Re: Cybook Odyssey HD FrontLight
Do tej pory używaliśmy w domu dwa kindle 4/5 Classic jeden czarny drugi srebrny ale doskwierał mi brak światła, szczególnie do czytania w łóżku (żona się awnturowała
Kombinowałem z rożnymi lampkami ale raz że to kłopotliwe, to jeszcze efekt był taki sobie. Zapadła wiec decyzja o zakupie czytnika z podświetleniem. Przeglądałem oferty na allegro już od kilku dni i w zasadzie byłem zdecydowany na Kindla PW ale cena tego Odyssey'a przekonała mnie do zakupu. Przekonała mnie do zakupu a jednocześnie budziła pewne podejrzenia. Czytnik przyszedł błyskawicznie, zestaw zawierał bonusową ładowarkę i fajny pokrowiec.Czytnik w moim odczuciu ma sporo zalet ale też i pewne wady, opisze jedne i drugie tutaj pokrótce. Będę się odnosił do do kindle classic bo tylko z niego korzystałem.
zalety:
Ekran i podświetlenie
Bez podświetlenia ekran w trybie czytania książki wygląda krótko mówiąc jak w kindlu, jednak gdy włączymy jakąś grafikę to wówczas od razu widać wyższą rozdzielczość.Po włączeniu podświetlenia .... no tutaj jak dla mnie bajka, ekran jest ładnie i równomiernie podświetlony a 20 stopni jego ustawień daje spore pole do popisu. W nocy czytałem na 2 lvl podświetlenia i było bardzo dobrze. Oprogramowanie czytnika jest fajnie pomyślane,obsługuje się go intuicyjne a do tego graficznie wygląda ładnie . Chociaż pewnie niektórym przydałby się tryb czysto tekstowy taki jak w kindle. Funkcje umożliwiające formatowanie tekstu są wystarczające i łatwo dostępne z poziomu podręcznego menu.Generalnie obsługa czytnika nie nastręcza żadnych problemów. Menu w języku polskim również należy zaliczyć na plus.
Niestety czytnik ma również wady
Pierwsza to sterowanie dotykiem, funkcja ta oczywiście działa ale wymaga od używającego pewnej pieczołowitości przy wykonywaniu gestów. Mam wrażenie że to sterowanie jest jak by opóżnione. Pewnie ma na to wpływ zastosowana technologia i tutaj mogę być nieobiektywny gdyż nie wiem jak takie sterowanie działa na innych e-inkach. Drugą i w sumie ostatnią wadą jest jakość wykonania, od razu powiem że nie jest jakieś dramatycznie słabe ale poziom Kindla to to nie jest. Zastosowane materiały nie są złe, ze spasowaniem już słabiej. Boczne przyciski każdy ma inny skok (chociaż po 2 dniach przestałem z nich korzystać) , nie są również idealnie spasowane. Z tyłu jako ślad po montażu miałem jakieś malutkie kropki kleju? gumy ? Na szczęście dały się usunąć.Generalnie jakość wykonania stoi niżej niż kindle jednak lepiej niż tzw. chińszczyzna.
Jeszcze o internecie, działa poprawnie i to wszystko bo na tym czytniku jak i na każdym innym poza sprawdzeniem poczty o oglądnięciem serwisów w formie lite za wiele nie da się zrobić.
Gdybym miał kupić jeszcze raz kupił bym,spełnia wszystkie moje wymagania no i ładnie świeci.Drobne mankamenty jakości wykonania kompensuje niezła ceną.
Po uruchomieniu trybu książki jest to czytnik bez wad.
Eternal 108 skąd masz tę papugę na wygaszaczu da się to jakoś wgrać ?
U mnie takiej nie ma jest tylko bardzo elegancko wyglądający Verne.