Teraz jest 22 lis 2024 14:03:27

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Wiedźmin 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Katastrofa.Jedna wielka katastrofa. Gorszej ekranizacji filmu nie widziałam. Książka bardzo mi się podobała i z niecierpliwością czekałam na film i się strasznie rozczarowałam. Tłumaczę to sobie tym, że Polacy nie mają takiego budżetu na robienie filmu jak np. Amerykanie.

21 mar 2008 15:09:48
Jedyne co dobre w tym filmie to rola Żebrowskiego nie wiem jak wam ale mi się on podobał w roli Geralta . No i warta jest tez odnotowania rola Paździocha z "Kiepskich" , on jako jedyny wywolal pruszenie wśrud publiczności. Pozostaje mieć nadzieje ze może Amerykanie z braku dobrych scenariuszy skuszą sie na ekranizacje "Wiedźmina".

22 mar 2008 14:08:31
To wszystko wina cięcia kosztów, film jest tylko pociętym serialem, gdyby to było robione osobno prawdopodobnie by wyszło. Ja tylko się zastanawiam czy kręcąc film, zużyli za dużo taśmy i im wyszedł serial, czy później ktoś z nożyczkami dobrał się do taśmy, bo zrobienie filmu na celowe działanie nie wygląda. A "Wiedźmin" rzeczywiście ma w sobie duży potencjał.

22 mar 2008 18:35:49
Użytkownik

Ekranizacja była fatalna. I nie chodzi o dobór aktorów do ról, ani o to, że z dwóch tomów opowieści zrobiono niechronologiczny miszmasz. Najgorsze były wtręty nie mające z książką nic wspólnego - rzekoma odmienność emocjonalna Geralta, jego odrzucenie przez innych wiedźminów (czego w książce nie uświadczysz), no i hit tej ekranizacji - kobiety wiedźminki... Hańba!

22 mar 2008 23:20:58
Jedynym plusem filmu jest charakteryzacja Żebrowskiego. Prawdę mówiąc wiedzmin z film robi lepsze wrażenie niż ten z książki, ale niestety na tym plusy się kończą. Jeśli Polacy robią takie efekty w filmie fantasy to lepiej: a) nie robić tych efektów w ogóle b) nie zabierać sie za fantasy...smoczątko na kiju, albo ten smok z którym walczył Stępień z 13'ego posterunku nie robią dobrego wrażenia:/ Niestety długo czekałem na film - zawiodłem sie, powiem więcej żałuje że go obejrzałem.

23 mar 2008 19:41:10
Obejrzałam i potem strasznie żałowałam. Do dzisiaj czytając ASA przed oczami stają mi gumowe potwory i Żebrowski (z całym szacunkiem dla niego). Koszmar...

24 mar 2008 3:28:27
Użytkownik

Musze zgodzić się z większością film ma sporo błędów i niedomówień, są one na tyle rażące, że dla osoby która przeczytała uważnie Wiedźmina film jest po prostu nie do obejrzenia. Może i zawiera troche efektów specjalnych i ciekawą fabułę ale jest to głównie zaleta książki a nie dzieła reżysera który zapewne książki nie czytałAle cóż począć takie są losy naszego kina niema godnych ekranizacji filmów chyba że filmy historyczne.

24 mar 2008 11:22:44
Użytkownik

Klapa, porażka, dno ..... można pisać i pisać. Jak można tak skrzywdzić A.Sapkowskiego? Genialna książka. Wydaje się że wiedźmina nie dało się "popsuć" ale jednak znalazł się Marek Brodzk który posiada wybitne zdolności w tym zakresie. I klapa.

Mam nadzieje że znajdzie się reżyser który nakręci film o Geralcie choć w połowie tak dobry jak ksiażka.

Pozdrawia ubolewający nad tą sprawą Bibliotekarz

24 mar 2008 20:07:05
Ekranizacja "Wiedźmina" to dno. Jak można tak popsuć fabułę filmu??? Gdy przeczytałam sagę o Wiedźminie byłam pod wrażeniem. Po kupnie biletu spodziewałam się naprawdę fajnego filmu. Lecz niestety zawiodłam się :((.

