Autor |
Wiadomość |
NoBornNoDeath
|
Perspektywy rozwoju dla czytników
t3d: wydzielone z wątku topic16258.html,,Na szczęście przy dzisiejszej technologii (dostosowanie podświetlenia ekranu do otoczenia dzięki czujnikowi światła) czytanie na tablecie nie jest już torturą dla oczu, a jest dużo wygodniejsze. Jedyna wada to krótszy czas pracy na baterii, ale to też może się wkrótce zmienić. Stawiam tezę, że po roku 2020 nie wyjdzie już żaden Kindle a czytniki książek staną się sprzętem "kolekcjonerskim". Także trzymajcie swoje, żeby pokazać je wnukom " Czy to na serio? Jeśli tak, to czy byś rozwinął? Bo jednak eink>LCD.
|
22 gru 2016 20:27:55 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: tablet
|
Re: czytnik 8-9 cali w cenie 300-1000 zl
Obawiam się, że niestety na serio. W tej chwili ekrany e-ink mają nad LCD następujące przewagi: - łatwiej na nich czytać na słońcu - dłużej wytrzymują bez ładowania baterii - dają mniejsze odblaski Z kolei ekrany LCD: - mają większą rozdzielczość - są kolorowe - są szybsze Co nam bardziej odpowiada, to kwestia indywidualnych preferencji. Obie technologie mają wady i obie będą się rozwijać w takim kierunku, by te wady likwidować. Może wygra e-ink (choć szanse są moim zdaniem niewielkie), może wygra LCD, a może pojawi się jeszcze jakaś inna technologia, która je pogodzi. Jedno jest pewne: to nie na czytnikach książek będziemy oglądać filmy, ale na tabletach i smartfonach (albo innych "fabletach") będziemy czytać książki Czytniki znikną, tak jak zniknęły kalkulatory i maszyny od pisania. Proces będzie płynny i nikomu krzywda się nie stanie.
|
29 gru 2016 11:14:49 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Forma, Oasis 2
|
Z nieba lawa się wyleje ale zdąży ostygnąć nim na ziemię dotrze ... Koniec roku - wróżbici są w modzie
|
29 gru 2016 12:50:16 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Przypomniały mi się też pogaduszki Vroo z Pająkiem: http://www.spidersweb.pl/2013/05/bede-sie-pojedynkowal-z-robertem-drozdem-ze-swiata-czytnikow.html
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
01 sty 2017 0:39:16 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Żeby daleko nie szukać: http://vroobelek.iq.pl/2009/e-booki-tylko-na-chwile/"Prywatnie jestem zdania, że e-booki skończą się jak kiedyś pagery. Pager realizował jedną funkcję, a potem zastąpiły go taniejące komórki. E-booki zostaną zastąpione przez tablety i ultracienkie netbooki." (tak, wtedy jeszcze "e-bookami" nazywałem urządzenia do ich czytania). I 3 lata później: http://swiatczytnikow.pl/o-tym-jak-sie- ... roku-2009/
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
01 sty 2017 17:21:05 |
|
|
Użytkownik
|
Odpowiedzialność za słowa to cecha, którą bardzo sobie u ludzi cenię. Z drugiej strony nie jest ujmą przegrać, jeśli stawia się ryzykowne prognozy. A o ile tamta prognoza była ryzykowna, to moja jest jeszcze bardziej. Wczoraj przeskoczyła nam po raz kolejny cyferka. Jeszcze tylko 3 razy i będziemy mieć rok 2020.
Już w 2009 były pierwsze oznaki spowolnienia postępu technologicznego na rynku komputerów i elektroniki, ale od tego czasu to się jeszcze pogłębiło. Ja jednak wierzę, że przynajmniej w niektórych dziedzinach czekają nas jeszcze rewolucje i znaczne przyspieszenie. Duży potencjał rozwojowy widzę na przykład w zasilaniu i zarządzaniu energią. A zastanówmy się czy na (dajmy na to) podwojeniu żywotności baterii bardziej skorzystają czytniki czy smartfony i tablety. Jaki będzie przyrost użyteczności, jeśli dane urządzenie zamiast raz na rok trzeba będzie ładować raz na dwa lata? A jaki, jeżeli żywotność jego baterii wydłuży się z 3 dni do 6?
Podawanie konkretnych dat to wróżenie z fusów - tu być może macie rację. Natomiast w zacytowanym fragmencie o pagerach tkwi głęboka mądrość. Nie wiem czy ona się sprawdzi w 2020, w 2030 czy w 2050, ale się sprawdzi.
