Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: vedia k10
|
Re: Vedia K10 ?
ponawiam pytanie, jak czytac zeskanowane pdfy, ktore sa "zdjeciami" a nie czcionka
|
02 lut 2013 13:14:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: K4, KPW
|
Zeskanowane PDFy można jedynie powiększyć jako obrazek i przesuwać w miarę potrzeb lub czytać bez powiększenia. W czytnikach z funkcją reflow w plikach PDF, które są 'czcionką', można tę czcionkę po prostu powiększać jak w innych formatach. Najgorzej chyba jeżeli masz duża stronę PDFa, małe litery i trzeba ustawić jak największe powiększenie(bardziej może 'zbliżenie') - wtedy czytasz kawałek pierwszej linijki, przesuwasz w prawo i czytasz resztę, potem możesz przejść do drugiej linijki i znowu to samo... Do tego lepszy tablet/komputer. Należy też wziąć pod uwagę czas zmiany strony, samo takie zmienianie stron może zająć tyle co czytanie... Tutaj przykład Kindla(zdaje się jakby wcale nie było marginesu, no i plik raczej nie taki zeskanowany, ale tutaj bez reflow to pewnie to samo co na innych czytnikach w przypadku skanów): http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... =93&ty=107
|
03 lut 2013 20:23:12 |
|
|
Użytkownik
|
Witam czytam te wszystkie posty i dalej nie potrafie okreslic czy warto wydac te 300zl i kupic vedie k10 czy lepiej sie wstrzymac jeszcze troche i kupic kindle. czytajac te posty na + za veida przemawia cena wyglad wykonanie e-papier i wogole na - polskie znaki no i te zawiechy i problemy z nimi zwiazane. prosze ludzi ktorzy maja vedie i porownanie z kindle o opinie od razu dodam ze nie interesuje mnie slownik ani czytanie typu audiobook oraz wifi chce po prostu dobry e czytnik za jakies normalne pieniądze pozdrawiam
|
05 lut 2013 19:36:35 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37 Posty: 2643 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
|
Nie mam Vedii, ale mam od dawna Kindle Keyboard... Kindle ma niezły wygląd, ma także e-papier, ale nie jestem pewny czy ma "i wogóle" Kindle nie ma problemów z polskimi znakami i zwiechami. Trzeba się zastanowić, czy różnica w cenie zrekompensuje różnice w jakości urządzenia i obsłudze. Nie odrzucaj pochopnie funkcjonalności wifi w Kindle, co daje przesyłanie na czytnik np. długich stron WWW, których czytanie na ekranie komputera może być niewygodne, a na czytniku bywają zajmującą lekturą.
_________________ Pozdrawiam Cyfranek http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog
|
05 lut 2013 21:12:03 |
|
|
Użytkownik
|
do wifi to mam lapka i telefon ja potrzebuje czytnika ktory bedzie mi sluzyl jako mobilna ksiazka. Bardzo duzo podróżuje i nie zawsze mam chec zabierac ze soba kilka kilo wiecej w postaci ksiazek. ten czytnik ma to zmienic.dlatego zastanawiam sie czy na takie moje male wymagania wystarczy mi vedia i czy nie dostane paralizu czekajac na odwieszenie sie czytnika w podróży dlatego chcialbym aby zestawic wszystkie za i przeciw
|
05 lut 2013 22:06:57 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Vedia K10
|
Ja mam vedię od jakiegoś 1,5 tygodnia. Przeczytałam 1,5 książki i mi się nie zwiesił. Książki miałam oryginalne więc z polskimi znakami nie ma żadnego problemu. Ja osobiście nie żałuję że go kupiłam, choć też miałam wątpliwości. Pozdrawiam.