24 mar 2008 20:39:35
Zło, tragedia i horror. Z filmem wiązałem wiele nadziei, lecz ten nie nadaje sie do niczego. Rozumiem że nie efekty specjalne są najważniejsze, i jestem w stanie przeboleć gumowe smoki, ale dobór aktorów w pewnych momentach był bardzo zastanawiający, jak chociażby "Stępień z 13 posterunku" jako wielki rycerz zabójca smoków. Jedynym aktorem który dla mnie dawał rade był Zamachowski jako Jaskier i tylko jego bym nie skazał za profanacje. tak naprawde bez znajomości ksiązki nie wiadomo wogóle o co w filmie chodzi, a i z ową znajomości można wiciąż mieć problemy, a Żebrowski z białymi włosami i japońską kataną do dzisiaj wywołuje u mnie atak śmiechu.

25 mar 2008 0:01:03
Niestety, żeby nakręcić dobry film trzeba mieć dużo doświadczenia i jeszcze więcej kasy. Przy "Wiedźminie" zabrakło i tego i tego.

26 mar 2008 11:41:47
ale jednak miło byłoby pomyśleć o tym, że może kiedyś amerykanie kupią scenariusz i zrobią to z klasą Władcy pierścieni. Myślę, że 5-cio tomową sagę o wiedźminie można by nakręcić z równie dużym rozmachem i efektami. Oczywiście w tłumaczeniu na angielski, niektóre smaczki językowe mogłyby utracić ostrość, bo trzeba przyznać, że język ma Sapkowski cięty :) ale mimo wszystko, nawet bez tych smaczków film byłby świetny, jesli tylko ktoś zabrałby się poważnie za jego nakręcenie. To co zrobili z nim w Polsce, to niestety żałosna parodia. Po obejrzeniu filmu nigdy nie zdecydowałbym się przeczytać książki. Pamiętam jeszcze w latach (80/90?) jak Sapkowski opublikował pierwsze opowiadanie o strzydze (w "fantastyce"), już wtedy chciało się więcej...później pojawiła się malutka książeczka "wiedźmin" z początkiem sagi - "Droga z której się nie wraca" - mam ją do dziś :)) a później to już był prawdziwy wybuch Sapkowskiego (po cyklach opowiadań Ostatnie życzenie i Miecz przenaczenia). Myślę, że świat Sapkowskeigo jest nawet fajniejszy niż Tolkiena i marzę o zobaczeniu go na wielkim ekranie w wykonaniu jakiejś dobrej wytówrni z Ameryki.

26 mar 2008 15:00:44
Użytkownik

Czytam obecnie 3 część Wiedźmina jak dotychczas książki mi sie podobają mniej czytanie pana Siemianowskiego ale można się przyzwyczaić ale film nawet serial to tragedia jeżeli chodzi o efekty specjalne a przecież mamy taka zdolną młodzież, mam na myśli tych młodych ludzi którzy wygrali międzynarodowy konkurs w filmach krótkometrażowych komputerowych ,zrobili cacko takich zatrudnić do robienia efektów specjalnych bo te kukiełki w Wiedźminie , laleczki to dobre na lata 70-te 20 wieku w teatrzyku dla dzieci . Tylko Żebrowski się obronił był naprawę dobry . I tu właśnie jest problem z kasą w naszym Polskim kinie

27 mar 2008 0:25:05
Użytkownik

... Tylko Żebrowski się obronił był naprawę dobry...

Moim zdaniem jako aktor to się Zamachowski obronił. Żebroskiemu niewiele ale brakowało (do normy).

27 mar 2008 18:11:24
Użytkownik

Masz rację Sciku zapomniałem o Zamachowskim , tak też był dobry bo nadal bronię Żebrowskiego podobali mi się obaj

27 mar 2008 19:31:33
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona