|
Vortal •
Zarejestruj •
FAQ
• Zaloguj
|
|
|
Teraz jest 26 lis 2024 13:29:17
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Dodawanie ksiażek i regular expressions
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Dodawanie ksiażek i regular expressions
Mam pytanie odnośnie automatycznego wstawiania metadanych przy dodawaniu książki do Calibre.
W 'Ustawienia' > 'Dodawanie książek' można ustawić regular expressions, które przenoszą elementy nazwy pliku w odpowiednie pola.
Używam następującego (autor - tytuł - nazwa_serii #nr_w_serii):
(?P<author>[^_]+) - (?P<title>.+) - (?P<series>.+) #(?P<series_index>.+)
Jednakże nie wszystkie książki są w seriach (po prostu pojedyncze książki) i wtedy wszystko trafia do pola 'tytuł' (Tytuł: autor - tytuł) co zmusza do ręcznego przenoszenia metadanych.
Jak zmienić wyrażenie regularne tak, aby część ' - nazwa_serii #nr_w_serii' były opcjonalne i wczytywane tylko jeśli istnieją w nazwie?
|
11 sie 2013 16:38:07 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: onyx
|
Re: Dodawanie ksiażek i regular expressions
ja używam takiego wyrażenia (?P<author>[^_-]+) -?\s*(?P<series>[^_0-9-]*)(?P<series_index>[0-9]*)\s*-\s*(?P<title>[^_].+) ?
wszystko chodzi i dodaje serie jak są a jak nie ma to nie dodaje wystarczy zmodyfikować wpis do twoich potrzeb
|
11 sie 2013 20:52:46 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki O to chodziło!
|
15 sie 2013 18:34:15 |
|
|
Użytkownik
|
pociągnę może temat wiem że na tym forum sa ludzie którzy pomagaja w tworzeniu calibre, a mam taki problem
(?P<author>[^_-]+) -?\s*(?P<series>[^_0-9-]*)(?P<series_index>[0-9]*)\s*-\s*(?P<title>[^_].+) ?
to wyrażenie ładnie sobie radzi gdy mamy odpowiednia nazwę pliku, np. nazwisko imię - seria nr - tytuł dodaje książki do calibre, ale robi sie problem gdy nazwisko autora jest dwuczłonowe np. Kowalski-Nowak Jan - Cykl 01 - tytuł calibre wstawia wtedy do pola autor tylko "Nowak" gubiąc pierwszy człon jak zmodyfikować to wyrażenie regularne aby dodawało do autora cały podwójne nazwisko połączone myślinikiem nie gubiąc reszt struktury
i jeszcze jedno w ustawieniach calibre przy dodawanianiu książek mozna sobie przetestować jak będzie to wyglądało, ale dlaczego pola tam są ograniczone, nie mozna uzywać własnych pól (kolumno) które dodało się w calibre ja np. mam dodanąkolumnę podseria z indeksem (numeracją)
chodzi mi o przykład powyżej autor - seria nr - podseria nr - tytuł przy takiej strukturze nazwy pliku, "podseria nr" wchodzi do tytułu a ja bym chciał aby to było tak (?P<author>[^_-]+) -?\s*(?P<series>[^_0-9-]*)(?P<series_index>[0-9]*)\s*-\s*(?P<podseria>[^_0-9-]*)(?P<podseria_index>[0-9]*)\s*-\s*(?P<title>[^_].+) ?
wlasne kolumny mozna dodawać do wyrażeń regularnych np. przy zapisie na dysk, dlaczego nie można tego robic przy dodawaniu książek
uff... moze ktos to zrozumie
|
13 paź 2013 10:11:25 |
|
|
Użytkownik
|
z pierwszym problemem chyba sobie poradziłem
^((?P<author>([^\_0-9]+)(?=\s*-\s*)(?!\s*-\s*[0-9.]+)|\b))(\s*-\s*)?((?P<series>[^0-9\-]+) ([-#] ?)?(?P<series_index>[0-9.]+)?\s*-\s*)?(?P<title>[^(]+)
pozostaje drugi nierozwiązany ze względu na brak znajomości angielskiego nie mogę zadać pytania na forum angielskojęzycznym
|
13 paź 2013 13:30:56 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|