|
|
Teraz jest 21 lis 2024 13:20:24
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Kindle 10 Paperwhite (pierwsze kroki) - must have, must do
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Kindle 10 Paperwhite (pierwsze kroki) - must have, must do
Witam, kupiłem Kindle generacji 10 z firmware 5.12.4
Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o te urządzenia, ale jestem osobą techniczną.
Co powinien zrobić (pierwsze kroki), co zainstalować, jak skonfigurować aby w pełni wykorzystać możliwości tego urządzenia?
Pierwsze pytania jakie mi się nasuwają: 1. Czy na tą wersję jest polski język, czy do tego muszę zrobić jeilbreak oraz czy to jest równoznaczne z utratą gwarancji? 2. W standardzie jest słownik angielski. Jaki najlepiej wgrać słownik polsko-niemiecki, oraz czy jest darmowy? 3. Mam wersję z reklamami. Da się je wyłączyć bez płacenia Amazon. Jestem klientem Prime. 4. Czy da się Kindle podłączyć z Dropbox? Np wygrywam do folderu Dropbox książki/pdf i otwieram te pliki na Kindle?
|
07 kwi 2020 21:58:45 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2642 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Re: Kindle 10 Paperwhite (pierwsze kroki) - must have, must
ad.1 - brak ogólnie dostępnych sposobów na język polski; ad. 2 - bezpłatne słowniki BuMato i depl; ad .3 - może się udać, ale też zależy z jakiej dystrybucji pochodzi sprzęt: http://cyfranek.booklikes.com/post/1217 ... iku-kindlead. 4 - nie
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
08 kwi 2020 6:16:12 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Co do punktu czwartego: każdy zarejestrowany czytnik kindle ma przypisany adres email, na który można wysyłać książki i inne dokumenty (po dopisaniu adresu z którego się wysyła do listy dozowlonych na koncie Amazona). Większość księgarni umożliwia wysłanie kupionej książki od razu na czytnik, a wysłane książki można sobie przypisywać do kolekcji i ściągać na dowolne urządzenie podłączone do naszego konta (inny czytnik kindle, aplikacja kindle na smartfona, cloud reader). Synchronizują się też zakładki, notatki i podkreślenia.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
08 kwi 2020 21:23:56 |
|
|
Użytkownik
|
Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi.
Rozmawiałem z Amazon, pytałem ich o język polski oraz słowniki polskie. Odpowiedzieli że słowniki będą karty język polski w Kindle będzie.
Ale zanim uzyskałem odpowiedź, poszukałem tych słowników które mi Cyfranek polecił i je ręcznie skopiowałem. Najważniejsze że działają. Co do reklam, nie poruszałem z nimi tego tematu bo stwierdziłem że jeszcze to protestuje.
Nasuwają mi się kolejne pytania: 1. Czy da się płynnie przewijać tekst? Czytałem opinie książek oraz stronę internetową, to jak przewijam palcem ekran przeskakuje że szukać muszę gdzie skończyłem czytać. 2. Czy da się Kindle podkręcić - aby szybciej działał? Nie sądziłem że urządzenia tego typu są takie wolne. Może problem w tym że przyzwyczajony jestem do pracy na szybkich smartphonach. 3. Czy są gdzieś źródła gdzie taniej mogę kupić książkę? Np z drugiej ręki? Aktualnie szukam takiej pozycji jak: Der Weg zum erfolgreichen Unternehmer: Wie Sie und Ihr Unternehmen neue Dynamik gewinnen (Dein Business) | Merath, Stefan oraz książkę o Snowden również po niemiecku (Permanent Record: Meine Geschichte). 4. Czy jak znajdę jakaś książkę w internecie, np na chomikuj, czy taką książkę mogę wgrać do Kindle? Bo jedną książkę chciałem wysłać za pomocą e-maila (format mobi) ale nie zadziałało. 5. Czy ten eReader emitują światło niebieskie ? Czy da się w nim wyłączyć podświetlenie LED?
