|
|
Teraz jest 24 lis 2024 21:35:28
|
Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete
|
Najlepiej czyta się na papierze, ale niestety nie na wszystkie książki mnie stać.
Zbieram parę serii, a resztę czytam z komputera. Monitor jeszcze CRT (19ka), więc literki dośc duże
Najchętniej RTFy lub PDFy.
W podrózy (pociąg, autobus) czytam na PDA. Mam Fujitsu-Siemensa N520 (3'5 cala), uzywam programu AlReader. Do tego karta 2 GB i można czytać, i czytać... ile wlezie
Pozdrawiam,
T
|
02 mar 2008 0:28:33 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam,
Żeby nie było całkiem off topic i żebym sobie nie musiał sam dać warna , to zacznę od opisane-go przez Demonka softczytnika Alreader.
Chodzi mi o to, czy to miało być AllReader - produkt informatyków zza naszej wschodniej granicy, czy chodziło Ci o jeszcze inny program, który nazywa się Alreader ? O tym pierwszym czytałem dużo ciekawych opinii, ale ponieważ strona o nim jest w tych wschodnich robaczkach (cyrlica) to nigdy się nie zdecydowałam spróbować. Wprawdzie są miejsca, w których można znaleźć installkę - i są to miejsca z opisem w cywilizowanym alfabecie - ale przy takich projektach najlepiej mieć możliwość spojrzenia na stronę domową. Po drugie, i o ile mnie pamięć nie myli, tam był jakiś problem - przynajmniej w ostatnich wersjach - że nie było shella po angielsku - trzeba było coś mocno kombinować.
Anyway, Demonik - jeżeli piszę o programie, które używasz, to może być zrobił jakiś post na ten temat w dziale Software?.
Druga sprawa.
@Mori - jak widać frakcja pocketowa rośnie w siłę, jak tak dalej pójdzie to… zaproponujemy i WYGRAMY ogólno-forumowe referendum o wyższości PDA na czytnikami
EDIT by Mori: Jaaaasne, zrobimy referendum, a potem będziecie wołać, że zmanipulowane wyniki, bo przegraliście!
EDIT by Chesuli: E tam, zaprosimy obserwatorów z OBWE - wtedy na pewno wygramy
Chesuli
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
Ostatnio edytowano 03 mar 2008 0:15:47 przez chesuli, łącznie edytowano 1 raz
|
02 mar 2008 17:01:54 |
|
|
Konto usuniete
|
Witam.
Zależy mi na sprzęcie na którym mógłbym czytać ebooki w formacie txt, doc, pdf w tym np. gazety kolorowe w pdf.
Czy np. da się takie coś czytać w nawigacji np. Mio 550
Pozdrawiam.
|
03 mar 2008 13:03:41 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam,
@zloto - ależ oczywiście da się czytać ebooki w formacie txt, doc - przecież w tym sprzęcie masz Pocket Office (a zatem i Mobile Word) - a to czy będziesz z tego zadowolony, to już Twoja sprawa.
A pliki i to kolorowe w formacie pdf też się da, ale chyba przy użyciu "lupy"
Wybacz złoto ironię, ale nie zdzierżyłem. O czytaniu plików pdf na 3.5" ekranie jest w tym i w pobocznym wątku (software) jest kilkanaście postów, które te kwestie dość szczegółowo przedstawiają.
Tobie nie chciało się ich przeczytać, a mimo to mnie chciało się Ci odpowiedzieć - no to chociaż sobie "poironizuję", bo lenistwa nie znoszę.
Chesuli
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
03 mar 2008 18:32:40 |
|
|
Użytkownik
|
Hej
Przyznam że mi już w tej chwili wygodniej czyta się z ekranu. Z kilku względów: czytając w pracy (jestem urzędnikiem państwowym sami wiecie ile to roboty ) nie muszę chować w popłochu książki pod biurko jak ktoś wejdzie tylko spokojnie przerzucam się do innego okna windows; a już tak bardziej serio, np. łatwiej mi znaleźć jakiś fragment w książce do którego chcę wrócić - zamiast kartkowania grubego nieraz tomu, jakaś funkcja wyszukiwania załatwia mi to w parę sekund. Czasem też, jak jest wyjątkowo niechlujny OCR i/lub tłumaczenie to nie wytrzymuję i poprawiam na bieżąco o ile książki są w .rtf. Te dwa głównie formaty preferuję, rtf/doc oraz pdf, którego co prawda nie mogę poprawiać ale się za to wygodniej czyta.
Jedyny minus to to, że nie mogę sobie tak czytać w autobusie, tramwaju czy pociągu na przykład. Ale właśnie na tutejszym forum dowiedziałem się że nie potrzeba koniecznie do tego żadnych specjalnych (i kosztownych) czytników, w pierwszym przybliżeniu wystarczy dowolny tel. kom. z obsługą Java - czyli Motorola V3i jak rozumiem też się będzie nadawała. I zamierzam teraz w wolnej chwili się pobawić w to...
