Czcionki dodatkowe dla Booxów
Postanowiłem ułatwić użytkownikom naszych czytników poszukiwanie i używanie dodatkowych czcionek.
Chcę podać parę miejsc, gdzie takich darmowych (przynajmniej na własny użytek) czcionek można szukać, ze wskazaniem na wybrane kroje, które
bardzo dobrze prezentują się na wszystkich ekranach e-ink, a w szczególności na mniej "czarnych", typu Vizplex.Domyślnie, w czytnikach Onyx Boox, dowolną czcionkę można dodać, kopiując pliki czcionki do katalogu "fonts" w katalogu głównym pamięci wewnętrznej czytnika lub karty SD - jest wtedy "widoczna" w menu konfiguracyjnym programu FBReader, który czyta większość formatów eksiążek.
Jak dotychczas, aby czcionka była użyta w programie Cool Reader lub jako "domyślna" czcionka interfejsu czytnika, musi zostać "zainstalowana" w systemie. Program Adobe Mobile Reader używa tylko czcionek zawartych/zadeklarowanych w plikach ePUB czy PDF i nie zezwala na ich zmianę.
Pierwszym przykładem niech będą darmowe polskie czcionki na licencji GUST ze strony:
Polskie czcionki komputerowe. Zresztą GUST też ma swoją stronę z czcionkami:
TeX Gyre (TG) Collection of Fonts.
Z dostępnych tam czcionek wybrałem krój
"Kurier" (proszę nie mylić z "courier"), która jest bardzo ładną czcionką (chyba podobną mozna było zobaczyć w czytnikach Oyo), i zrobiłem paczkę dla ułatwienia.
KurierPack.zipW paczce zawarte są czcionki w formacie TTF, wraz ze skryptami zarządzającymi dla czytników Onyx Boox, które można użyć w celu zainstalowania (lub usunięcia) czcionki w systemie. To jest łatwa rzecz.
Aby "zainstalować" daną czcionkę w systemie czytnika, należy rozpakować zawartość paczki do dowolnego katalogu w pamięci wewnętrznej czytnika lub na karcie SD. Polecam założyć w pamięci czytnika katalog "BooxPatch", a w nim podkatalog np. "Czcionki", do którego kopiujemy pliki z paczki.
UWAGA: Abu skrypty działały, katalogi i podkatalogi nie mogą mieć "spacji" w nazwie.Po skopiowaniu należy w czytniku uruchomić program:
"!Instaluj_Kurier.oar"Aby daną czcionkę usunąć z systemu należy uruchomić:
"!Odinstaluj_Kurier.oar"Po operacji wgrania/usunięcia czcionki, konieczne jest ponowne uruchomienie czytnika, aby system zaktualizował zmiany.
Można użyć programu:
"!Restart_czytnika.oar".Po "zainstalowaniu" czy użyciu, całą zawartość rozpakowaną z paczki można usunąć.
W większości modeli, aktualizacja oprogramowania układowego kasuje te zmiany i dodatkowa czcionka wymaga wtedy ponownej "instalacji".
Innym źródłem czcionek dla czytników może być posiadany przez nas komputer z systemem Windows. Czcionki w formacie TTF znajdują się w systemowym podkatalogu "fonts", katalogu "windows". Microsoft uwolnił czcionki zawarte w systemie (TrueType core fonts for the Web) - mogą być kopiowane i używane.
Przykladowe artykuły dotyczące tych czcionek:
Zielona gruzińska katapulta i
Microsoft Core FontsZ tej grupy, dla ułatwienia zrobiłem 2 paczki z instalatorami:
GeorgiaPack.zip
ComicPack.zipObie doskonale spisują się na e-inku i skrypty działają tak jak opisane wyżej przy KurierPack.
Kolejnym miejscem z czcionkami są strony specjalizujące się tylko w czcionkach, gdzie mozna kupić komercyjne i/lub pobrać darmowe - przykłady:
exljbris Font Foundry czy
MyFonts, z których wybrałem dwa darmowe kroje czcionek. Paczki wraz ze skryptami:
FertigoPack.zip - Mi się szczególnie podoba.
MuseoPack.zip - Czcionka tego samego typu co na czytnikach Kindle, bardzo podobna.
Na koniec chciałem zaproponować do sprawdzenia, bardzo prostą testową czcionkę bezszeryfową, która powinna być doskonale widoczna na każdym e-inku:
AaTestPack.zip (Oczywiscie zawiera skrypty instalujące).
Skoro już zachęcałem do wgrywania nowych czcionek, a miejsce w menu Booxów jest "tylko" dla 25 krojów, myślę, że może przydać się jeszcze jedna paczka. To jest zestaw czcionek rodziny Bitstream, które są w czytniku, ale nie posiadają polskich liter i myślę, że można je usunąć. Przygotowałem paczkę z całością (instalowanie, usuwanie) na wypadek, gdyby trzeba było przywrócić usunięty zestaw.
BitstreamBooxPack.zipZastosowanie tej paczki pozwoli zwolnić 3 miejsca na czcionki.
Usuwania z czytnika czcionek serii Adobe nie polecamy, gdyż może to skutkować problemami z aplikacją Adobe Mobile Reader i czytanymi przez nią plikami. A jest to jedyna aplikacja w czytnikach do plików PDF.
Proponowane paczki ze skryptami działają na wszystkich modelach czytnikow Onyx BOOX.Uwagi formalne:
Zawarte tu rozwiązanie jest opcjonalne i tymczasowe.
Użycie (w czytnikach Onyx BOOX) skryptów lub poleceń systemu Linux na własną rękę, do innych celów i w inny sposób niż podany powyżej może powodować utratę gwarancji.Pożyczony, przykładowy (jeszcze ze starego firmware) zrzut ekranu czytnika, z testowym tekstem - jednak ta sama czcionka zupełnie inaczej prezentuje się na ekranie komputera niż na ekranie e-ink...