|
11 kwi 2020 21:06:36 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2642 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
ad. 1 - nie, przewija się się ekran za ekranem, trochę jak strony w książce. Moim zdaniem to bardzo dobrze. Ja osobiście bardo nie lubię "pływających" stron. Jeśli chcesz zaznaczać jakieś miejsca, używaj zakładek (dotknięcie w prawym górnym rogu ekranu);
ad.2 - nie, Kindle to jedne z najszybszych czytników;
ad. 3 - rynek książki w Niemczech jest regulowany. Bodaj przez pół roku po premierze obowiązuje jedna cena na cały kraj. Potem mogą być obniżki. Zapewne są jakieś niemieckie porównywarki e-booków. Zobacz np. w ebook.de, osiander.de, buecher.de, amazon.de... Nie ma legalnego rynku wtórnego;
ad. 4 - tak, można. Jeśli nie działa wysyłka, użyj kabla USB;
ad. 5 - tak, ogólnie można wyłączyć oświetlenie (w niektórych modelach zostaje bardzo lekkie żarzenie). Ja zwykle czytam przy świetle zewnętrznym i nie włączam oświetlenia LEDowego jeśli nie muszę. Jeśli przeszkadza Ci barwa oświetlenia, lepiej wybrać czytnik z regulowaną temperaturą barwową: np. Kindle Oasis 3, PocketBook Touch HD 3, Bookeen Diva HD, Kobo Aura ONE, Tolino Vision 5, Tolino Shine 3;
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
11 kwi 2020 22:06:33 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Voyage
|
Mój punkt widzenia…
Pierwszy zestaw pytań: 1. Potrzebny jailbreak (lub rooting), Gwarancji się nie traci z tego powodu. 2. Słownik od depl.pl jest darmowy. Jakościowo średni, ale może wystarczy. 3. Da się, ale wymagany jailbreak/rooting –sytuacja taka sama jak w punkcie 1. 4. Nie ma takiej opcji, chyba że… patrz punkt 1 i 3.
Drugi zestaw pytań: 1. Nie ma takiej możliwości. 2. Da się nieco przyspieszyć, ale – po pierwsze: wymagany jailbreak/rooting, po drugie: efekt minimalny i zawsze kosztem czegoś – w tym przypadku ceną za szybsze wyświetlanie kolejnych ekranów (nawet płynnej animacji) jest okrutny ghosting (przebijają w tle nawet 3-4 poprzednie strony). 3. W Niemczech nie. Przynajmniej jeśli chodzi o nowości. 4. Można jak najbardziej. Chmura nie przyjmuje niektórych plików MOBI (błędnie zrobionych), ale czytnik spokojnie je odczyta (po wgraniu po kablu). 5. Emitują niebieskie światło i można je wyłączyć.
|
15 kwi 2020 13:03:15 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Teraz jak na to patrzę, to chyba odpowiadamy na inne pytanie niż pytający miał na myśli Wydaje mi się, że czytasz PDF przesuwając się w obrębie jednej strony. Tego typu efekt występuje tylko w PDF. Jak wgrasz prawdziwy ebook, czyli w przypadku kindle w formacie mobi, to zmienia się strona po stronie jak w papierowej książce. Wrzuć na czytnik na przykład to: https://wolnelektury.pl/media/book/mobi ... ungli.mobi i wszystkie problemy z powolnym działaniem powinny ustąpić. Najczęściej czytanie PDF na czytniku nie jest najlepszym rozwiązaniem. Co do porównywarek, to jest porównywarka w calibre, ale coś szwankuje. Z 4 sklepów z Niemiec wynajduje mi wyniki tylko z beam-shop.de i ceny są takie same jak z Amazona. Przez tę ustawę o której mówił Cyfranek, Snowdena taniej czytać w oryginale
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
15 kwi 2020 23:33:23 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|