Teraz jest 24 lis 2024 14:15:16

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 93  Następna strona
Aktualnie czytane 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Ja natomiast nie mógłbym czytać kilku książek na raz... Nie mógłbym się wczuć w jeden tytuł :) Teraz męczę Video z Jezusem Eschbacha, potem może kupię Lód Dukaja? nie wiem zobaczymy jeszcze :D

24 mar 2008 12:34:15
Obecnie czytam "Nocarza" Magdaleny Kozak, a na półce czeka "Renegat" czyli kolejny tom przygód Vespera. Pomimo szumnych zapowiedzi, że jest to męska książka pisana przez kobietę, czasami fabuła trąci trochę banalnością. Suma summarum czyta się do dobrze, ale bez zachwytu jakiegoś szczególnego.

25 mar 2008 11:39:44
Właśnie kończę "WojnE Iwana" Catherine Merridale. Dokument o armii czerwonej w czasie drugiej wojy ale widziany oczami prostego radzieckiego żołnierza. Napisana na podstawie długich rozmów i wspomnień byłych żołnierzy oraz udostępnionych (ciągle podobno nielicznych) materiałów z archiwów rosyjskich. Jeśli ktoś interesuje sie tematyką to warto. Czasem czyta sie jak dobra powieść wojenną ale zdecydowanie nie jest to pozycja dla dzieci i młodzieży.

pzdr

25 mar 2008 19:47:40
Mimo tego iż książka może wydawać się dla ludzi nie w moim wieku :P (18 lat) to własnie jestem w trakcie czytania ,,Przygód Alicji w Krainie Czarów''. I muszę powiedzieć że jestem zachwycona. Im dalej jestem w tej książce tym bardziej zastanawiam się o co chodzi :P Absurd Carrolla jest poprostu niesamowity i nie wiem dlaczego panuje przeświadczenie że ,,Alicja....' to książka dla dzieci. moim zdaniem żadne dziecko nie zrozumiałoby sensu tego dzieła. Książka ta jest pozbawiona jakiegokolwiek zrozumiałego znaczenia... i to własnie czyni ją niesamowitą. Wcześniej przeczytałam biografię autora, która dodatkowo zachęciła mnie do tej książki. Carroll miał bowiem wiele obsesji oraz miał bardzo dziwne skłonności... do dziewczynek. W książce tej można odnaleźć wiele podtekstów oraz gry słownej której dziecko raczej nie zrozumie. Polecam.

Trzeba dodać również, że oprócz swoich skłonności... hmmm... powiedzmy dzieciofilnych, Carroll był dobrym matematykiem, bardziej znanym w tym środowisku pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem Charles Dodgson :D No, pochwaliłem się, co wiem ;) A z dzieł Carolla polecam "Wyprawę na żmirłacza" To jest fajne dziełko!

25 mar 2008 23:09:47
Obecnie przeczytalam kilka ksiazek Tony Parsonsa , ale z uwagi , ze mialam ograniczony dostep do ksiazek , powrocilam rowniez jeszcze raz do pozycji , ktore czytalam kilkanascie lat temu a ktore kiedys mi sie podobaly , miedzy innymi Johna Grishama , Jonathana Carrolla i Ericha Segala. Uwazam , ze warto jest czasami wrocic do jakiejs ulubionej ksiazki , bo mozna w niej zawsze znalezc cos nowego a przede wszystkim jeszcze raz bardzo milo spedzic czas. Ksiazkami elektronicznymi zaczelam interesowac sie niedawno i mysle , ze ta idea daje calkiem nowe mozliwosci zdobycia i przeczytania ciekawej ksiazki , niezaleznie od tego w jakiej czesci swiata sie w danym momencie znajdziesz , bez koniecznosci dzwigania ze soba pokaznych rozmiarow i wagi ksiegozbioru.

26 mar 2008 0:35:09
Użytkownik

Zabrałam się właśnie za cykl książek o Debrenie z Dumayki. Nasza rodzima fantasy, autor Andrzej Baniewicz. Co na razie mogę powiedzieć na pewno - świetne dialogi i dowcip słowny.

Bardzo podobają mi się te książki. Pierwsza najmniej, druga i tzrecia są lepsze.

Ja czytam obecnie "Inwazję" Deana Koontza. Cóż mogę powiedziec... czytałam w nocy, a czerwony księżyc zaglądał przez okno. Nie miałam koszmarów.

26 mar 2008 16:06:28
Dla lubiacych kryminaly polecam Borysa Akunina - tworce tzw. kryminalu retro. Czyta sie lakko i przyjemnie, mozna przy nim sie zrelaksowac i przeniesc do XIX - wiecznej Rosji , gdzie zbrodnie rozwiazywano z elegancja rowna Herkulesowi Poirot.

