Re: PocketBook InkPad 3 - zawiesił się podczas uruchamiania
Jest! Udało się, czytnik zresetował się, zaczął wgrywać dalej aktualizację i działa.
Dziękuję za link do filmu. Co prawda ten sposób z filmu nie zadziałał, ale może pomogło to, że najpierw podłączyłem czytnik do ładowania.
Popróbowałem kombinacji różnych przycisków i zadziałał sposób:
1. podłączenie kabla do ładowania
2. załączenie czytnika
3. jednoczesne wciśnięcie obu przycisków do przewracania stron, razem z przyciskiem zasilania na 20 sekund.
Wcześniej też tego sposobu z trzema przyciskami próbowałem (przeczytałem o tym na tym forum), ale nie działało. Nie miałem wtedy podłączonego kabla.
To przy okazji napiszę o moich pierwszych wrażeniach z użytkowania i porównania do starego PocketBook touch lux 2.
Niestety, jestem trochę rozczarowany nowym czytnikem. Myślałem, że będzie dużo lepszy, a w niektórych kwestiach jest nawet gorszy od Lux 2.
Plusy InkPad 3:
- sporo szybszy czas reakcji przy poruszaniu się po menu i ustawieniach ogólnych
- o wiele lepiej działający dotyk ekranu
- wielkość i podświetlenie ekranu
- nie potrzeba mieć ustawionej funkcji częstego odświeżania ekranu, bo praktycznie nie występuje ghosting. W Lux 2 z każdą kolejną stroną, jakość ekranu się pogarsza.
- podczas czytania przy mocnym zewnętrznym oświetleniu, jakość (ostrość) liter jest lepsza niż w Lux 2
- etui które blokuje i załącza czytnik
Minusy InkPad 3:
- ostrość, wyrazistość liter w książkach, czytając w ciemności z włączonym podświetleniem. Tutaj jestem całkowicie rozczarowany! Myślałem, że będzie zdecydowanie lepiej. Podczas korzystania z podświetlenia ekranów, w starym czytniku litery są bardziej wyraźne, bardziej czarne. W InkPad 3 litery są po prostu szare. I to bez względu, jaką kombinację oświetlenia ustawimy.
- czas reakcji na zmianę czcionki i zmianę wielkości tekstu w epubach, jest prawie tak samo koszmarnie długi jak w starym czytniku
- badziewny wyłącznik
- gorsze etui. W starym czytniku, po otwarciu etui dodatkowe magnesiki stabilizują to etui. W nowym tych magnesów nie ma, etui się rozjeżdża i chce się z powrotem zamknąć.
Podsumowanie.
Staram się być zadowolony z każdej zakupionej rzeczy, ale gdyby teraz przede mną na stole leżał PocketBook InkPad 3 i 975 złotych, a miałbym wybór, to zostawiłbym sobie pieniądze i spróbował z Onyx Boox Nova.
Ale skoro już jest u mnie InkPad 3, to myślę, że będę z niego zadowolony. Czytając w ciemności zawsze mogę ustawić sobie większe litery i wtedy tekst lepiej się czyta. Duży ekran na to pozwala.