|
|
Teraz jest 22 lis 2024 12:15:37
|
Polskie znaki w PRS i modyfikacje
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Alternatywny program do obsługi czytnika z poziomu komputera libprs500 zmienił nazwę na calibre. Ukazał się też jego wersja 0.4.53. W mojej opinii nadal po macoszemu jest traktowana obsługa polskich znaków (m.in. w plikach metadanych), no i konwerter do irf jest dość powolny (bodaj w wersji 0.4.52 poprawiono obsługę Unicode). Program wyraźnie wymaga dalszych poprawek, szczególnie w zakresie obsługi formatów. Przypomnę link do strony http://calibre.kovidgoyal.net/download - program jest nadal nieodpłatny i poza Win'XP oraz Vistą są też dostępne wersje dla niektórych odmian Linux'a (m.in. Ubuntu) oraz OS X'a. W pewnym zakresie (nie wszytko działa) daje się też uruchomić pod Win'2K.
Szusty->podzielam Twoje stanowisko: jak już wcześniej wspominałem też nie chce mi się bawić z wymyślnymi formatowaniami (poza nielicznymi przypadkami, gdy jest to pożądane dla uzyskania większej czytelności, ze względu na nietypową formę teksu - "zabiegi formalne" autora utworu ).
Ponawiam apel do miłośników irf'a: pokażcie swoje najciekawsze dzieła, może przekonacie innych .
takin->sfleszować warto, tak jak przedmówcy wspomnieli: ze względu na oszczędność czasu. Proces nie jest skomplikowany, czy czasochłonny, warto tylko wcześniej przetestować kartę. Ryzyko wynikające z fleszowania nie jest duże, ale oczywiście istnieje, ale naprawdę warto je podjąć. Ja używam podstawowego przerobionego firmware, bez żadnych bajerów, bo chodziło mi tylko o poprawne obsługiwanie polskich znaków w plikach txt (irf i rtf to miły dodatek, czasem przydatny) i szybą zmianę stron.
-----------------------------------
dodane 2008-05-18 ca h 15.35
Szybko ukazały sie dwie kolejne wersje calibre. Obecnie aktualna to 0.4.55.
-----------------------------------
dodane 2008-05-19 ca h 17.50
Niezłe tempo: dziś aktualna jest już wersja 0.4.56. Aż trudno nadążyć ze sprawdzaniem, co zmieniono .
Ostatnio edytowano 19 maja 2008 17:50:36 przez papa, łącznie edytowano 2 razy
|
14 maja 2008 11:15:42 |
|
|
Użytkownik
|
Mam pytanie do użytkowników PRS-505. Czy którykolwiek z Was próbował ładować urządzenie zewnętrzną ładowarką ?
Kupiłem ostatnio zwykłą ładowarkę z gniazdem USB żeby się uniezależnić od komputera podczas wakacji, wyjazdów etc. Niestety czytnik po podłączeniu zachowuje się odwrotnie do oczekiwań tzn. zamiast być ładowany pozbywa się resztek energii. Ładowarka jest sprawna ( sprawdziłem na MDA Compact i ładuje bez problemu ). Po podłączeniu PRS-505 przewodem USB do komputera proces ładowania przebiega bez zakłóceń. Spróbuję znaleźć i przećwiczyć typową ładowarkę z wtykiem okrągłym pasującym do gniazda w Sony jednak zastanawia mnie zachowanie urządzenia po uzyciu ładowarki USB. Pytam żeby uściślić czy to typowe zachowanie PRS-505 czy wybryk mojego egzemplarza a może fanaberie ładowarki ?
|
19 maja 2008 11:56:43 |
|
|
Użytkownik
|
Mam ciągle problem z polskimi znakami, tzn w tytułach mam normalnie polskie znaki natomiast po otworzeniu książki już nie, próbowałem roznych czcionek. Po zapisaniu książki w formacie .txt UTF-8 jest ok wiec chyba reader sflaschowany poprawnie.
Drugi problem mam z eBook Library, po skopiowaniu pliku kconfig.xml do odpowiedniej lokacji program sie nie otwiera, jeżeli zastąpię go z powrotem oryginalnym plikiem jest ok, czy ktos z was mial taki przypadek? Może dlatego nie mam polskich znaków, przez brak tego pliku w ebook library?
