Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Onyx T68
|
Re: Onyx T68
Witam, jestem posiadaczem Lynxa od kilku dni, przeglądałem wcześniej forum i wiedziałem, że nie jest to sprzęt pozbawiony wad, ale ogólnei jestem jak narazie zadowolony. Mam jednak kilka problemów: 1. Czytnik nie zapisuje automatycznie numerów stron aktualnej książki. Zapisze tylko wtedy, kiedy wyjdę z ksiązki do głównego menu i go wyłącze. W innym razie zapisuje tylko w sobie wiadomym momencie, jeśli czytnik jest uśpiony a potem automatycznie się sam wyłączy to nie zapisuje ostatniej strony tylko tą, ktrórą zapisałem sam (jeśli wyszedłem do menu). Sprawdzone na pdf, epub. Jest na to jakaś rada? 2. Słownik - myślałem, że wystarczy zaznaczenie słowa i od razu wyświetli mi się tłumaczenie, niestety, po zaznaczeniu jest pusta ramka i dopiero kliknięcie na "słownik" powoduje przeniesienie do QuickDic. Po powrocie do książki zaznaczone słowo jest cały czas podświetlone, po zmianie strony w tym miejscu cały czas ekran jest czarny. muszę jeszcze raz zaznaczyć to słowo na danej stronie i po wyświetleniu ramki dać wstecz i wtedy jest ok. 3. Nie działa statystyka przeczytanych książek - wszystkie pokazuje 0 sekund i szacowany czas 0s (chociaż pokazuje ilość przeczytanych stron). Wszystkie książki mam w pamięci wewnętrznej, może brak karty SD jest problemem? 4. Nie działa Midiapolis Drive - komunikat - "Niestety aplikacja Dysk została zatrzymana" i nic się nie pokazuje w Midiapolis News pomimo skonfigurowania na stronie internetowej. Macie może podobne problemy a jeszcze lepiej rozwiązania? Mam wersję oprogramowania 2015-01-10-19-50... Pozdrawiam.
|
01 kwi 2015 17:48:40 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Lynx (T68)
|
Przez "zapisanie numerów stron" masz na myśli "zapamiętanie miejsca w książce"? Jeśli tak, to powiem: zapamiętuje zawsze, kiedy używam, ale nigdy jeszcze nie doprowadziłam go do wyłączenia (zamiast uśpienia), więc nie umiem zreplikować problemu. Na resztę nie odpowiem, bo dotyczą funkcji, których nigdy nie używałam.
|
01 kwi 2015 17:52:31 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Boox i62, Lbook 3 , Boox M92
|
Re: Odp: Onyx T68
worondil a jakiego programu używasz i skad otwierasz dany plik. Co do mirapolis nie napotkalem takiego problemu.
|
01 kwi 2015 18:39:51 |
|
|
Użytkownik
|
@Vorondil
1. Jeśli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, to u mnie nie występuje taki problem. Po uśpieniu wraca do ostatniego czytanego miejsca w książce. Oczywiście jeśli używasz programów alternatywnych to one nie są kompatybilne ze starterem, więc nie wyświetlą Ci się postępy w książce. 2. Aireader posiada opcję słownika tuż po zaznaczeniu. Też walczyłem z opisaną przez Ciebie przypadłością Onyx Neo Readera i rozwiązaniem okazała się zmiana na inny program do czytania. 3. Chodzi Ci o statystykę na ekranie głównym(starterze) ? Tak jak napisałem powyżej - alternatywne programy nie są z nią kompatybilne i się nie aktualizuje. 4. Nie używam.
|
02 kwi 2015 8:50:56 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx T68
|
Pozmieniałem programy do czytania (zamiast neo readera zwykły onyx reader do pdf i zamiast OReader FBReader do epub) i chyba teraz jest dobrze jeśli chodzi o to zapamiętywanie stron, zmieniłem mu też ustawienie, na "nie wyłączaj nigdy" i zobaczymy. Jak na razie wygląda lepiej, nie rozumiem tylko po co wrzucać nowe programy do czytania (jak Onyx Neo Reader), które nie są kompatybilne z całym systemem i wysypują podstawowe funkcje? Ale to pytanie do panów z Artatech. Niestety, w onyx readerze i w FBReaderze słowniki dalej nie działają, czyli zostaje wchodzenie do Quickdic za każdym razem. No i oczywiście Midiapolis Drive i news cały czas się wysypują. Macie jakieś sprawdzone czytniki RSS na rysiu? Jakie w ogóle programy udało wam się na nim odpalić? Próbowałem Sunrise Calendar ale nie wyszukuje go w Google Play więc chyba nie jest kompatybilny.
|
02 kwi 2015 11:26:38 |
|
|
Użytkownik
|
Ja używam na telefonie gReader Pro. Z przyzwyczajenia zainstalowałem na lynxie. Działał całkiem spoko, ale potem zarzuciłem używanie czytnika o czegokolwiek innego niż czytanie ze względu na jego nieergonomicznośc.
