Re: Czcionki dodatkowe dla Booxów
Po 2-3 tygodniach poszukiwań - mam teraz ekran e-ink HD - skompletowałem "swój" zestaw czcionek, którym podzielę się tutaj (może w ramach prezentu świątecznego)...
Napiszę oddzielny post, bo tej paczce się to należy
W komplecie (plik ZIP) jest 107 plików, które dają 30 różnych krojów.Wiele z nich wygrzebałem z różnych "zakamarków internetu" i trochę niektóre wyedytowałem, żeby zgłaszały się w czytniku jako jeden krój (w 4 odmianach - zwykły, pochylony, pogrubiony i oba wyróżnienia jednocześnie).
Moje warunki były dwa: oprócz możliwie kompletnych odmian, również obecność polskich znaków.
A przede wszystkim musiały być "masywne", żeby nie wyglądały "rachitycznie" na ekranie czytnika w rozdzielczości HD (do zwykłej rozdzielczości 800x600 na ekranie Pearl, niektóre z nich mogą być zbyt grube, a dla odmiany mogą też sprawdzić się na starszych ekranach Vizplex).
Czcionki są do bezpośredniego użycia w katalogu "Fonts" w czytnikach serii z Androidem. W starszych modelach będą wymagać dodania skryptów instalacyjnych (oprócz FBReadera, który "widzi" katalog "Fonts"), które można znaleźć wcześniej w tym wątku.
W efekcie w paczce jest:
3 kroje "skryptowe", czyli 10% - raczej nie nadają się do regularnego czytania, ale efektowna ciekawostka na ekranie
Kolejne 15% to specyficzne polskie czcionki - było sporo edytowania, żeby ustalić wersje "medium" jako podstawowe
Następne 20% to czcionki używane w innych czytnikach (z najnowszej wersji FW)
Tak ok. 25% krojów to powtórki występujące już w tym wątku, sprawdzone na ekranie HD
Pozostałe 30% to czasem znane kroje, ale bardzo rzadkie w wersji specjalnie "wzmocnionej" (też edytowane metadane) dla dobrego wyglądu na ekranie e-ink (zwłaszcza HD).
Paczka jest do pobrania tu:
Fonty_dodatkowe_dla_E-inkHD.zip (rozmiar ok. 13MB)
Jeśli ktoś już ma podobne lub takie same, zachęcam do przejrzenia i porównania, niektóre z nich (nawet z tą samą nazwą) mogą okazać się ciemniejsze i wyraźniejsze niż oryginały bez modyfikacji
Ciekawostką dla mnie były te z "Lin(ux)" w nazwie, choć drobne, to po powiększeniu (i zmniejszeniu interlinii) bardzo przyjemne...