Teraz jest 26 lis 2024 23:30:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Języki obce 
Autor Wiadomość
Ostatnio czytałam pewnien tekst po rosyjsku i było tam pewne słowo, którego nie pogłam przeczytać. Składałam po literce i napisałam sobie jak się czyta. Общеобразовательый. Abszczjeabrazawat(miękko)lelnyj. - I pojęcia nie mam co to znaczy...

@Obi, jaki groźny. Uwaga, bo jeszcze wstawi to ostrzeżenie :P

Ostatnio edytowano 17 lip 2007 16:42:37 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz

17 lip 2007 16:41:08
Użytkownik

jak juz o niemieckim to: Black Metal Ist Krieg i Dunkelheit wiecej nie umiem po tylu latach nauki :) uczylem sie tylko na zaliczne, minimalnego minimum i juz zapomnialem :]

Obecnie: Nintendo DS jrpg ;)

17 lip 2007 16:42:30
Ej no, nie wszyscy się Deutscha boją :P ktoś tam wspomniał jakiś francuski i ja sobie mogę powiedzieć że się go boję, że mi się nie podobie, o! (w sumie to prawda - jakoś nie lubię romańskich języków) :P

17 lip 2007 16:46:31
ja sie nigdy nie uczyłam niemieckiego i jakos do niego nie rwe sie ;)

17 lip 2007 17:17:55
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Angielski - całkiem nieźle, przynajmniej kiedyś...
Niemiecki - po 8 latach nauki niby coś tam umiem, ale średnio, niestety. Całkiem miły język, zwłaszcza, że lubię Rammsteina.
Francuski - rok w gimnazjum. Never ever. Ten język jest okropny :/

A rosyjskiego to bym się z chęcią nauczył...

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

18 lip 2007 8:30:59
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Angielski - chyba jest całkiem, całkiem, ale niestety nie miałem okazji za bardzo sprawdzić, jak on wyglądałby u mnie w rozmowie z brytyjczykiem.
Niemiecki - moja pięta achillesowa z LO. Do końca życia zapamiętam tylko isz niszt wersztejen co znaczy bodajże "nic nie rozumiem" :)
Rosyjski - parę lat nauki w podstawówce i gimnazjum. Ale nie przykładałem się jednak za bardzo do niego, Jednak głagolicę znam do dzisiaj i w sumie jak czytam jakiś tekst po rosyjsku, to sporo rozumiem. Okazało się jednak, że podobnie jest z ukraińskim, nigdy się go nie uczyłem, ale jak czytałem jakiś artykuł z okazji przyznania nam Euro 2012 to sporo słów, wyrażeń z kumplem szybko rozgryźliśmy :)
A nauczyć chciałbym się hiszpańskiego i portugalskiego. Zawsze pociągała mnie Brazylia, oraz ogólnie latynoskie klimaty....No i chciałbym też poznać jeszcze kilka języków słowiańskich, głównie dobrze rosyjski, ukraiński, czeski, chorwacki. Ale to tylko takie moja marzenia. Bynajmniej narazie....

19 lip 2007 1:05:47
Angielski studiuję więc chyba nieźle :P .

Niemieckiego uczyłem się 7 lat przez jakiś czas byłem Niemczech ale nigdy nie przepadałem za tym językiem a wręcz go nienawidzę. Jak ktoś do mnie mówi po Niemiecku to zawsze mam wrażenie, że mnie obraża :D . Pewnie przez tą twardośc wymowy.

Francuski średnio mi się podoba ale jest ok z tym, że trochę mi ta ich mowa przypomina indyka jak gulgocze :P

Hiszpańskiego się uczyłem jakiś czas i nawet mi to jako szło bo nie jest on trudny do nauki niestety musiałem przerwac :( ale mam nadzieję zacząc jeszcze raz po wakacjach.

