Teraz jest 18 sty 2025 6:58:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
E-czytniki to przeżytek...........? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
Post Re: E-czytniki to przeżytek...........?
Ja zauważam, że czytniki zagościły w większości domów znanych mi osób. Na tych urządzeniach czytają nawet starsi ludzie. Co do tabletów, to z moich znajomych z 90% zrezygnowało z użytkowania. Właściwie to chyba tylko zostali fani marki "nadgryzionego jabłka" :?

3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania.
4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP :-( (samoistnie pękł ekran).
5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy :-)

11 sty 2025 22:50:59
Użytkownik

eCzytnik: Kobo Aura ONE
spadły też ceny czytników, podstawowe modele dziś i 15 lat temu można kupić za podobną kwotę, a przecież w tym czasie inflacja zdewaluowała realną wartość waluty co najmniej 2x. Więcej jest także na rynku urządzeń używanych, które da się kupić taniej.

kriss.kg napisał(a):
Ja zauważam, że czytniki zagościły w większości domów znanych mi osób. Na tych urządzeniach czytają nawet starsi ludzie.

fakt, też mam w rodzinie starsze osoby które używają czytnika, a np. nie za bardzo potrafią obsłuzyć komputer :)

kriss.kg napisał(a):
Co do tabletów, to z moich znajomych z 90% zrezygnowało z użytkowania. Właściwie to chyba tylko zostali fani marki "nadgryzionego jabłka" :?

ogólnie tablety tracą popularność, może to częściowo wynikać z upowszechnienia się smartfonów.
Dawniej ekrany 7-8" miały mniejsze tablety, które były najbliższym zamiennikiem czytnika. Dziś praktycznie każdy używa smartfona, a nowoczesny smartfon ma już ekran blisko 7", więc zakup kolejnego dedykowanego urządzenia powoli traci sens. W przyszłości namieszać mogą jeszcze składane/rozwijane smartfony z większymi, elastycznymi ekranami, które być może da się używać tak jak kiedyś używaliśmy gazet. Coś takiego zastąpiłoby tablety całkowicie.
Obrazek

Inną kwestią jest stopniowe wypieranie ekranów LCD przez droższe i bardziej zaawansowane ekrany OLED, które wymagają słabszego światła a także mniej migoczą, co redukuje zmęczenie wzroku. Już dziś ekrany smartfonów mają imponujące parametry a producenci cały czas kombinują nad ich ulepszeniem, także pod kątem czytania.

13 sty 2025 19:02:41
Użytkownik

eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
Takie składane ekrany mogły by w sumie mocno namieszać na rynku czytników/gazet/czasopism itp.
Ale na razie koszty zakupu są za wysokie dla przeciętnego Kowalskiego.

3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania.
4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP :-( (samoistnie pękł ekran).
5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy :-)

14 sty 2025 20:36:25
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2