Jednakże nie wszystkie książki są w seriach (po prostu pojedyncze książki) i wtedy wszystko trafia do pola 'tytuł' (Tytuł: autor - tytuł) co zmusza do ręcznego przenoszenia metadanych.
Jak zmienić wyrażenie regularne tak, aby część ' - nazwa_serii #nr_w_serii' były opcjonalne i wczytywane tylko jeśli istnieją w nazwie?
to wyrażenie ładnie sobie radzi gdy mamy odpowiednia nazwę pliku, np. nazwisko imię - seria nr - tytuł dodaje książki do calibre, ale robi sie problem gdy nazwisko autora jest dwuczłonowe np. Kowalski-Nowak Jan - Cykl 01 - tytuł calibre wstawia wtedy do pola autor tylko "Nowak" gubiąc pierwszy człon jak zmodyfikować to wyrażenie regularne aby dodawało do autora cały podwójne nazwisko połączone myślinikiem nie gubiąc reszt struktury
i jeszcze jedno w ustawieniach calibre przy dodawanianiu książek mozna sobie przetestować jak będzie to wyglądało, ale dlaczego pola tam są ograniczone, nie mozna uzywać własnych pól (kolumno) które dodało się w calibre ja np. mam dodanąkolumnę podseria z indeksem (numeracją)
chodzi mi o przykład powyżej autor - seria nr - podseria nr - tytuł przy takiej strukturze nazwy pliku, "podseria nr" wchodzi do tytułu a ja bym chciał aby to było tak (?P<author>[^_-]+) -?\s*(?P<series>[^_0-9-]*)(?P<series_index>[0-9]*)\s*-\s*(?P<podseria>[^_0-9-]*)(?P<podseria_index>[0-9]*)\s*-\s*(?P<title>[^_].+) ?
wlasne kolumny mozna dodawać do wyrażeń regularnych np. przy zapisie na dysk, dlaczego nie można tego robic przy dodawaniu książek