_________________ pozdr.
Speedy
|
04 mar 2008 1:28:19 |
|
|
Użytkownik
|
Witam
Sam używam Simpada z ekranem 8,4". Ale muszę kupić coś jeszcze bo zaczynam go soobie wyrywać z synem, a i żona też czasem się podczepia. Szukałbym jednak czegoś mniejszego a przez to poreczniejszego. W związku z tym mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś zna HP iPAQ Travel Companion 300? Ma ekran 4,3", a jak sama nazwa wskazuje ma też GPS. Zgodnie z opisem na stronie hp posiada "Microsoft® Windows® CE 5.0 z programem Outlook® Mobile i interfejsem użytkownika opracowanym przez HP". Czy to jest pełny Windows, czy tylko jakaś okrojona wersja? Czy można na tym hapku instalować własne programy (np mobipocet reader)? Czy też ów "interfejs użytkownika opracowany przez HP" ogranicza funkcjonalność urządzenia do jakichś z góry ustalonych funkcji?
Adam
Ostatnio edytowano 06 mar 2008 14:46:50 przez Adammol, łącznie edytowano 1 raz
|
04 mar 2008 22:38:36 |
|
|
Użytkownik
|
Ja czytam na moim MP4. Rozzdzielczość 220x160, tylko rtf i tylko oczy bolą od ślepienia w ekranik. Aż cud że nie noszę okularów. Za to jest możliwość robienia zakładek, ale czasem ich nazwy przerabiają się na chińskie znaki - nie wiem dlaczego. Tak poza tymi wadami co wymieniłem idealnysprzęt!
05 mar 2008 17:13:28 |
|
|
Użytkownik
|
Lubie czytac ksiazke w okladce, choc pare ebookow przeczytalam i z kompa czyli pdf i txt.Zabieram lapka do lozka, choc nie uloze sie nigdy tak jak z normalna ksiazka, ale jak nie mam dostepu do ksiazek to taki ebook to doskonala sprawa.
|
05 mar 2008 20:02:23 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja do tej pory czytalem niewiele, ale ostatnio jakos mnie wciagnelo. Wczesniej ksiazki wogole mnie nie interesowaly. Juz wiem ze to tylko dlatego, ze jak mialem ksiazke w rece to byla to zazwyczaj lektura szkolna, ktora nie bardzo mnie interesowala. Teraz czytam to co lubie A czytam z mojego laptopa Oczy troszke na tym cierpia, ale ja akurat jestem przyzwyczajony do wielogodzinnego przesiadywania przed monitorem wiec nie jest tak zle
|
05 mar 2008 22:42:17 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 lut 2008 5:28:30 Posty: 23 Lokalizacja: RacibĂłrz
|
Ja mam Nokie N70 i fajowy programik do czytania e-booków Mobipocket Reader,czyta większość formatów,doskonale współpracuje z wersją na PC,a największym atutem komórki jako czytnika jest jej poręczność.
|
06 mar 2008 1:00:59 |
|
|
ZybeX
|
Ja czytam standardowo - przed ekranem desktopa, a jak mnie najdzie na czytanie w łóżku, to wyciągam laptopa.
|
06 mar 2008 1:20:52 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 05 mar 2008 11:21:51 Posty: 28 Lokalizacja: na razie Mazowsze
|
Ja od roku czytam na palmtopie HP iPAQ 1950. Zawsze jest pod ręką. Pozwala czytać doc, rtf, txt oraz po zainstalowaniu Adobe Acrobat również pdf, choć wiesza się częściej. Pozwala również słuchać audiobooków. Chwalę sobie mobilność i uniwersalność. Polecam zakup starszego modelu, bo tani, a zaspokaja potrzeby związane z czytaniem ebooków.
|
06 mar 2008 10:04:57 |
|
|
Konto usuniete
|
Nokia 6280, często w kibelku, poczekalni, etc. Po godzinie czytania jestem ślepy jak kret.
|
06 mar 2008 12:22:25 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 06 mar 2008 11:29:36 Posty: 8 Lokalizacja: z Polski
|
Z reguły zawsze przed monitorem. Wcześniej był to dobry Philips choć oczy trochę bolały, a teraz przed 19" LCD - oczy sie tak nie meczą. Czekam aż upowszechnia sie i będą tańsze czytniki do ebook-ów.
|
06 mar 2008 13:01:31 |
|
|
Konto usuniete
|
Książki czytam głównie na ekranie mojego laptopa. Ma to jeden duży plus, mogę go zabrać praktycznie wszędzie z sobą i czytać ulubiona książkę przy ulubionej kawie w kawiarni.
|
06 mar 2008 17:55:19 |
|
|