Teraz jest 24 lis 2024 9:40:11

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 93  Następna strona
Aktualnie czytane 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Teraz czytam "Paragraf 22" - po raz drugi oraz... kończę czytać Harrego Pottera i Insygnia Śmierci,
ale Cień wiatru i Katedra w Barcelonie już czekają na półce

09 mar 2008 13:12:42
Zobacz profil WWW
Jacek Piekara - Arivald z wybrzeża ;) zachęcony grą Książę i Tchórz

09 mar 2008 13:15:26
Użytkownik

Ja właśnie zajmuję się "Harrym Potterem i Insygniami Śmierci", potem chyba zabiorę się za "Smutnego Kosa. Opowieści niesamowite i osobliwe z prozy niderlandzkiej"-taki oto zbiorek opowiadań wygrzebałam w odmętach mojej Biblioteki Publicznej (mam nadzieję, że fajne będzie)

09 mar 2008 14:38:00
Użytkownik

Przed sprawdzianem z historii: "Polska Piastów" Pawła Jasienicy. Chwilowo musiałam zrezygnować z ksiązki "Zło" Jana Guillou, bo jednak pasuje na ten sprawdzian coś się puczyć konkretniej, a i z angielskiego kupe zadania mam. Uroki liceum.

09 mar 2008 14:50:48
Teraz czytam "Paragraf 22" - po raz drugi oraz... kończę czytać Harrego Pottera i Insygnia Śmierci,
ale Cień wiatru i Katedra w Barcelonie już czekają na półce

Pewnie znowu post zostanie wycięty... Ale trudno, ostatecznie jabłka obieram żyletką... "Katedra w Barcelonie" nie jest warta papieru, na którym została wydrukowana. Jedyne, co można o niej powiedzieć, to że autor faktycznie pogrzebał w tekstach historycznych i źródłowych. Jako ksiązka historyczna - da się przełknąć <z trudem>. Jako powieść - jest beznadziejna - sztampowa, nieoryginalna i przewidywalna. Ale oczywiście chętnie się dowiem, jakie wrażenia po czytaniu, jesli jednak <mimo ostrzeżenia> ją przeczytasz;-).
pozdrawiam

09 mar 2008 15:57:37
Użytkownik

selerek, nie zgadzam się z tobą, "Katedra w Barcelonie", bardzo mi się podobała. Bardzo ciekawa opowieść o życiu w XVII wiecznej Hiszpanii, nie wiem dlaczego uważasz ją za nieorginalną, każdy ma jednak swoje gusta. Ja jak najbardziej polecam tobie wuwek tą pozycje.

09 mar 2008 22:33:46
Ja cały czas namietnie wczytuje sie w margit sandemo;)

09 mar 2008 22:48:33
selerek, nie zgadzam się z tobą, "Katedra w Barcelonie", bardzo mi się podobała. Bardzo ciekawa opowieść o życiu w XVII wiecznej Hiszpanii, nie wiem dlaczego uważasz ją za nieorginalną, każdy ma jednak swoje gusta. Ja jak najbardziej polecam tobie wuwek tą pozycje.

Cóż, głównie dlatego mi się nie podobało, że to kolejna opowieść o tym, że w złym, ciemnym średniowieczu urodził się człowiek myślący inaczej niż reszta. Co dziwne, oczywiście ten człowiek myśli jak zwykła osoba z wieku dwudziestego, taka politycznie poprawna. Dlatego napisałam, że historyjka jest sztampowa. Al;e oczywiście de gustibus non est disputandum;-).
pozdrawiam

10 mar 2008 1:26:40
Timothy Zahn - Kobra (cykl) space opera chyba:P

10 mar 2008 2:52:51
Użytkownik

W tej chwili słucham audiobooków (Folett, Forsyth, Gisham).
1. Dla rozrywki - staram się przeczytać wszystkie książki Cusslera Clieve'a.
2. Z przyjemności - Pullman Philip "His dark Materials"
3. Zawsze chętnie wracam do - Hemingway, Clancy, Coben.
Pozdrawiam.

10 mar 2008 9:53:54
A ja się męczę z "Innymi pieśniami" Dukaja. Tylko, niech nikt się nie obrusza na to męczę :). Książka naprawdę niezła, ciekawy pomysł - mam na myśli arystotelesowską ideę Materii i definiującej ją Formy. Tylko ta drobna stylizacja języka sprawia, że czyta się ją trochę wolniej. A męczę się bo nie mam za bardzo czasu na czytanie co sprawia, że czytam ją z doskoku - 15-30 min dziennie.

10 mar 2008 10:59:56
Użytkownik

Aż się dziwe że ci się TomWhite nie mieszają przygody bohaterów jeżeli naraz słuchasz min 3 AB i czytasz kilka książek. Ja jestem zwolennikiem słuchania jednego AB i czytania jednej książki i brania się za następne dopiero po skończeniu ewentualnie odłożeniu poprzedniej.

10 mar 2008 11:12:24
Użytkownik

marcinchicago39 napisał(a):

Cóż, głównie dlatego mi się nie podobało, że to kolejna opowieść o tym, że w złym, ciemnym średniowieczu urodził się człowiek myślący inaczej niż reszta. Co dziwne, oczywiście ten człowiek myśli jak zwykła osoba z wieku dwudziestego, taka politycznie poprawna. Dlatego napisałam, że historyjka jest sztampowa. Al;e oczywiście de gustibus non est disputandum;-).
pozdrawiam

podpisuję się pod opinią selerka obiema rękami.
nie chcę się powtarzać, a wypowiadałam się już w temacie "najgorsze książki"
http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php?t=127&postdays=0&postorder=asc&start=45

Przy całej mojej miłości do literatury iberyjskiej, ta pozycja piekielnie mnie zmęczyła. Nic, ale to nic ciekawego. Dobrze przedstawiona epoka i poprawna treść. Przedstawione postawy ludzi są, moim zdaniem, totalnie niewiarygodna.
I jeszcze koszmarny styl pisarza. Być może to tylko wina przekładu... nie wiem. Czyta się z bólem.
NIE POLECAM!

10 mar 2008 13:07:56
Użytkownik

Aktualnie jestem przy lekturze książki Urszuli Sipińskiej - Hodowcy lalek. Bardzo fanie napisania książeczka. Lekka, lekkie także pióro pani Sipińskiej. Nic dziwnego, że tak szybka zakończyła karierę jako piosenkarka. Polecem

11 mar 2008 9:21:02
Użytkownik

Aż dziwne że można jedną książkę aż tak skrajnie odczuwać, mnie "Katedra w Barcelonie" absolutnie nie zmęczyła a przyniosła ładnych pare godzin przyjemności. JAK NAJBARDZIEJ POLECAM!!!

11 mar 2008 9:53:59
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 93  Następna strona