Ostatnio edytowano 02 sty 2017 13:00:03 przez qrzysztof, łącznie edytowano 1 raz
|
02 sty 2017 12:51:07 |
|
|
Użytkownik
|
Niczego nie można wykluczyć. Stawiałbym na to, że czytniki zostaną zastąpione przez jakieś bardziej uniwersalne urządzenia (które tak, czy inaczej będą miały dużo więcej wspólnego z dzisiejszymi tabletami i smartfonami). Urządzenia wyspecjalizowane są niezbędne do wielu rzeczy, ale czytanie książek na pewno nie jest jedną z nich.
|
02 sty 2017 13:19:30 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
|
Tylko, że to moje porównanie czytników do pagerów było nietrafne. Bo komórki w 100% zastąpiły pagery, a dopóki nie doczekamy się tabletów z ekranem pasywnym, wyglądającym tak samo (lub lepiej) od e-papieru, to czytniki nie znikną.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
02 sty 2017 14:57:07 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PocketBook InkPad 3 (740)
|
Popieram w całej rozciągłości
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
|
02 sty 2017 17:11:57 |
|
|
Użytkownik
|
Nie jestem co do tego przekonany. Wiele osób kwestionuje to, że LCD jest mniej przyjazny dla oczu niż e-ink. Starsze ekrany (CRT) rzeczywiście powodowały zmęczenie, ponieważ migotały. W ekranach LCD ten problem nie występuje. No i jest jeszcze kwestia kontrastu, który w e-papierowych ekranach jest zdecydowanie mniejszy. Przewagę e-inku widać w zasadzie tylko w świetle słonecznym. Pojawienie się urządzenia ze świecącym ekranem, którego zawartość będzie doskonale widoczna na słońcu, umożliwiającego długą pracę bez ładnowania (np. przez kilkadziesiąt dni) sprawi, że jednym powodem do korzystania z czytnika pozostanie sentyment (jakiś odpowiednik szelestu papieru i zapachu farby drukarskiej ).
|
02 sty 2017 23:31:52 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
|
Może i kwestionują.
Wiem tyle, że mam iPada (pierwszej generacji oraz Air z Retiną), mam Kindle Fire - a mimo to, najgorszy Onyx jakiego testowałem wygrywa z nimi czytelnością.
Jedno zastrzeżenie - jakby pojawił się tablet z matowym ekranem, takim jak mój ulubiony telefon w życiu (Nokia 9300), to bardziej potrafiłbym sobie wyobrazić na nim czytanie. Niestety producenci specjalizują się w lusterkach, bo te ładnie wyglądają...
|
03 sty 2017 2:09:51 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Powinieneś dostać rangę "pomocnik Admina"
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
03 sty 2017 10:42:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
|
Re: Perspektywy rozwoju dla czytników
Kiedyś myślałem, że czytniki spotka koniec, kiedy zostanie wdrożony do produkcji pasywny ekran, umożliwiający odtwarzanie filmów.
_________________ Recenzje e-czytników PocketBook Touch HD 3 - recenzja czytnika InkBOOK LUMOS - recenzja czytnika
|
03 sty 2017 19:18:22 |
|
|
Użytkownik
|
Tutaj trochę o tym, że czytniki umierają (bynajmniej nie powolną) śmiercią. https://www.justpublishingadvice.com/th ... pid-death/Wszystko, o czym była mowa wcześniej, niestety się potwierdza. Rynek ebooków cały czas rośnie, a mimo to, rynek czytników gwałtownie się kurczy (powód? Brak lub zbyt wolny postęp technologiczny). Podtrzymuję swoje prognozy: - rynek książek w ogóle -> do góry - rynek ebooków -> mocno do góry - poziom czytelnictwa -> do góry - rynek przestarzałych urządzeń przeznaczonych tylko do czytania książek -> w dół
|
15 kwi 2017 14:01:50 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 kwi 2017 18:02:21 Posty: 12 Lokalizacja: Nowy Wiśnicz
eCzytnik: Inkbook Onyx
|
Pytanie czy to coś zmienia. Szczerze - na mój gust czytniki same się wykańczają. Dlaczego? Mam starego Nooka (od 4-5lat) i korzystałbym z niego dalej gdyby nie to, że żona mi go ukradła. Stary czytnik a nowy praktycznie niczym się nie różnią. Miałem ich sporo w rękach - i każdy działał praktycznie znakomicie (czyli czytało się na nim doskonale). Baterię rzadko ładujemy więc nie jest ona obciążona i skazana na szybkie zużycie. Więc jakie feature'y jeszcze potrzebujemy. Czytamy i o to chodzi. Sprzęt działa latami.
Także nie ma się co załamywać. Myślę, że zawsze znajdzie się firma która będzie robiła dla nas czytniki. Wierzę w to. Tak jak nadal drukują papierowe książki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
17 kwi 2017 0:41:36 |
|
|