Właśnie zacząłem dla rozluźnienia książkę TUNELE , a to co znalazłem w necie.
"Cześć. Mam na imię Will i mam 14 lat. Posłuchaj mnie uważnie, bo nie mamy zbyt wiele czasu. Mieszkam pod Londynem w małym miasteczku Highfield z siostrą Rebeką i rodzicami. Najlepiej dogaduję się z moim tatą, który jest archeologiem. Łączy nas wspólna pasja do wykopalisk
i poszukiwania niesamowitych skarbów. Kilka dni temu mój tata dowiedział się o istnieniu tajemniczego, położonego głęboko pod Londynem podziemnego świata - Kolonii, do którego prowadzi gęsta sieć tuneli. Wiedza ta okazała się bardzo niebezpieczna, ponieważ kilka dni później został porwany przez dwóch dziwnych osobników w ciemnych płaszczach i okularach przeciwsłonecznych. Znalazłem dziennik taty, w którym zapisywał swoje spostrzeżenia, ale niestety wiele pytań nadal pozostało bez odpowiedzi. Jednego jestem jednak pewien - nikt
z Kolonii nie wyjdzie na powierzchnię ziemi, aby mnie porwać, bo to ja dotrę do nich pierwszy. Wraz z moim przyjacielem Chesterem odkryję tajemnicę tuneli i podziemnego świata. Znajdę mojego tatę i pomogę się mu wydostać. Chcesz mi towarzyszyć? Wejdź do tuneli i poznaj fantastyczny świat leżący głęboko pod powierzchnią ziemi. Odkryj prawdę czytając książkę "Tunele". Wspólnie rozwiążemy wszystkie zagadki."
Autorzy
Roderick Gordon urodził się i dorastał w Londynie, w Wielkiej Brytanii. Studiował biologię na londyńskim uniwersytecie, gdzie poznał swojego późniejszego długoletniego i bliskiego przyjaciela Briana Williamsa. Od zakończenia studiów do 2001 roku pracował w korporacji finansowej w City. Później rozpoczął współpracę z Brianem przy wielu projektach artystycznych, między innymi książce "Tunele". Wśród jego przodków można znaleźć kilku poetów i pisarzy,
a także dwóch ekscentrycznych paleontologów - Williama i Franka Bucklandów, co, jak podkreśla sam Roderick, doskonale tłumaczy jego zainteresowanie podziemnymi tajemnicami.
Brian Williams dzieciństwo spędził w Zambii, skąd przeprowadził się do Liverpoolu w latach siedemdziesiątych. Przez całe życie oddawał się wielu pasjom - w czasach studenckich należał do grupy artystycznej The Slade School of Fine Art w Londynie. Podczas wystawy jednej z jego pomysłowych instalacji wybuchł pożar i trzeba było wezwać straż pożarną, ale sir Laurence Gowing - profesor, który opiekował się Brianem, stwierdził, że interwencję należy po prostu potraktować jako część występu. Po ukończeniu studiów zajmował się malarstwem, pisaniem
i robieniem filmów. Od 2001 roku ze swoim przyjacielem Roderickiem pracuje nad wieloma różnymi i ciekawymi przedsięwzięciami artystycznymi, z których najbardziej znane to powieść
o podziemnych przygodach Willa Burrowsa.
http://www.ksiazkatunele.pl
Napiszcie czy się Wam podobała.