Czytnik ebooków - lvl up! [pomóżcie kobiecie :)]
Witam!
Już na początku chciałabym przeprosić za kolejny wątek z cyklu: "jaki czytnik wybrać", ale w poprzednich wątkach nie doszukałam się interesujących mnie informacji. Proszę jedynie o udzielenie mi odpowiedzi w sposób prosty i przystępny kobiecie, a później wątek może polecieć do kosza
Nie chciałam się podpinać pod tematy innych, bo pewnie mój post by się zagubił wśród innych
Od razu proszę o wyrozumiałość
Mój problem przedstawia się w następujący sposób:
Obecnie posiadam czytnik Onyx Boox x61s i w zasadzie jestem z niego zadowolona. Jednak idą święta i wpadłam na pomysł zakupu bardziej nowoczesnego czytnika. I tu zaczęły się schody...
Czytam dużo, zwłaszcza w mobi/epub i pdf'ach. Onyx trochę się już wysłużył, dosyć często się zacina, czasem nawet nie da się go wyłączyć inaczej niż przed reset. I w zasadzie jego funkcje też przestały mi wystarczać.
Po niezbyt wygodnych problemach z Onyxem postanowiłam kupić Kindle Paperwhite (w vobisie akurat mieli za nieco ponad 400zł). Już bym go kupiła, ale wyczytałam, że ta wersja nie jest wcale taka idealna i została wycofana. Zaczęłam się w związku z tym zagłębiać w temat i... zgłupiałam. Pojawił się dylemat: wracać do Onyxa, iść w kierunku Kindle, a może wybrać model spoza tych marek?
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze czytnika, który spełni moje wymagania lub sugestię w którym kierunku mam patrzeć
Co mnie interesuje:
- zdecydowanie dobre i miłe dla oka światełko (bardzo atrakcyjna funkcja dla kogoś kto czyta głównie wieczorami)
- płynność zmieniania stron, najlepiej dotyk i wygodne klawisze boczne (w x61s w miarę użytkowania zaczął mnie okropnie drażnić dźwięk "klikania" przy zmianie stron, zwłaszcza, że zdarza mi się czytać na wykładach
)
- długi czas pracy na baterii (noszę czytnik wszędzie, nie byłoby miło gdyby mi gdzieś zdechł)
- możliwość powiększenia części tekstu, zaznaczenia, wycięcia fragmentu (ideałem by było funkcja powiększania jak smartphonie)
- aktualizacje oprogramowania i dobry serwis w razie kłopotów
- fajna praca z pdf'ami (nie wymagam cudów, ale żeby chociaż dało się to czytać w miarę wygodnie)
- możlwość przechowywania wielu książek (czytam wiele książek/dokumentów na raz, a nie lubię też się rozstawać z tymi już przeczytanymi)
- dobra cena (najlepiej do 600zł)
- w miarę dobrze działające Wifi, choć nie jest to sprawa nadrzędna, bo od Wifi mam smartphone
- obsługa słownik ros-pol byłaby ogromnym atutem
Co mnie nie interesuje:
- bezpośrednie kupowanie książek na czytnik przez księgarnie internetowe
I to chyba wszystko. Nie założyłam tego wątku złośliwie, by zaśmiecić forum, ale na prawdę nie mam pomysłu, który model byłby dla mnie najlepszy
Pomożecie?
edit: czytałam właśnie o cybooku hd. Czy spełniłby moje wymagania?