Marcin - pozwolę sobie opisać ci swoje własne doświadczenia, robię to publicznie, a nie na priv żeby inne osoby też miały pojecie, co się dzieje - a to pewnie i tak tylko wierzchołek góry lodowej
Zauważ, ze osoby, które sprzedają na Allegro sprzęt sprowadzony z USA to głównie mieszkańcy Chicago albo New York - powód? - w tych miastach maja swoje oddziały firmy przewozowo/wysyłkowe typu Polamer i Doma - paczki te do tej pory rzadko podlegały kontroli z powodu ich charakteru - były to firmy, które powstały w celu wysyłki mienia przesiedleńczego Polaków wracających z USA do kraju (ze wszystkimi obejściami i nadużyciami oczywiście - nikt przecież nie sprawdzi, ze taka osoba przeprowadza się, co 2 lata)
Osoby mieszkające gdzie indziej pozostaje poczta amerykańska - USPS albo jedna z firm kurierskich
1. Firma Kurierska - forma najszybsza i najpewniejsza i najdroższa - na 99% paczka zostanie oclona, a kwota do zapłaty będzie do uiszczenia przy odbiorze w domu
2. USPS - masz kilka możliwości
- gift wysłany najtaniej, czyli bez żadnego ubezpieczenia i bez żadnych kwot i faktur w środku - paczka zwykle dociera do Polski, ale tam zaczyna się kosmos - nawet, jeśli już przejdzie przez procedury do rak swoich dostaje ja pan nazywany powszechnie listonoszem - zaginęły mi dwie paczki, a ślad urywał się właśnie na listonoszu - sprawa nie do rozwiązania
- gift z ubezpieczeniem (no, bo w końcu chciałby odzyskać pieniądze, które ci ktoś zapłacił za wysłany towar) - ubezpieczasz wiec czytnik do pełnej jego wartości - pan celnik w Polsce wali opłaty - żeby było śmiesznie do opłat celnych kwalifikuje się kwota wartości sprzętu + wszystkie opłaty za wysyłkę - dopiero wtedy cło i VAT naliczane są od tej sumy
- wysyłka ze wszystkimi papierami z ubezpieczeniem i podaną wartością - sprawa j.w.
PRAWIE KAZDA WIEKSZA PACZKA JEST PRZESWIETLANA - w ekstremalnych przypadkach otwierana, jeśli wartość sprzętu budzi zastrzeżenia może być powołany rzeczoznawca, a kosztami wyceny obciążony odbiorca (dlatego na paczce wysłanej jako gift też zaleca się podanie wartości) - ktoś napisze można podać $40 bo (jeśli dobrze pamiętam) do takiej kwoty jest zwolnienie - OK - ale co jak zginie? Dostaniesz $40, a przecież nie ubezpieczysz paczki na $300, a wartości giftu podasz $40 - tam idioci nie pracują...
W PRZYPADKU ZATRZYMANIA PACZKI W URZĘDZIE CELNYM W WARSZAWIE (jak się ma pecha) TRZEBA ZWYKLE JĄ ODEBRAĆ OSOBIŚCIE - dolicz więc koszt biletu/benzyny do Warszawy, jeśli mieszkasz dalej
A teraz wracając do Polameru i Domy - to głównie teraz o te firmy jest krzyk i za nie bierze się UC, bo jak napisałem wcześniej 95% na Allegro jest wysyłanych właśnie przez nie jako... paczka z używanymi ciuchami
Dwa razy udało mi się przekonać celnika po zatrzymaniu paczki, żeby opłat nie naliczał (widać można)
1. Wystarczył telefon do Warszawy - pan bardzo się zdziwił jak mu powiedziałem, ze w paczce jest używany 3 letni PDA, do tego zepsuty i wysyłany do serwisu - tak było naprawdę - nie moja wina, ze nie niszczę sprzętu i jemu wydawało się, ze jest nowy
2. Osobiście spotkałem się z celnikiem w celu omówienia sprawy GPS'a wysłanego w 2003 roku (cudo techniki wówczas) - po 30 minutach przekonywania i opowieści jak to działa (następnego dnia była majówka i mój wyjazd do Czech) skończyło się na podjęciu przez niego decyzji kupna tego samego modelu
Także - zastanów się zanim zaczniesz świadczyć takie usługi - prawie zawsze znajomi, którzy cię o to proszą w wypadku jakichś problemów nie są już twoimi znajomymi... Mam nadzieje, ze naświetli to trochę sprawy związane z wysyłkami
P.S. aha - są jeszcze sklepy internetowe, które wysyłają (choć też nie zawsze) do Polski - jeśli uda ci się przekonać firmę żeby wysłała jako gift - może się uda - jak zaginie najwyżej będziesz w plecy kwotę, którą zapłaciłeś - cześć z tych firm jedna wymaga wysyłki firma kurierska, a część wogóle nie wysyła...
Moja statystyka
Na około 10-12 paczek wysłanych z "czymś" - poczynając od PDA, a kończąc na foremkach do haftowania dla znajomej, których w Polsce nie mogła dostać
3 paczki zatrzymane przez UC (jeden przypadek naliczenia opłat)
2 paczki zagubione i nieodnalezione (w środku 1. płyty DVD o wartości ok $10 2. kable do notebooka za $30)
2 straconych znajomych
Może ja mam takiego pecha, ale niech to będzie przykład dla innych.