|
|
Teraz jest 22 lis 2024 17:31:24
|
Inkpad 3 - Pierwsze wrażenia
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: PW2, H2O, Inkpad 3, One, Forma
|
Re: Inkpad 3 - Pierwsze wrażenia
Mój Inkpad 2 jest w etui więc jest czysty ale wydaje mi się że jest zrobiony troszkę z lepszego materiału. On przy jego wadze i wielkości jest taki zaczepno - obronny. Jak kogoś nim trafisz to chirurgia urazowa murowana. Nas jako użytkowników nie powinno interesować kto robi ale jak robi. Jak dla mnie soft mogą robić nawet krasnoludki. W gestii producenta jest to żeby wszystko chodziło a z tym (dropbox na Inkpadzie 2 od pół roku) jest jak jest. Każdy uczy się na błędach więc trzeba dać im jeszcze szansę zwłaszcza że Inkpad 3 ma ogromny potencjał i można go dopieścić.
|
20 lut 2018 9:48:00 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Forma / Kindle Oasis
|
Swoją drogą z etui jest jedno wielkie 'WTF?' Niby jedna z 4 firm sprzedających najwięcej czytników a nie potrafią przygotować na czas premiery dedykowanego etui. Trochę żenujące
|
20 lut 2018 10:51:49 |
|
|
Użytkownik
|
Rozmawiałem z producentem. Wystawił ich kontrahent i tyle w temacie. Życie ehhh
|
20 lut 2018 10:56:49 |
|
|
Użytkownik
|
Czyli sprawa wyjaśniona Była mowa czy będzie to model z magnetycznym usypianiem i wybudzaniem?
|
20 lut 2018 12:51:20 |
|
|
Użytkownik
|
Z tego czym się chwalą w notkach reklamowych, specyfikacji czytnika urządzenie przecież ma funkcję sleep cover. Nie wyobrażam sobie żeby okładka taka nie była
|
20 lut 2018 13:01:44 |
|
|
Użytkownik
|
Coś mi się kołatało po głowie, że było o tym wspomniane, ale już w opisie na stronie czytio gdzie kupiłem swój nie znalazłem takiej informacji Była może podawana jakaś orientacyjna cena?
|
20 lut 2018 13:12:48 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PB 631 THD2; PB IP3
|
Dominura, "Była mowa czy będzie to model z magnetycznym usypianiem i wybudzaniem?" Witajcie! Przepraszam ze nie uzywam polskie czcionki diakrytyczne, ale pisze z Wegier, bedac Wegrem, i chociaz mam program Holdkey, ale przy jego pomocy pisanie jest mozolne. Mam od wczoraj Inkpad 3. Zamówiony 15-go lutego przez Amazon.co.uk z Niemiec. Obiecano dostawe od 23-go - do 27-go lutego, ale dostarczono juz wczoraj prez FedEx. Chociaz to nie długi czas, pare rzeczy przedstawiłbym o czytniku: Wgrałem swoje obrazy, czcionki (Amazon Ember, Bookerly i Calibri), dodałem CoolReader najnowszy, który juz obsługuje SmartLight, i został przez Brucelee poprawiony celem zabezpieczenia stabilnosci. Potem - poniewaz juz z wyprzedzeniem zamówiłem okładke od reboon (rozmiar M, kolor brazowy, na podstawie gabarytów Kobo Aura One) - przy pomocy magnesu ze starej okładki poszukałem miejsca czujnika sleep/wake up (znajduje sie po lewej stronie pod przyciskiem Home) i magnes ten umiesciłem w reboon, wycinajac zagłebienie w przykrywce, I prosze - działa, jak fabryczny. Mimo to, pózniej musze kupic dedykowany, bo ta przykrywka naprawde odpowiada gabarytom KAO, której grubosc wynosi 6,9 mm, i w ten sposób jest nieco ciasna, ale na razie odpowiada. Do tego czasu uzywałem nook (ten nowy NGL 3 jest dl mnie rozczarowanie po starszych modeli), koobe (rózne), raz Obsidian (tez rozczarowanie) i na reszcie Pocketbook TL 3, THD i THD2. Według mnie, te były takie, króre najbardziej odpowiadały moim zapotrzebowaniom, zwłaszcza po wgraniu CR. Ten, Inkpad 3, ma wyswietlacz pojemnosciowy, i dlatego ramki nie sa tak wysokie, niz w poprzednikach, ale i dlatego inaczej reaguje na dotyk - tak odczuwam, ze troche wolniej, ale to jest do przyjecia. W jego oprogramowaniu nie zauwazyłem te kłopoty, które wystapiły w THD po ostatnim FW update. Wyswietlacz jest ładny, oswietlenie jednolite, z CR-em łatwo regulowac oba kolory. W zasadzie wszystkie ustawienia wykonuje przy pomocy CR, fabrycznych nie uzywam. To, co mi brakuje: nie mozna ustawic logo uruchomiania. Naturalnie trzeba by było przestawic rozdielczosc obrazów, ale mniejsza z tym, bede mógł zyc z obrazami (okładki ksiazek, logo) o rozdzielczosci 1072x1448. Cel zakupu Inkpada 3 jest to, ze chociaz z THD i THD2 byłem bardzo zadowolony (mozna powiedziec, ze dla mnie w tej kategorii one był non plus ultra), ale jest pare ksiazek w pdf, których tylko