Brak widoczności dysku Kindle w komputerze (rozwiązanie?)
Witam.
Gdzieś się zetknąłem z problemami ludzi, że mają problem z przesyłaniem plików z komputera na Kindle; bądź nawet z widocznością urządzania w komputerze. I np. na jednym komputerze Kindle jest widoczny przez USB prawidłowo a na innym nie...
To co opiszę, jest tylko moją teorią (popartą dowodem ale w przypadku całkiem innego urządzenia niż Kindle), ponieważ niestety u mnie w otoczeniu nie posiadam komputera, na którym Kindle by nie działał.
Problem tkwi w dwóch sprawach. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po zakupie Kindle 3 to... kabel USB.
Dlaczego on jest taki długi i cienki? Na dodatek bez tzw. magnesu w jednym miejscu wokół kabla - nie wiem jak to się fachowo nazywa; ale są kable, które mają (dłuższy lub krótszy) magnes w formie koła wokół kabla, który niweluje zakłócenia itp.
Więc... jeśli mamy problem z widocznością Kindle na USB, to albo komputer nam daje złe zasilanie, albo kontroler USB jest kijowy, albo są też inne zakłócenia, które odbiera kabel i kabel za dlugi (albo wszystko na raz
).
Rozwiązań jest kilka:
1. Kupić krótszy kabel. Z krótkimi nie będzie nigdy problemu!
2. Jeśli już chcemy długi, to spróbować kupić taki "z magnesem", ale o to taki to trudno.
3. Jeśli już chcemy długi i nie ma tych z magnesem, to idziemy do zaprzyjaźnionego sklepu, prosimy o różne "modele" długi kabli "na próbę", idziemy do domu i sprawdzamy który zadziała.
Ja miałem pewne urządzenie (instrument muzyczny), z którym też właśnie długi kabel nie współpracował i trzeba była tak długo "pożyczać" kable ze sklepu, aż się trafiło na porządny kabelek