Re: Onyx Boox C65 HD AfterGlow czy Pocketbook Touch 623 lux?
Przydała by się gdzieś recenzja porównawcza tych dwóch czytników.
Za mało wiem o PB lux, żeby jakoś je zestawić.
W tej Storii musiał być włączony ten szybki tryb odświeżania "turbo" A2, bo w zwykłym, zawsze po otwarciu książki, czy menu jest wykonane pełne odświeżenie, tak że znikają wszelkie cienie po okładkach czy liniach. Również przełączenie między tymi trybami powoduje przeczyszczenie ekranu.
Symbol identyfikujący rodzaj odświeżania jest na górnym czarnym pasku z prawej strony, w postaci 2 strzałek zapętlonych w kółko (drugi od prawej, zaraz obok androidowego symbolu menu). Jeśli kółko ze strzałek jest w środku puste to tryb normalny, jeśli w kółku widać napis A2 to tryb szybki.
Przełącza się dotykając po prostu tego kółka palcem.
W C65 są dwa niezależne ustawienia automatycznego odświeżania ekranu.
Jedno dotyczy całego systemu i jest w: Ustawienia -> Wyświetlacz -> Interwał Pełnego Odświeżenia, gdzie można sobie ustawić czas po którym się wykona (1,2,10,30 minut) tam mam ustawione na nigdy.
Drugie można ustawić w aplikacji do czytania w: Menu -> Więcej -> Odśwież, gdzie wybiera się liczbę, co ile stron ma być pełne odświeżenie. Można też wybrać zawsze lub nigdy
Oba ustawienia uzupełniają się.
Mnie w C65 najbardziej podoba się pełna niezależność, czyli że mogę sobie wybrać dowolny program, w którym chcę czytać.
Tu najbardziej mnie zafascynował
AlReader, w którym mogę sobie ustawić każdy aspekt prezentacji tekstu na ekranie (łącznie z dzieleniem wyrazów, czy przypisami) w sposób, który lubię
Przy czytaniu ok. 3-4 godz. dziennie i znikomym użyciu WiFi, bateria wytrzymuje mi 6-7 dni. Przy dłuższym czytaniu, lub gdy troszkę więcej WiFi to 5 dni. Podświetlenie teraz (zima i pochmurno) mam zawsze włączone na ok. 5-15%.