Jeśli ktoś mógłby coś poradzić będę wdzięczny
|
19 maja 2008 20:37:35 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 mar 2008 0:11:57 Posty: 70 Lokalizacja: Albedo 0.39
eCzytnik: SONY PRS 505
|
Używam przeważnie ładowarki zewnętrznej o napięciu wyjściowym 5.2V. Jeżeli chodzi o ładowarkę USB, spotkałem się z takim samym zachowaniem mojego czytnika, tak więc myślę że to jednak przypadłość tego urządzenia (jak zwykle Sony musi coś namotać). Podałeś trochę mało danych, więc przypomnę podstawowe zasady dotyczące przygotowania plików tak, aby polskie znaki były wyświetlane poprawnie. 1. dla plików *.rtf i *.doc konieczne jest kodowanie zachodnie oraz najlepiej korzystać z fontów takich samych jak zaimplementowane po flashowaniu czyli z tych. 2. jeżeli przygotowujesz pliki *.lrf korzystając z Book Designer v.4.0 wybierz fonty domyślne dla Sony Reader.
Sądzę, że najprościej będzie odinstalować i ponownie zainstalować eBook Library a potem podmienić fonty i plik kconfig.xml zgodnie z instrukcją.
|
19 maja 2008 22:48:07 |
|
|
Użytkownik
|
Tak probowałem tych fontów, możesz poradzić jak uzyskać kodowanie zachodnie w Word? Z tym nie mam problemów pliki .irf są wyświetlane normalnie, jednak chciałbym dociec dlaczego nie działąją u mnie pozostałe .doc. .rtf czyli te w ktorych mam zapisane wiekszość książek.
Oczywiście to było pierwsze co zrobiłem, czyściłem rejestr, znalzłem nawet katalogi które po odinstalowaniu zostają na komp je równierz usunąłem, niestety bez rezultatu.
|
20 maja 2008 8:23:55 |
|
|
Użytkownik
|
trubadur-a jaki masz system windows ? Ja mam Viste i faktycznie i bookDesigner i Library dziwnie mi się zachowywały.Ale,że jestem uparta to w końcu wszystko działa(mimo że mam również XP na drugim kompie).
Raz nawet po przeróbce ok. 20 książek,w ogóle przestał mi działać Library i za żadne skarby nie chciał sie otworzyć mimo odinstalowywania i instalowania od nowa,czyszczenie systemu również nic nie pomogło.W końcu zrobiłam cały system od początku i wszystko jest znów ok.
Z ebook Library Update też miałam problemy,Vista nie chciała mi tych plików podmienić,dopiero po przestartowaniu kompa łaskawie mi pozwolenia udzieliła bookDesigner nadal(po mimo wielu godzin testów różnego rodzaju)nie chce mi otworzyć niektórych książek ,więc przerabiam je na kompie z XP,tam nie mam żadnego problemu(w końcu moja cierpliwość też się kiedyś kończy )
Pozdrawiam
|
20 maja 2008 10:47:29 |
|
|
Użytkownik
|
Ma Windows XP sp2, i z tego co czytałem inni na XP nie maja tych problemów co ja. Jestem wyjątkiem czy co
|
20 maja 2008 17:08:30 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 mar 2008 0:11:57 Posty: 70 Lokalizacja: Albedo 0.39
eCzytnik: SONY PRS 505
|
@trubadur
W końcu wywnioskowałem z Twoich postów co nie chodzi (tak myślę). W plikach *.rtf i *.doc, które wgrałeś do czytnika, nie są wyświetlane polskie znaki. Jeżeli masz tylko taki problem, to zmień kodowanie pliku który nie pokazuje polskich znaków. Najlepiej to zrobić w Windowsowym WordPad. Otwórz podejrzany plik w nim, zaznacz wszystko i w pasku poświęconym fontom, zaznacz opcję "kodowanie zachodnie". Zapisz taki plik i spróbuj powtórnie otworzyć go w czytniku. Powinno być OK.
A tak na marginesie, od tego postu rozpoczyna się bardzo obszerny wątek poświęcony wszystkim aspektom związanym z polskimi literami.....
