Słownik książkowy w epub Pol-Eng i Eng-Pol
Co należy wiedzieć o słowniku:
0. Liczba haseł: Eng-Pol 63020, Pol-Eng 51446.
1. Na listę haseł składa się co 100 hasło w słowniku (nie dotyczy wersji 8 tomowej). [w nooku "content"]
2. Hasła z polskimi znakami (także obcymi) umieszczone są na końcu. Np. hasło "ósemka" znajduje się za literą "z", a np. hasło "gałązka" znajduje się niedaleko za hasłem "gaz".
3. Zastosowałem czcionkę "Lucida sans unicode" [W nooku opcje "Aa text" -> należy zaznaczyć "Publisher Defaults"]
4. Gwiazdka na końcu hasła pomaga w trafności szukania. Np. hasło "aby" zostanie wyszukane także w opisach innych haseł, natomiast wpisanie "aby*" gwarantuje niemal 100% trafność. [w nook'u "find"] [szybciej korzysta się ze spisu treści, szczególnie w wersji 8 tomowej (dlatego tutaj pomysł, by usunąć gwiazdki)]
5. Stworzone przy użyciu programów: mobipocket reader, python, notatnik, sublime text 2, photoshop, sigil, easy macro recorder, calibre. (około miesiąca czasu)
6. Polecam korzystanie z wersji tomowych (szczególnie 8 tomowej - szybki czas wyszukiwania, bogatszy, proporcjonalny do wielkości spis treści - najłatwiejsze wyszukiwanie korzystając właśnie z niego), całe słowniki są bardzo ciężkie.
7. Dołożyłem wszelkich starań, aby słowniki były bezbłędne, lecz proszę napisać o bug'ach, jeżeli występują.
8. Specjalnie dla Nook Simple Touch. Enjoy!
Re-upload pierwszej paczki - dodana wersja 8 tomowa z lepszym spisem treści!
Ponowny re-upload - fatalny błąd: hasła zaczynające się na ć, ś, ł, itd. nie były dodane, poprawiono też kodowanie haseł na zKolejny re-up: Dodałem czcionkę dzięki której znaki fonetyczne powinny wyświetlać się poprawnie.