Teraz jest 25 lis 2024 0:35:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 93  Następna strona
Aktualnie czytane 
Autor Wiadomość
Aktualnie czytam "Urząd mojego ojca" Singera. I, jak na razie, nie bardzo mogę się zgodzić z opinią, że jego opowiadania przerastają dłuższe formy prozatorskie. Powieść "Spuścizna" jest dużo, dużo lepsza. Postacie są mniej papierowe, fabuła bardziej złożona.

31 maja 2008 23:05:54
Użytkownik

Ja aktualnie kończę "Ostatni Rozkaz" Zahna i zamierzam wziąć się za "Majorów" Griffina

31 maja 2008 23:16:35
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym pięknym forum.
Aktualnie staram się przeczytać po raz wtóry wszystkie książki Pratchetta ale w jednym ciągu się nie da. Ostatnio skończyłam Prawdę a w chwilach przerwy czytam coś z innej półki. Obecnie jest to Renegat Magdaleny Kozak (całkiem przyjemnie się czyta) oraz Śnieg Pamuka - tak żeby nie ograniczać się do samych czytadeł. Niby noblista ale idzie mi poooowoli, zaczynam po raz drugi, może się uda skończyć.

01 cze 2008 0:28:56
Użytkownik

Tak jak się zawziąłem na Mroczną Wieżę Kinga, tak staram się ten plan realizować. Obecnie czytam tom VI Pieśń Suzannah.
I kilka refleksji: tłumaczenie (nie tylko tego tomu) - mierne, choć doceniam wysiłki tłumacza, bo momentami nie ma łatwo.
Wątek - coraz bardziej się zakręca i plącze, ale mi to nie przeszkadza. Byle z sensem, a tu King daje radę.
Oraz najważniejsze: zakończenie ciągle pozosstaje wielką niewiadomą; można się tylko domyślać. A czy trafnie?. Heh...

01 cze 2008 3:00:54
Ja aktualnie zaczytuję się w G. Frank - Śmierć po amerykańsku. Szczerze polecam.

01 cze 2008 11:38:45
Użytkownik

Wczoraj napisałem o pierwszej książce fantasy jaką w życiu pisałem: "Godzina smoka: Roberta Howarda, przez te wszystkie lata przeczytałem ją kilkakrotnie (ostatni raz jakieś 7 lat temu gdy kompletowałem CONANA Amberu) a jednak chcę ją przeczytać jeszcze jeden raz. Jutro zabieram ją do pociągu.

01 cze 2008 18:31:34
Ja aktualnie czytam Liceum Avalon Meg CAbot i jest bardzo fajna

01 cze 2008 19:08:13
Użytkownik

Ja wczytuję się obecnie w "Planeta Spisek" Orsona Scotta Carda. Książka ma coś w sobie. Czyta się lekko, a autor ma tonę niesztampowych pomysłów. Przypomina trochę "Glizdawce" tego samego autora, ale nie na tyle żeby powiedzieć, że jest wtórna.

01 cze 2008 19:57:13
Aktualnie czytam powieść Carlosa Ruiza Zafona "Cień wiatru". Dopiero zaczełam, ale zapowiada się interesująco.

01 cze 2008 21:29:58
Użytkownik

"Wodny diabeł" Judith Riley. Jest to kontynuacja "Księgi Małgorzaty" i "W poszukiwaniu szmaragdowego lwa". Jak dotąd wydaje się nieco słabsza od poprzednich tomów, ale może to być efekt zmiany tłumacza...

02 cze 2008 0:26:46
Ja teoretycznie powinnam teraz męczyć tfu. czytać Chłopów ;D ale nie mogę się zmobilizować i czytam wszystko czego nie powinnam :P Ostatnio połknęłam ;) Trylogię Czarnego Maga 1 i 2 tom Trudi Canavan-bardzo fajne-polecam :) a teraz zabieram się za Nocarza Magdaleny Kozak-jednak z taką pewną ostrożnością wynikającą z niechęci do polskiej fantastyki

02 cze 2008 12:57:23
Użytkownik

eCzytnik: Iriver Story HD
Właśnie skonczyłem czytać, "Oko Jelenia" i teraz kotynuuje seirę o Anicie Blake autorstwa pani Laurell K. Hamilton. Aktulanie tom 8 - "Blue Moon".