Gniazdo zasilania znajdujące się w Sony PRS-505 jest przewidziane do ładowania akumulatora i działa z dowolną ładowarką 5V, oczywiście z odpowiednim wtykiem. Natomiast próba ładowanie akumulatora poprzez dołączony do czytnika kabel USB<->miniUSB i z wykorzystaniem innego źródła zasilania niż PC sprawia, ze czytnik przełącza się w tryb komunikacji, sygnalizując to odpowiednią ikonką i na tym poprzestaje....
|
20 maja 2008 19:44:29 |
|
|
Użytkownik
|
Tak o to dokładnie chodzi, konwersja jaką proponujesz działa oczywiście tak jak to samo w zwykłym notatniku przy zapisie na utf-8 jednak rezultat mnie nie zadowala ponieważ wtedy nie jest wyjustowany odpowiednio czyli tak samo z prawej i lewej.
A tak na marginesie, od tego postu rozpoczyna się bardzo obszerny wątek poświęcony wszystkim aspektom związanym z polskimi literami.....
Właśnie wyczytałem że Open office daje radę właśnie ściągam może sie uda.
|
20 maja 2008 20:38:22 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 30 lis 2007 12:02:51 Posty: 139 Lokalizacja: Chicago
|
Właśnie wszedłem do domu z pudełkiem w którym jest nowiutki czytnik Sony PRS-505. Mam zamiar przeczytać wszystkie wasze porady bardzo dokładnie i sflashować mój czytnik. Jak mi się coś zepsuje to was wszystkich zjem jutro na śniadanie a forum przerobie na odpadki poprzemysłowe więc radzę wszystkim trzymajcie za mnie kciuki jak wam życie miłe. I proszę mi tu dokładnie pisać jak będę potrzebował jakiejś pomocy i to odrazu ! bo wyjeżdżam w sobotę rano i do tego czasu ma być wszystko gotowe a jak nie to obciążę was kosztami za nieudane wakacje. Zrozumiano!? ------------------ Dodano: Dzisiaj o 14:26:18 ------------------ No dobra macie szczęście czytnik dalej działa. Jednak prosił bym o pomoc, tyle tych postów się narobiło że trzeba mieć naprawdę dużo czasu żeby coś w nich znaleźć. Sfleszowałem i działa, wgrałem sobie pliki worda i nie widać polskich liter. Gdzie można pobrać book designer, jak go się obsługuje, jak zmienić te czcionki żeby mieć polskie literki - w którym z postów mogę to przeczytać. A może ktoś mi jeszcze raz w kilku słowach napisze jak mam teraz postąpić żeby czytać swoje ebooki, których większość jest w formacie worda i PDF. Dzięki z góry za pomoc.
21 maja 2008 23:26:18 |
|
|
Użytkownik
|
napisalem do ciebie na priva ale albo nie bylo to takie pilne albo nie sprawdzasz wiadomosci
tu masz Book Designera
http://209.85.171.104/translate_c?hl=en ... Fdl_id%3D1
tu masz opis jak przerobic plik w BD
http://www.mobileread.com/forums/showth ... ish&page=2
pamietaj, ze jak masz juz sflashowany reader nie musisz wybierac zewnetrznych fontow - zostaw domyslnie takie jakie sa
przeczytaj rowniez post drozdka, ktory jest na tej samej stronie nizej
czcionki polskie po flashowaniu w readerze to
1. Courier 10BT Roman
2. Dutch 801 Rm BT Roman
3. Swiss 721 BT Roman
jesli beda inne, nie bedzie polskich fontow - pamietaj, ze kodowanie musi byc zachodnie - mowie o plikach, ktorych nie chcesz przerabiac BD, a chcesz zeby byly polskie znaczki (o kodowaniu masz chociazby 2 posty wyzej...)
ech... a normalny uzytkownik nie moze byc takim leniuszkiem bo groza mu surowe konsekwencje
P.S. gdzie kupiles?
_________________ Konrad
|
22 maja 2008 5:59:02 |
|
|
Użytkownik
|
Po krótkim teście calibre w wersji 0.4.56 mogę stwierdzić, że program działa poprawnie na W'XP, a jego funkcje edycyjne także na W2K. Niestety, w tym drugim przypadku nie udaje się nawiązać poprawnego połączenia z czytnikiem. Zauważyłem też, że książki wgrywane do czytnika nie są prawdopodobnie wstępnie formatowane, bowiem ich czas pierwszego otwierania (a także zmiana wielkości liter) jest zbliżony lub może nawet taki sam, jak przy wgraniu pliku bezpośrednio z poziomu sytemu operacyjnego. Program jest natomiast przydatny jeśli ktoś chce uzupełnić wpisy dotyczące autora i tytułu książki w plikach pozbawionych metadanych (oryginalny program Sony nie daje takiej możliwości, albo jej nie dostrzegłem: ktoś zauważył?).