|
02 kwi 2015 14:16:37 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Lynx (T68)
|
Mój zestaw (nie rootowałam, więc wszystko jest normalnie dostępne i każdy powinien być to w stanie samodzielnie zainstalować): ES File Explorer + Lightning Launcher (próbowałam też Nova Launcher i również nie jest zły, ale animowane przejścia wyglądają słabo na e-papierze, więc Lightning wygrał) -> i już pełna wygodna, tabletowa obsługa, a nie stockowe Onyxowe okrojone coś Na pulpicie 3 widgety: Screen Rotation control, Bluetooth toggle i Wifi toggle -> do szybkiego zarządzania tym, co ważne External keyboard helper i Polish Programmer Keyboard V2 -> i już klawiatura na bluetooth działa i można pisać po polsku Tyle jeśli chodzi o udogodnienia. Z programów-programów (czy też programów więcej niż użytkowych): Lightning browser -> porządna, prosta, ale świetnie sobie radząca przeglądarka, bez problemu ogarnia nawet typowe desktopowe wersje stron WPS Office -> żeby wygodnie żyć z typowymi biurowymi plikami TeX Writer -> bo właściwie dla LaTeX-a nabyłam to urządzenie Challenger Comics Viewer -> bo to chyba najlepszy program do komiksów cbr/cbz Do czytania używam stockowych aplikacji. NIe mam szczególnych preferencji. Za to odradzam instalowanie Moon+ Reader, którym zachwycają się ludzie na forum MR. Może czegoś nie dopatrzyłam w ustawieniach, ale ciągle trafiałam na wygląd "szarość na szarości, niczego nie przeczytasz", przez co użyteczność aplikacji była bliska zera.
|
02 kwi 2015 21:22:30 |
|
|
Użytkownik
|
@Tzigi - w opcjach moonreadera wystarczy wybrać motyw "outdoor"
|
03 kwi 2015 14:26:04 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: i62e; T68 Lynx; InkPad 3
|
@Tzigi: udało Ci się przełączyć widok w ES Explorerze na inny niż ikony (domyślny). U mine zawsze się wywala...
Poza tym też polecam Moon+ Readera. W ostatniej wersji wyraźnie poprawiono odświeżenie, jest praktycznie tak dobrze jak w Alreaderze a nie ma wielu wad tego ostatniego. Przełącz motyw tak jak napisał johh i spróbuj ponownie.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
|
04 kwi 2015 20:37:05 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: onyx t68 Lynx, inkBOOK
|
O ile używam MoonR na tablecie telefonie, to na onyx'sie jest niewygodny. Poza tym czasami zalicza dziwne zwiechy, a i klawisze sprzętowe nie do końca działają poprawnie. Jeszcze na dodatek ta "wyjątkowa precyzja" dotyku doprowadza mnie do szału. @johh: Może podzielisz się wrażeniami z użytkowania firmware 1.7 z onyx-international.
|
05 kwi 2015 10:59:22 |
|
|
Użytkownik
|
Orion Viewer do PDF. Można w nim precyzyjnie określić na przykład wartości procentowe jakie ma odciąć ze strony, nie trzeba w nim używać na potęgę upośledzonego dotyku lynxa.
|
06 kwi 2015 8:44:41 |
|
|
Użytkownik
|
@tompor miałem ostatnio mało czasu tak że wrażenie nie będzie w pełni miarodajne ale: 1. Kundelek wreszcie dla mnie dziala tak jak powinien 2. A2 wyglada ze faktycznie polepszyli tak ze od biedy da sie to uzywac 3 oprogramowanie w miare szybko chodzi 4. Z bledow to czesciej pojawia się bialy ekran przy okienkach dlg dla aplikacji 5. Wrazenie niedokladnosci dotyku pozostalo .
Ogolnie warto instalowac pamiętając o tym że po instalacji nalezy wykonac reset do ustawień fabrycznych. A dla legimi root i property editor.
|
09 kwi 2015 19:16:18 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: T68 Lynx, PB Touch Lux3
|
Taka mała recenzja Onyksa (jeśli ktos jest zainteresowany).
_________________ Conieco o programownaiu
|
25 kwi 2015 19:35:00 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: oyo, i62HD, T68
|
Do tej pory korzystałem z i62HD i byłem bardzo zadowolony. Chciałem więcej... i kupiłem T68. Fakt - z plusów to android i oprogramowanie zewnętrzne, większy ekran i... etui. Poczekam na uaktualnienie i do tego czasu cicho sza. Wykorzystuję Ryśka gównie do czytania nocą, a więc z wykorzystaniem podświetlania matrycy. Niestety - daje po oczach i to na najniższym poziomie. Nie da się już (jak na i62HD) czytać wiele godzin. Poniżej proponuję rozwiązanie, które trochę to poprawi przy korzystaniu z programu AlReader. 1. W ustawieniach w zakładce "Podstawowe" wyłączamy "Przystosowanie do ekranu e-ink" (ma być pusta kratka); 2. W zakładce "Kolory" wybieramy "Tło" i przesuwkamy ustawiamy lekką szarość (ja mam pierwszy ustawiony w polowie, dwa dolne w skrajne prawe położenie). 3. Wychodzimy z ustawień. Zmiany jak w 1. można wtedy wykorzystywać jak przełącznik noc/dzień. Dla kompletu: wykorzystuję czcionkę - Georgia Eink 20; rozmiar (bezwzględny) - 39; inerlinia - normalnie; pełne odświeżenie ekranu e-ink - zawsze; typ pliku - mobi. Może ktoś ma jeszcze inne pomysły?
|
28 kwi 2015 13:49:22 |
|
|
Użytkownik
|
W nowszych wersjach fw (nie mowie tutaj o artatech) jest jeszcze możliwość ustawienia kontrastu.
|
28 kwi 2015 14:52:34 |
|
|