19 lip 2007 12:44:46
Ja próbowałam z angielskim nawet całkiem nieźle mi szło, dagadać się, bym dogadała
teraz próbuje z niemieckim w pracy na razie tylko słownictwo zawodowe i ewentualnie pogoda, ale spoko, spoko rozszerzymy zasób słów powolutku;)
A tak wogóle to kiedyś robiłam podchody do rosyjskiego ale te ich literki koszmarne. Ale moze keidyś powróce do tego języka, bo dla mnie jest po prostu piękny

20 lip 2007 16:44:13
Użytkownik

Muszę się z Tobą zgodzić :) Jak dla mnie rosyjski, ukraiński i inne języki wschodnio-słowiańskie brzmią milion razy ładniej, niż taki np. francuski :)

20 lip 2007 16:52:28
Słuchu to ja wogóle nie mam, najprostszej melodii nie potrafie powtórzyć ale w niemieckim mi się podoba to że możesz się troszkę powydzierać bo jest ten język jest po prostu głośny, i to jest fajne, możesz dać upust emocjom w większej skali decybeli !!! Ostatnio miałam wymianę zdań z klientką po niemiecku, piękna sprawa ;)

20 lip 2007 17:21:38
Użytkownik

Ma wrodzona łagodność sprawia, że dla mnie to jest akurat wada :D. Niemiecki jest dla mnie strasznie sztywny i jakiś taki urzędowy.... Ale, że jest jasno, logicznie i precyzyjnie to prawda. Ale i tak go nie lubię :P

20 lip 2007 17:34:52
@niah "abszczeabrazawatielnyj" znaczy ogólnokształcący. To mieliście pewnie na autoprezentacji - np "ja uczenik pierwawa abszczeabrazawatielnawa liceja imieni Mikałaja Kapiernika"

@Kuba "głagolica" to przedrewolucyjna wersja cyrylicy używana w cerkwiach (wspomniana w "Kuzynkach" Pilipiuka). Obecnie tylko popi dają to pismo radę odczytać. Ona współczesnym Rosjanom sprawia takie problemy, jak Niemcom odczytanie czcionki gotyckiej, czyli całkiem spore.
Natomiast z ukraińskim trzeba uważać, gdyż te same znaki są inaczej czytane niż w rosyjskim. Mamy tu sytuację taką, jak przy porównaniu niemieckiego z duńskim. Niemcy dają od biedy radę zrozumieć duńskie gazety, ale dialogi filmowe są już nie do przeskoczenia.

Co się tyczy brzmienia języków, to powiem tyle cyt.: "German sounds like an empty bucket running down the stairs".

A na koniec z innej beczki. Czy zastanawialiście sie kiedyś, dlaczego Polacy mają klopot z rozróżnieniem angielskich zgłosek ze słuchu i vice versa ?
Otóż my operujemy na innych zakresach częstotliwości i tylko stosunkowo niewielki ich przedział się pokrywa.
W przybliżeniu wygląda to tak: PL 500-3000 Hz ANG 2000-10500 Hz

22 lip 2007 5:09:25

23 lip 2007 23:34:01
Jezyk angielski - kiedyś był w niezłym stanie, będac w Grecji na robotach spokojnie się dogadywałem po angielsku z Albańczykami i Grekami, teraz więcej rozumie mniej potrafię powiedzieć

Jezyk włoski - w Liceum i trochę na studiach, raczej liznąłem tylko

Jezyk łaciński - w jeszcze gorszym stanie niż włoski (komu chciało się na studiach uczyć :P)

Łacina podwórkowa - perfekt

język francuski (łóżkowy) - prawie perfekt (ciągle ćwiczę)

język ukraiński - w powijakach (zaczynam się uczyć - moja narzeczona to ukrainka)

Jezyk niemiecki - nigdy przenigdy - nienawidze!!!

Dodane 24 lipca 2007
zapomniałem dodać, że znam język muzyczny czyli nuty :) w stopniu mocno zaawansowanym

24 lip 2007 0:46:12
- polski - nie wiem jak wy, ale ten język najlepiej znam :P
- angielski - niby 8 lat nauki ale nie bardzo mi on idzie :/
- rosyjski- coraz lepiej, może nawet mature z niego rozpykam :)
- ukraiński- bardzo dobrze
- łacina- no nawet niezle, szkoda tylko ze to jezyk martwy :P

Chciałabym się włoskiego uczyć bo wydaje mi się, żę to taki "wesoły" język

26 lip 2007 10:56:39
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona