Re: Firmware Tolino 1.9.4
Nie obiecuję ale postaram się założyć osobny wątek dotyczący rootowania Tolino Shine.
Największa trudność to w zasadzie odchylenie obudowy od strony złącza serwisowego, trzeba to zrobić z wyczuciem aby nic nie połamać. Ja zabrałem się do tego od strony wyłącznika (oczywiście czytnik powinien być wyłączony), delikatnie krok po kroku podważając paznokciem obudowę w kierunku dołu. Kiedy już udało mi się ją uchylić, wstawiłem podpórkę w postaci nakrętki (bodajże M6) ułożonej na płask aby się krawędź nie zamknęła i wtedy mogłem bez problemu manipulować dalej.
Jako "sond" przedstawionych tutaj:
http://www.livediesel.de/?p=561użyłem 3 miękkich spinaczy biurowych (wyprostowanych, nie w stanie oryginalnym), w których na jednych końcach wykonałem kombinerkami małe haczyki (ok. 1,5mm), drugie zaś końce połączyłem cienkimi kabelkami z konwerterem. Ostatecznie zaizolowałem spinacze taśmą izolacyjną aby uniknąć zwarcia, gołe pozostają jedynie haczyki.
Po wszystkim umieściłem haczyki w odpowiednich otworach złącza serwisowego pamiętając o połączeniu krzyżowym:
GND konwertera -> GND czytnika
RX konwertera -> TX czytnika
TX konwertera -> RX czytnika
a po wszystkim usunąłem dystans przez co obudowa przytrzasnęła sondy utrzymując je we właściwej pozycji.
Ostatecznie włączyłem czytnik, podłączyłem konwerter, zainstalowałem do niego sterowniki i wykonałem czynności opisane na wymienionych stronach.
Największa trudność na koniec to usunięcie sond, bo robimy to na włączonym czytniku (przy uchylonej obudowie nie działa dotyk). Uchylamy obudowę, wstawiamy dystans a gdyby nie chciały wyjść to nie szarpać tylko nacisnąć lekko płytkę w której są umieszczone jakimś niemetalowym przedmiotem, na przykład zapałką, dadzą się wypiąć bez problemu.
Po wszystkim można zatrzasnąć (również z wyczuciem) obudowę i już można korzystać z czytnika.
Poprawnie przeprowadzona operacja nie pozostawia śladów.
Gdyby coś poszło nie tak i czytnik miałby problem z uruchomieniem się można go przywrócić do stanu fabrycznego.
W tym celu trzeba go wyłączyć i uruchomić w trybie recovery.
Najwygodniejsza dla mnie akurat metoda to podtrzymując czytnik lewą dłonią od dołu naciskam kciukiem tej samej ręki dolny przycisk (i trzymam), natomiast kciukiem prawej ręki naciskam przycisk światełka (i trzymam) po czym palcem wskazującym również prawej ręki naciskam włącznik zasilania tak długo, aż nie pojawi się recovery.
Czynność nieco ekwilibrystyczna bo trzeba trzymać 3 przyciski jednocześnie ale da się zrobić
Dla większej wygody można użyć brzucha jako podpórki
W recovery najpierw wybieramy "Wipe data" a jak skończy - "Recover the system".
Wybieramy dolnym przyciskiem, potwierdzamy wyłącznikiem.
Po wszystkim wyłącznikiem uruchamiamy "Start the system", po restarcie uzyskujemy czytnik w stanie dziewiczym z oprogramowaniem 1.2.4 - i wyłącznie językiem niemieckim...
Z poziomu recovery da się również zaktualizować oprogramowanie, wersja 1.9.0 jest na przykład tutaj:
https://download.pageplace.de/tolinoshi ... update.zipwrzucamy archiwum na kartę SD, uruchamiamy czytnik w trybie recovery i wybieramy opcję "Update system from SD-Card" a po wszystkim "Start the system". Po kilku dłuższych chwilach urządzenie jest zaktualizowane, język da się zmienić w ustawieniach.