Przeprowadziłem też mały teścik i potwierdziło się, że można potraktować PRS-505 jako zwykły zewnętrzny czytnik kart i np. sformatować w nim kartę z poziomu Windowsa (i pewnie z każdego innego sytemu operacyjnego także). Może to być przydatne np. w przypadku braku innego urządzenia i konieczności przygotowania karty do fleszowania.
I dalej nikt nie chce pochwalić się swoimi dziełami w lrf?
|
22 maja 2008 6:59:42 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 30 lis 2007 12:02:51 Posty: 139 Lokalizacja: Chicago
|
Dziękuje lipcio za pomoc, trochę się nie zgodzę z tym leniuszkiem, (co nie znaczy że nie należę do rasy Panów - tego się nie wypieram ) naprawdę szukałem informacji, storna po stronie przeglądając temat, robiłem to w niezłym stresie bo zaraz miałem iść do pracy i jakoś nie mogłem doszukać się postu o tych fontach, znalazłem o flaszowaniu i o tym że trzeba użyć wordpada i przestawić na arial unicode, no i mi zadziałało, są polskie litery ale literki nawet po trzykrotnym naciśnięciu zoomu nie są zbyt duże, da się czytać ale wolałbym większe, muszę jeszcze sprawdzić czy da się to jakoś poprawić. A czytnik kupiłem w sklepie MicroCenter w Chicago na Elston Ave. za 299$+TAX(Vat-9%)
22 maja 2008 9:47:24 |
|
|
Użytkownik
|
W BookDesignerze mozesz sobie spokojnie zmienic wielkosc czcionek jakie ci tylko pasuja.Ja mam moje ustawione na 10.
Tak w ogule to potestuj sobie ten programik bo mozna bardzo fajne efekty uzyskac jesli masz jakies wiekrze wymagania.
Prubowalam rowniez inne czcionki niz w programie BookDesigner ale najpierw trzeba je dolaczyc do tego programiku jak rowniez do czcionek systemowych.Naprawde mozliwosci jest wiele i efekty bardzo fajne.
|
22 maja 2008 13:17:07 |
|
|
Użytkownik
|
marcinchicago39 Zdecydowanie nie polecam zmiany kodowania czcionek z "Central European" do "Western" w polskojęzycznych ebookach.
Kodowanie "Western" to ISO-8859-1 które nie zawiera polskich znaków. To że polskie literki widać w edytorach tekstu zawdzięczamy czcionkom unicode obecnym w systemie. Natomiast PRS-505 wyświetla polskie znaki w tym przypadku poprzez błędne kodowanie polskich znaków ( bład w rosyjskim oprogramowaniu ). Polskie znaki powinny byc widoczne przy kodowaniu "Central European" czyli ISO-8859-2 a tak nie jest. Wprawdzie metoda zmiany kodowania na ISO-8859-1 przynosi satysfakcjonujący rezultat ( czytelny polski tekst w SONY ) jednak pokłosiem takiego działania jest ebook z niewłaściwym (!) kodowaniem. Pół biedy jeśli robimy to na własny użytek, ale upowszechnienie tej metody może doprowadzić do występowania w bibliotece coraz większej ilości ebooków z błędnym kodowaniem. Wprawdzie oprogramowanie wspierające z unicode sobie zazwyczaj z takim tekstem poradzi ale już np. program ubook na PC nie czyta polskich znaków w tym wypadku poprawnie. Inne oprogramowanie czy urządzenia nie wspierające unicode też zapewne nie poradzi sobie z prawidłowym wyświetleniem polskich znaków.
No ale co w zamian w tej sytuacji ? Polecam konwersje ebooków na potrzeby czytnika SONY do formatu lrf. Czasowo wychodzi praktycznie na to samo co zmiana strony kodowej. Dodatkowo zajmuje mniej miejsca jak rtf tego samego tekstu i jest lepiej prezentowany w menu czytnika ( tytuł i autor ). A i czcionki będą miały defaultowo przyzwoite rozmiary.
|
22 maja 2008 13:27:31 |
|
|