na temat tego gdzie ukończyłem czytanie ostatniej książki. Więcej, trace też informację na temat formatowania tej książki. Po włączeniu czytnika i wejsciu do ostatnio czytanej książki zaczyna się formatowanie a czytanie rozpoczyna się od 1 strony. Co ciekawe, dotyczy to tylko książek zapisanych na pamięci wewnętrznej czytnika. Problem nie dotyczy książek zapisanych na SD.
Co ważne, przy wyłączaniu czytnika standardowo to tego problemu nie ma!
Możecie to potwierdzić lub obalić?
|
22 sie 2008 13:05:55 |
|
|