Teraz jest 26 lis 2024 12:37:37

Czytnik do czytania. 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Czytnik do czytania.
Nie da się nie zakładać nowego tematu przy wyborze czytnika. Przy takim wyborze można oszaleć.
Obecnie mam czytnik z wyświetlaczem LCD najtańszy jaki był, bo nie ufałam sobie, że będę z niego korzystała. Po ponad roku czasu czas zadbać o swoje oczy :roll:

Napiszę moje preferencje.
Myślę,że do 600zł coś znajdę. Chyba,że coś będzie baaardzo warte swej ceny, to troszkę dołożę.
Chciałabym aby miało podświetlenie, bo czytam zawsze wieczorem, w nocy nie zawsze mogąc używać światła.
Epub i PDF. Na moim obecnie czytniku czytam tylko PDFy (nawet nie wiedziałam, że epub jest bardziej popularny :oops: )
Nie potrzebne mi audio, ttsy i nawet wifi mi nie potrzebne (chociaż wiem, że w tych droższych wifi zawsze jest)
Nie zależy mi na dotykowym ekranie.
Chciałabym, aby szybko chodził, szybko wczytywał książki i szybko zmieniał strony.
Łatwo dostępny w Polsce.

Dlatego odpada Kindle. Zastanawiałam się nad Pocketbook 623, ale patrząc na filmiki na YT, to strasznie mozolny się wydaje...
Ale czy mam jakiś inny wybór?

10 paź 2013 11:13:59
Użytkownik

eCzytnik: Pocketbook 623
Post Re: Czytnik do czytania.
Oglądanie filmików YT może być przyczyną wielu groźnych chorób (MZiOS).

Przed zakupem przyjąłem podobne kryteria do Twoich, zdecydowałem się właśnie na PB 623 i jestem b. zadowolony z wyboru.
Funkcjonalny, stabilny, czyta mnóstwo formatów (w tym PDF z przepływem - czyli da się czytać - choć akurat Pdf - powoli).
A dotykowy ekran to jest to! "Przewrócisz" parę stron dotykając ekranu np. kciukiem i nie będziesz już chciała używać przycisków.

Co do szybkości wczytywania książek to zauważyłem, że wiele zależy od - tak, tak... od wielkości (w pix i bajtach) okładki.
Wydawcy idą po najmniejszej linii oporu i wkładają okładkę z wydania papierowego - czasami nawet w rozdzielczości poligraficznej! A użytkownicy narzekają na "powolność" czytnika...

Podejdź do Empiku i wypróbuj PB, podejdź do Media Markt i wypróbuj inne.
Łatwiej podejmiesz decyzję.

Pzdr

10 paź 2013 13:58:54
Użytkownik

eCzytnik: Pocketbook 626
Do pocketbooka mam wielki sentyment i bardzo sobie ta markę chwalę.
Ale gdybym teraz miał coś dla siebie wybierać, to wahałbym się między modelem Kobo Aura HD i
Cybook Odyssey HD Frontlight. Ten drugi można u nas kupić za 350 złotych.

10 paź 2013 17:22:33
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox M92
Kindle jest łatwo dostępny. Kupujesz na Allegro i masz. Większość ludzi tak robi.

10 paź 2013 18:23:33
Zobacz profil WWW
Użytkownik

No i właśnie najbardziej zaciekawiła mnie ta oferta za 350zł.
Byłam wczoraj w empiku i "macałam" różne czytniki. Dla mnie wszystkie dziwnie mulą, będę musiała się przyzwyczaić,bo to nie smartphone w sumie.

11 paź 2013 6:28:45
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Najważniejsze czy czytnik nie muli przy zmianie stron, bo to jest 95% czasu jaki z nim będziesz spędzać. Jeśli trochę poczekasz np. przy ustawieniu fontu, to w gruncie rzeczy nieistotne. No chyba że ktoś jest ambitny i chce korzystać z tych wszystkich funkcji, które dokładają producenci - ale tu się trzeba przyzwyczaić, że np. przy grze w węża na Pocketbooku zmieniać kierunek odpowiednio wcześnie :))

11 paź 2013 8:59:43
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Chyba zdecyduję się Cybook Odyssey HD Frontlight.
Mam nadzieję, że zapamiętuje ustawienia czcionki przy danej książce. Czytam ok 1-2 książek tygodniowo, więc te dwa razy poczekam :)
Tylko dla zasady pewnie sprawdzę działanie innych bajerów :-) Później pójdą w zapomnienie.

11 paź 2013 10:42:06
Użytkownik

Zamówiłam Cybbok Odyssey HD :]

13 paź 2013 11:54:49
Użytkownik

eCzytnik: OYO SII,Cybook Odyssey HD Frontligh
Opisz swoje wrażenia! Ja przesiadłem się na odyssey z OYO sII więc byłem w ciężkim szoku.

Czcionki się zapamiętują, ale dodatkowo w trakcie czytnia - jak np. gorsze swiatło, albo trzęsie to uszczypnieciem albo rozdziawieniem ekranu zmniejszasz lub powiększasz czcionki.

14 paź 2013 7:24:59
Zobacz profil WWW