Teraz jest 25 lis 2024 23:38:46

Kindle Classic czy Nook Simple Touch 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Kindle Classic czy Nook Simple Touch
Witam. Szukam swojego pierwszego czytnika. Do niedawna zdecydowany byłem na Kindle, ale kilka dni temu moją uwagę przykuł NST, który w większości recenzji jakie czytałem oceniany jest bardzo dobrze. Na jego korzyść przemawia także stosunkowa niska cena, wahająca się w granicach 300 zł. Kindle jest trochę droższy, ale to akurat nie problem. Dodam jeszcze, że wolałbym go zamawiać z polskiej dystrybucji, a nie bezpośrednio z Amazon - z tego co się orientuję w ofercie sklepów internetowych ceny są porównywalne(420-450 zł). Nie wiem też czy ekran dotykowy, oferowany w przypadku NST jest bardziej komfortowy niż zwykłe przyciski w Kindle Classic. Teraz pytanie do Was - który czytnik wybrać? Czy dopłacenie ponad 100 zł do popularnego czytnika Kindle rzeczywiście jest opłacalne? Potrzebuję prostego czytnika, bez żadnych bajerów z 6 calowym ekranem. Nie potrzebne jest mi podświetlanie, ani obsługa pdf. Z góry dziękuję za pomoc.

28 cze 2013 11:36:57
Użytkownik

eCzytnik: Oyo SII
Post Re: Kindle Classic czy Nook Simple Touch
Nooka masz za 29 funtów.

28 cze 2013 11:47:43
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic (black)
z tego co wiem, toNook nie ma w Polsce żadnej oficjalnej gwarancji producenta, ew. reklamacje to dobra wola sprzedawcy.
Kindla wystarczy zarejestrować a Amazonie i ma się rok gwarancji, która w większości przypadków sprowadza się do wymiany czytnika na nowy. (A osobiście uważam, że Kindla mimo wszystko warto zamawiać bezpośrednio w Amazonie)

Wydaje mi się też, że Kindle Classic jest jednak prostszym w obsłudze niż Nook. Soft choć mocno "wykastrowany" jest bardzo stabilny i w tym co ma robić (umożliwiać czytanie książek) sprawdza się doskonale.
Przyciski do zmiany stron są naprawdę świetnie umiejscowione i doskonale działają w praktyce (przy czytaniu).
Nook zresztą zdaje się też ma przyciski do zmiany stron.
Wydaje mi się, że to kwestia osobistych preferencji. Mnie niezbyt przekonują ekrany dotykowe w czytnikach, bardzo cenię sobie przyciski do zmiany stron (zwłaszcza jak są po bokach ekranu/krawędzi obudowy)

28 cze 2013 11:56:50
Użytkownik

piecho napisał(a):
Nooka masz za 29 funtów.

Zdaje się, że rozsyłają go wyłącznie na teren GB.
A co do Kindle Classic, czy podliczona cena w sklepie Amazon tj. 135$ jest ceną ostateczną i nie będę się musiał martwić, że zostanie do tego doliczone cło? I druga sprawa: czy kupując Kindle z polskiej dystrybucji i po późniejszej rejestracji urządzenia, będę miał zagwarantowaną gwarancję od Amazon, czy też ewentualne roszczenia będę musiał kierować w stronę polskiego sprzedawcy?

28 cze 2013 13:58:25
Użytkownik

eCzytnik: Oyo SII
Tak, rozsyłają tylko na Wyspach. Nie mniej jest tyle Polaków na miejscu, że na pewno kogoś znajdziesz do pomocy w wysłaniu do kraju. Mój jest już w Polsce, czekam na paczkę.

Wyjdzie mnie jakieś 150-160zł.

28 cze 2013 14:52:12
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic (black)
rotateaq napisał(a):
piecho napisał(a):
Nooka masz za 29 funtów.

A co do Kindle Classic, czy podliczona cena w sklepie Amazon tj. 135$ jest ceną ostateczną i nie będę się musiał martwić, że zostanie do tego doliczone cło? I druga sprawa: czy kupując Kindle z polskiej dystrybucji i po późniejszej rejestracji urządzenia, będę miał zagwarantowaną gwarancję od Amazon, czy też ewentualne roszczenia będę musiał kierować w stronę polskiego sprzedawcy?

Tak, cena 135$ to już cena ostateczna, uwzględniająca nasze podatki/cła, koszt ostateczny rozbije się tylko o kurs po jakim bank rozliczy ci tą transakcję.

nie powinno być z tym problemów (załatwianiu spraw bezpośrednio z Amazonem), załatwiać z polskim sprzedawcą zapewne też będziesz mógł.

dotarły do mnie też pogłoski, że Amazon coraz mniej chętnie spogląda na czytniki SO (z reklamami), które są zarejestrowane na konta z adresami poza USA

28 cze 2013 18:01:19