02 cze 2008 21:21:59
Dziś skończyłem Wir Pacyfiku Clive Cusslera - jak na pierwszą książkę tego autora jest całkiem nieźle. Teraz: Katanga Wilbur Smith.

02 cze 2008 22:03:44
Użytkownik

A ja prosze państwa drogiego po definitywnym zakończeniu eduakcji szkolnej postanowiłem przeczytać wreszcie ...
LALKE Bolka Prusa
Klasyka to klasyka! A nie ciągle jakieś elfy i inne potworaki :P

02 cze 2008 23:22:52
Post TUNELE - POLECAM
Właśnie zacząłem dla rozluźnienia książkę TUNELE , a to co znalazłem w necie.

"Cześć. Mam na imię Will i mam 14 lat. Posłuchaj mnie uważnie, bo nie mamy zbyt wiele czasu. Mieszkam pod Londynem w małym miasteczku Highfield z siostrą Rebeką i rodzicami. Najlepiej dogaduję się z moim tatą, który jest archeologiem. Łączy nas wspólna pasja do wykopalisk
i poszukiwania niesamowitych skarbów. Kilka dni temu mój tata dowiedział się o istnieniu tajemniczego, położonego głęboko pod Londynem podziemnego świata - Kolonii, do którego prowadzi gęsta sieć tuneli. Wiedza ta okazała się bardzo niebezpieczna, ponieważ kilka dni później został porwany przez dwóch dziwnych osobników w ciemnych płaszczach i okularach przeciwsłonecznych. Znalazłem dziennik taty, w którym zapisywał swoje spostrzeżenia, ale niestety wiele pytań nadal pozostało bez odpowiedzi. Jednego jestem jednak pewien - nikt
z Kolonii nie wyjdzie na powierzchnię ziemi, aby mnie porwać, bo to ja dotrę do nich pierwszy. Wraz z moim przyjacielem Chesterem odkryję tajemnicę tuneli i podziemnego świata. Znajdę mojego tatę i pomogę się mu wydostać. Chcesz mi towarzyszyć? Wejdź do tuneli i poznaj fantastyczny świat leżący głęboko pod powierzchnią ziemi. Odkryj prawdę czytając książkę "Tunele". Wspólnie rozwiążemy wszystkie zagadki."

Autorzy

Roderick Gordon urodził się i dorastał w Londynie, w Wielkiej Brytanii. Studiował biologię na londyńskim uniwersytecie, gdzie poznał swojego późniejszego długoletniego i bliskiego przyjaciela Briana Williamsa. Od zakończenia studiów do 2001 roku pracował w korporacji finansowej w City. Później rozpoczął współpracę z Brianem przy wielu projektach artystycznych, między innymi książce "Tunele". Wśród jego przodków można znaleźć kilku poetów i pisarzy,
a także dwóch ekscentrycznych paleontologów - Williama i Franka Bucklandów, co, jak podkreśla sam Roderick, doskonale tłumaczy jego zainteresowanie podziemnymi tajemnicami.

Brian Williams dzieciństwo spędził w Zambii, skąd przeprowadził się do Liverpoolu w latach siedemdziesiątych. Przez całe życie oddawał się wielu pasjom - w czasach studenckich należał do grupy artystycznej The Slade School of Fine Art w Londynie. Podczas wystawy jednej z jego pomysłowych instalacji wybuchł pożar i trzeba było wezwać straż pożarną, ale sir Laurence Gowing - profesor, który opiekował się Brianem, stwierdził, że interwencję należy po prostu potraktować jako część występu. Po ukończeniu studiów zajmował się malarstwem, pisaniem
i robieniem filmów. Od 2001 roku ze swoim przyjacielem Roderickiem pracuje nad wieloma różnymi i ciekawymi przedsięwzięciami artystycznymi, z których najbardziej znane to powieść
o podziemnych przygodach Willa Burrowsa.

http://www.ksiazkatunele.pl

Napiszcie czy się Wam podobała.

03 cze 2008 21:29:48
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 93  Następna strona