|
05 lut 2013 23:10:42 |
|
|
Użytkownik
|
tak sobie czytam ten wątek i oczom nie wierze mam vedie od miesiąca i ani razu mi się nie zawiesił choć eksploatuje go dość intensywnie (sporo wgranych książek różnych formatów) co do polskich czcionek to inaczej (mniejsze ) wyglądają na moje oko tylko w menu w pdf są idealne, epub- tak samo, mobi-zmienia się czcionkę na inna i tez jest ok długo nosiłem się z zamiarem kupna czytnika biłem się z myślami czy nie przepłacić za kundla i w końcu kupiłem vedia i jestem mega zadowolony co do zawieszania się czasami pliki bardzo długo się ładują (np wgrani Krzyżacy) niecierpliwi mogą to uznać za zwięche jak tylko dorwałem czytnik w łapska myślałem ze go zaraz oddam bo się "wieszał" non stop była to kwestia ustawień oszczędzania energii jak w menu ustawi się "uśpienie" to czytnik po tym czasie zostawia text na ekranie ale przestaje reagować na cokolwiek poza wciśnięciem dolnego przycisku power przez 5 sekund dlatego proponuje wyłączyć tę funkcje i włączyć tylko auto off 10 minut przy takich ustawieniach w ciągu miesiąca ładowałem go tylko raz (przeczytane 3 książki - dużo klikania wgrywania testowania) w porównaniu do kundla: czytanie pdf - poezja karta sd też już mi się zdążyła przydać no i ta cena .... a wifi, 3g nie są mi potrzebne
|
06 lut 2013 0:19:11 |
|
|
Użytkownik
|
oczywiście o 1 zapomniałem w poprzednim poście jak z nowym softem dostępnym na ftp vedii ? co daje ? bo nie wiem czy go wgrywać czy nie, jak wszystko działa ok
|
06 lut 2013 0:21:00 |
|
|
Użytkownik
|
uspokoiliście mnie tymi informacjami. Widzę że jednak można "zaryzykować" zakup vedii
|
06 lut 2013 10:55:42 |
|
|
Użytkownik
|
sorry ze tak post po poscie obszedłem dzisiaj poł gorzowa wlkp w poszukiwaniu vedii i kicha nigdzie tego nie maja wszedzie same prestigio. ani media markt ani euro ani avans o empiku juz nie wspomne i wogole ktos jest w stanie odpowiedziec dlaczego tak sie dzieje??
|
07 lut 2013 22:43:01 |
|
|
Użytkownik
|
ja tez miałem wtope kupiłem przez allegro odbiór osobisty niby pod nosem idę odebrać i kicha okazuje się ze vedia stałe się bardzo popularna i są braki w dostawach tak tłumaczono i musiałem czekać 3 dni jestem w stanie w to nawet uwierzyć bo trochę zezłoszczony ze od razu nie było obdzwoniłem kilku sprzedawców z allegro w warszawie i też nie mieli na stanie
|
08 lut 2013 3:00:33 |
|
|
Użytkownik
|
Zamowiłem bezpośrednio na vediastore i co sie okazuje tam też trzeba czekac okolo 4 dni na dostawe bo są braki na magazynie czyzby małe żółte rączki nie nadążały >>??
|
08 lut 2013 7:50:55 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
|
To normalne, gdy towar schodzi jak świeże bułeczki.
_________________ Recenzje e-czytników PocketBook Touch HD 3 - recenzja czytnika InkBOOK LUMOS - recenzja czytnika
|
08 lut 2013 18:50:13 |
|
|
Użytkownik
|
Jako w sumie noob w dziedzinie e-booków (kupiłem jakąś chińską podróbę za 200zł, z ekranem normalnym LCD) mam proste pytanie. W Vedii ani w Kindlu nie ma podświetlenia ekranu umożliwiającego czytanie po zmierzchu? Jakie są alternatywy umożliwiające czytanie w nocy. Nie wyobrażam sobie czytania tylko w dzień. Nie po 4 latach czytania na różnych urządzeniach po nocach i nie tylko. Żeby nie było szukam czegoś taniego (do 400zł), tylko do czytania ale jednocześnie żeby to nie był bubel. Co prawda poprzedni "e-book" wytrzymał ponad rok, nie radził sobie z PDFami, ogólnie ledwo sobie radził z czymkolwiek oprócz .mobi, ale kupiłem go by spróbować czy taka forma mi odpowiada. Kilka spraw na które zwrócę uwagę przy kupowaniu: 1.Czytelność i jakość wyświetlacza (ofc im wyższe tym lepsze) 2.Polska czcionka 3.Możliwość czytania w nocy (czy to przez podświetlany ekran czy przez dodatkową lampkę) 4.Etui (często przenoszę ebooka) 5.Cena do 450 zł za całość (ebook + etui + ew. lampka) Co polecacie i spełnia powyższe kryteria. O ile coś spełnia powyższe kryteria. Się rozpisałem a może wystarczy kupić Vedia lub Kindla bo mają podświetlenie. No nic czekam na odpowiedzi.
|
10 lut 2013 18:44:43 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
|
Możesz zakupić lampę naftową i elektryczną, celem oświetlenia czytnika, może również zapalić lampkę w pokoju. Vedia K10 nie ma podświetlenia, a z Kindli posiada je tylko Paperwhite. W tym przedziale (z uwzględnieniem, by po zakupie czytnika jeszcze na lampkę i etui coś zostało) cenowym powinny zmieścić się Vedia K10, Trekstor Pyrus, Onyx A62S Evolution.
_________________ Recenzje e-czytników PocketBook Touch HD 3 - recenzja czytnika InkBOOK LUMOS - recenzja czytnika
|
10 lut 2013 20:06:49 |
|
|