Cześć Korzystam z tego czytnika od kilku lat z dbałością mając w pamieci wrażliwość na urazy mechaniczne. Niestety, nie uchowałem się od programowej.
Nieopatrznie uruchomiłem skomplikowany plik DOC. Po kilkunastu sekundach zorientowałem się z pomyłki i na różne sposoby próbowałem anulować proces ładowania. Od klikania przyciskiem BACK przez wyłączanie i włączania aż po reset przyciskiem z tyłu i wyciągnięcie karty SD na której był ten plik. Czytnik uparcie próbował załadować ostatni plik (DOC). W efekcie ekran wypełnił się śmieciami poza ikoną ładowania.
Aktualnie czytnik reaguje i ładuje PDFy prawidłowo, tylko dolna część ekranu pozostaje zamrożona - wyświetla górną część ekranu lub aktualne miejsce z kursorem. Spójrzcie na zdjęcie.
Próbowałem ponownie ładowania baterii, wielokrotnych resetów (dolnym przyciskiem i przyciskiem w tyle czytnika) - nic nie pomaga. Jest już dawno po gwarancji, a dodatkowo ArtaTech przechodzi jakieś zmiany - wiec nie spodziewam się z tej strony pomocy. Czy macie pomysły jak sprawić by czytnik odzyskał sprawność?
No ja bym dał se łapę uciąć, że to jest wewnętrzne uszkodzenie ekranu. U mnie podobnie wyglądało w Onyx Boox X61E. Po rozkręceniu pokazał się pęknienty ekran. Mam nadzieję, że u Ciebie to coś innego.
Co do sposobu to ja bym fizycznie odłączył baterię na pare minut od czytnika.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
Ostatnio edytowano 16 sty 2016 0:42:01 przez kriss.kg, łącznie edytowano 1 raz
Obawiam się tego. Aczkolwiek jestem pewien, ze nie uszkodziłem go, gdy resetowałem i walczyłem z DOCiem. Zajrzałem pod obudowę czytnika i rozłączyłem baterię na kilka minut. Nie pomogło. Przyjrzałem się przelotnie ekranowi - nie widać na nim uszkodzeń. Cały czas się łudzę, że to nie usterka mechaniczna... W przeciwnym wypadku...
Na wiadomym serwisie aukcyjnym są do nabycia ekrany do M92. Może warto rozważyć wymianę niż zakup nowego czytnika?
Ja w swoim próbowałem i w czasie montażu pękł nowy ekran. To wcale nie jest taka łatwa sprawa. Wymaga dużo cierpliwości i delikatności. W czytnikach wszystko jest upchane i poprzyklejane więc o uszkodzenie wkładanego ekranu wcale nie jest trudno. Może lepiej dać kupiony ekran do montażu jakiemuś serwisantowi.
_________________ Czytniki: 1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania 2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania. 3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - sprzedany w stanie idealnym po 55 miesiącach użytkowania. 4 - PocketBook Touch Lux 4 (627) - RIP (samoistnie pękł ekran). 5 - PocketBook InkPad 3 (740) - mój, PocketBook Verse(629) - żony, Kindle PW5 - syna, Kindle 8 - córki, Kindle 7 - zapasowy
@Artii: Instrukcja jak otworzyć obudowę i kilka komentarzy odnośnie elementów. Po lewej stronie gdzieś ok 1/3-1/4 wysokości zobaczysz biała nalepkę gwarancji (np. 1:34). Znaczy to ze możesz obejrzeć wnętrze bez utraty gwarancji.
eCzytnik: PB Mini, czasem InkBook
Re: Onyx Black Pearl M92 - zamrożona część ekranu
dzięki, no powiem że dość pozytywnie w środku (na tyle co widać)
próbowałeś wpiąć tą tasiemkę od ekranu? (jeszcze raz) aczkolwiek ostrzegam że te złącza są dość kruche i trzeba delikatnie do nich podchodzić. Sprawdź jeszcze czy ta brazowawa tasiemka gdzieś nie ucierpiała na boku.
eCzytnik: KOBO AURA ONE and H2O
Re: Onyx Black Pearl M92 - zamrożona część ekranu
Jak widac na filmie, w środku znajdują się typowe, laptopowe złącza. Demontaż nie różni się od rozbiórki standardowego notebooka. Jeśli obawiasz się własnoręcznej ingerencji, to polecam serwis Meritum z Gdańska. Chłopaki robią sprzęty od laptopów, przez tablety, po telefony komórkowe. Są naprawdę fachowcami i to skutecznymi. Zadzwoń i zapytaj o koszt wymiany.