syzyfowa praca mozna by było przerobic na epub (wszystko, co tylko mozna czytam w tym formacie). Ksiazek przy pomocy Calibre przekształcam, korrekte robie Sigilem, ostatnio eksperymentuje Atlantis. Mam legalna wersje Abby FineReader 14, program bardzo dobry, ale z tymi pdf-ami nie da sobie rady. Te nie sa zwykłe skany, ale skomplikowane drukarski "slicznoty" (np.: Menzies - 1421 - Kidy Chiny odkryły swiat; Robert Kershaw - Nie poddaj sie - i podobne. Ksiazki polskie czesciowo kupuje w ksiegarnia, niektóre z pebx, i juz jesli wszystko wyczerpane, i juz nigdzie nie znajduje to co mnie interesuje, to zostanie juz tylko niestety chomikuj. Mimo to juz mamokoło 1200 ksiazek. Czytajac próbuje doskonalic polszczyzne moja. Na razie tyle: - totasenior
|
20 lut 2018 14:26:34 |
|
|
Użytkownik
|
I to by była odpowiedź na moje pytanie którego jeszcze nie zdążyłem zadać, czyli cool readera Skoro działa jak trzeba to będę musiał go zainstalować i sprawdzić czy ma jakieś opcje których brakuje w domyślnym fbr. Co do ceny etui, to jeśli będzie zbliżona do tej oficjalnej do Inkpada 2 czyli ~100zł to na razie sobie odpuszczę i poczekam na jakieś zamienniki a na razie zainwestuję we wsuwkę
|
20 lut 2018 14:53:31 |
|
|
Użytkownik
|
Można prosić o coś więcej, tzn. jakieś linki do pobrania Cool Readera oraz do instrukcji instalacji? To mój pierwszy kontakt z dystrybucją Linuxa, na którym oparty jest firmware Inkpada 3, więc nie chciałbym eksperymentować, aby czegoś nie zepsuć...
_________________ PocketBook Inkpad 3 PocketBook TouchLux 3 Samsung Galaxy Tab S2
|
20 lut 2018 17:22:03 |
|
|
Użytkownik
|
Na 4pda jest link. Niestety strona w języku rosyjskim.
|
20 lut 2018 18:24:35 |
|
|
Użytkownik
|
Próbowałem zainstalować tą wersję ale niestety z jakiejś przyczyny nie odpaliła się Z kolei dodatkowe mapowanie klawiszy dało mieszane efekty. Podświetlenie przy dłuższym przytrzymaniu Menu działa jak powinno ale już próba przypisania czegoś do Wł/Wył nie powiodło się, przycisk zaczął świrować.
|
20 lut 2018 19:30:35 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PB 631 THD2; PB IP3
|
Dominura, https://github.com/blchinezu/pocketbook ... .6-17-62.1To jest ta wersja, co ja mam zainstalowany. Jest potrzebna wersja pro5.zip. Na tej stronie anglojezycznej: "https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=256917" znajdziecie wiele szczegółów. Metoda: Zawartosc opakowania po prostu trzeba skopiowac do folderu /system na czytniku. Folder ten moze byc uwidoczniony, jesli pozwolimy w ustawieniach PC uwidocznic ukrytych fajlów i folderów. Po rozpakowaniu znajdzie sie tam folder: - system - w tym znajduja sie katalogi: bin, config, share i - install.sh - package version - readme Te wszytkie nalezy skopiowac do folderu na czytniku: /system owerwrite istniejacych. Po zainstalowaniu w bibliotece przy pomocy kontekst menu wybrac: otwórz z... i tam sie znajduje coolreader Proponuje jeszcze nastepujaca strone niemiecka: "https://www.e-reader-forum.de/ebook-reader/board42-pocketbook/" i inna równiez niemiecka: "https://papierlos-lesen.de/" i z powyzszej specjalnie dla coolreadera: "https://papierlos-lesen.de/cool-reader-fuer-ebook-reader-von-pocketbook/". Zaznaczam, ze tutaj tez zajmuja sie z coolreaderem do pocketbooków, i nie ma specjalnych róznic, jesli firmware urzadzenia jest 5.... Na przykład: "http://forum.eksiazki.org/pocketbook-f169/nowy-cool-reader-v0-0-6-17-43-t15484.html"; "http://forum.eksiazki.org/pocketbook-f169/touch-hd-2-cool-reader-t16824.html". Na tyh ostatnich sa porady.
|
20 lut 2018 20:53:31 |
|
|
Użytkownik
|
Ok, zadziałało Możliwe, że miałem złą wersję, ale tez całkiem możliwe, że po prostu źle próbowałem otwierać i dlatego uruchamiał mi się jako domyślny fbr Btw, ktoś wspominał że nie ma adobe, ale ja go tam widzę...
|
20 lut 2018 22:50:29 |
|
|
Użytkownik
|
Na bank nie ma adobe ale występuje w starszych czytnikach dlatego pojawia się na liście
|
20 lut 2018 23:23:22 |
|
|
Użytkownik
|
Aha, no cóż nie próbowałem go uruchamiać Btw ma ktoś może pomysł dlaczego CR nie pokazuje mi rozdziałów książki tylko jego wewnętrzną strukturę? Tzn na liście wyświetlają się nie oryginalne rozdziały ale pliki html znajdujące się w epubie.
|
21 lut 2018 8:04:36 |
|
|