26 mar 2008 17:37:33
Aktualnie czytam thiller prawniczy Johna Katzenbacha "Dzień Zapłaty".Wcześniej nie miałem do czynienia z jego twórczością.Czytałem o autorze że to "Nowy mistrz sądowych dramatów"ale Ta akurat powieść, jest luźno związana z tematem 'sądowym",ale na razie czyta się ciekawie i "wciąga" do dalszego czytania - czyli jest tak jak być powinno.Nie będę tutaj streszczł książki by nie psuć zabawy tym , który jej nie czytali.
Jeśłi ktoś zna inne dobre książki Katzenbacha to proszę o ich polecenie.

26 mar 2008 19:21:52
Jest cala masa ksiazek godnych polecenia ale ja bardzo lubie kryminaly i pozwolicie, ze bede trzymala sie tego gatunku. Nie wiem czy wszyscy pamietaja ale kiedys istniala seria kryminalow kieszonkowych oznaczonych znakiem kluczyka, jamnika, bluszczu... oczywiscie kazda z tych serii reprezentowala inne wydawnictwo. Seria ta ma te zalete, ze prawie w kazdym domu mozna ja znalesc, w kazdym antykwariacie badz tez sprzedazy na stoiskach bazarowych. Jest ogolnie dostepna. Dzieki wiekszosci tych ksiazek mozna zapoznac sie z czasami ''milicji'' oraz z zasadami prowdzenia sledztwa metoda dedukcji a nie jak to bywa w dzisiejszych czasach dzieki pomocy wiedzy z komputerow. Jestem zwolennikiem teorii, ze w kazdej epoce mozna znalesc cos ciekawego. W tych ksiazkach prowadzone sledztwa wymagaja od czytelnika ''gimnastyki umyslowej'' i wciagniecia sie w realia rzeczywistosci ksiazkowej.

26 mar 2008 19:50:08
Użytkownik

Już skończyłam czytać "Po pierwsze dla pieniędzy" Janet Evanovich, zaczęłam czytać Reqiuem dla króla zbrodni Serge'a Jacquemard i wczoraj skończyłam. Było genialne, takie Vannie lubi :) I tylko dzięki temu vortalowi tą perełkę znalazła. A teraz równolegle rozpoczęłam "Morderstwo na polu golfowym" Agathy Christie i "Spisek Akwitanii". W tym drugim jestem już na 219 stronie (co nie jest wielkim wyczynem, bo zawsze czcionkę zmieniam sobie na 22 Ariala, moje oczy się tego domagają). Czytałam lepsze książki Ludluma, ale przez tą też przejde. Poznajcie moją wytrwałość ;).

You showed me your love in the light of the stars

Cast your eyes on the ocean
Cast your soul to the sea
When the dark night seems endless
Please remember me.

26 mar 2008 20:08:17
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Ostatnio skończyłem "Arcymag" 1 - Aleksander Rudazow.
Fantastycznie napisane, z dużą dawką humoru, perypetie arcymaga z czasów sumeryjskich, który postanawia obejść kontrakt na własną duszę z demonami i "przesypia" 5000 lat by obudzić się w czasach teraźniejszych. Fantastyczne dialogi i niebanalne można powiedzieć kultowe "Zamknij się niewolniku !" :D
Serdecznie polecam wszystkim mającym ochotę na lekką i przyjemną książkę.

Obrazek

Lubię być głaskany przez kobiety (z włosem a nie pod włos !!!), a jak się zbytnio rozochocę to kąsać zaczynam :-}

26 mar 2008 20:47:20
Użytkownik

Ostatnia moja lektura to: Scott Smith "Prosty plan", można ją zaliczyć do kryminałów jaki do thrillerów. Historia o tym co może zrobić i do czego jest zdolny człowiek, który przypadkowo znajduje torbę z milionami dolarów, a do tego ma za wspólników brata-nieudacznika i jego kumpla-lumpa. Do jakich czynów może posunąć się człowiek kierowany chciwością i strachem - czyli oprócz miłości głównymi siłami napędzającymi ludzkie działania. Działań irracjonalnych, nieprzewidywalnych i w efekcie których normalny człowiek staje się właściwe "czystym złem". Nie opiszę fabuły by nie psuć innym przyjemności czytania, ale może ktoś widział film nakręcony na podstawie tej powieści (dawno, jakieś 10 lat temu).

26 mar 2008 21:46:50
i cały czas próbuję się zabrać za ' sceny z życia cyganerii' Murgera, aż wstyd się przyznać, że nie mogę, bo to takie krótkie.

26 mar 2008 22:09:26
obecnie czytam "Podarunek" Kirka Douglasa. jest to czarujaca opowiesc o milosci i namietnosci. bardzo mnie wciagnela, polecam

26 mar 2008 22:13:45
Użytkownik

Obecnie czytam powieści Elliott Kate Królewski smok, Książe psów, Głaz gorejący. Książki mają czasem momenty które się dłużą. Autorka wzorowała się na średniowiecznej Europie w szczególnosci na cesarstwie Ottonów.Ksiażki bardzo polecam.

Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
Obrazek

26 mar 2008 23:16:11
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 93  Następna strona