Teraz jest 23 lis 2024 20:18:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna strona
Vedia K10 ? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: vedia k10
Post Re: Vedia K10 ?
ponawiam pytanie, jak czytac zeskanowane pdfy, ktore sa "zdjeciami" a nie czcionka

02 lut 2013 13:14:53
Użytkownik

eCzytnik: K4, KPW
mazurek napisał(a):
ponawiam pytanie, jak czytac zeskanowane pdfy, ktore sa "zdjeciami" a nie czcionka

Zeskanowane PDFy można jedynie powiększyć jako obrazek i przesuwać w miarę potrzeb lub czytać bez powiększenia. W czytnikach z funkcją reflow w plikach PDF, które są 'czcionką', można tę czcionkę po prostu powiększać jak w innych formatach.
Najgorzej chyba jeżeli masz duża stronę PDFa, małe litery i trzeba ustawić jak największe powiększenie(bardziej może 'zbliżenie') - wtedy czytasz kawałek pierwszej linijki, przesuwasz w prawo i czytasz resztę, potem możesz przejść do drugiej linijki i znowu to samo... Do tego lepszy tablet/komputer. Należy też wziąć pod uwagę czas zmiany strony, samo takie zmienianie stron może zająć tyle co czytanie... Tutaj przykład Kindla(zdaje się jakby wcale nie było marginesu, no i plik raczej nie taki zeskanowany, ale tutaj bez reflow to pewnie to samo co na innych czytnikach w przypadku skanów): http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... =93&ty=107

03 lut 2013 20:23:12
Użytkownik

Witam czytam te wszystkie posty i dalej nie potrafie okreslic czy warto wydac te 300zl i kupic vedie k10 czy lepiej sie wstrzymac jeszcze troche i kupic kindle.
czytajac te posty na + za veida przemawia cena wyglad wykonanie e-papier i wogole
na - polskie znaki no i te zawiechy i problemy z nimi zwiazane.
prosze ludzi ktorzy maja vedie i porownanie z kindle o opinie
od razu dodam ze nie interesuje mnie slownik ani czytanie typu audiobook oraz wifi
chce po prostu dobry e czytnik za jakies normalne pieniądze
pozdrawiam

05 lut 2013 19:36:35
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Nie mam Vedii, ale mam od dawna Kindle Keyboard...

ibo5 napisał(a):
+ za veida przemawia cena wyglad wykonanie e-papier i wogole

Kindle ma niezły wygląd, ma także e-papier, ale nie jestem pewny czy ma "i wogóle" :)

ibo5 napisał(a):
- polskie znaki no i te zawiechy i problemy z nimi zwiazane.

Kindle nie ma problemów z polskimi znakami i zwiechami.

Trzeba się zastanowić, czy różnica w cenie zrekompensuje różnice w jakości urządzenia i obsłudze. Nie odrzucaj pochopnie funkcjonalności wifi w Kindle, co daje przesyłanie na czytnik np. długich stron WWW, których czytanie na ekranie komputera może być niewygodne, a na czytniku bywają zajmującą lekturą.

05 lut 2013 21:12:03
Zobacz profil WWW
Użytkownik

do wifi to mam lapka i telefon ja potrzebuje czytnika ktory bedzie mi sluzyl jako mobilna ksiazka. Bardzo duzo podróżuje i nie zawsze mam chec zabierac ze soba kilka kilo wiecej w postaci ksiazek. ten czytnik ma to zmienic.dlatego zastanawiam sie czy na takie moje male wymagania wystarczy mi vedia i czy nie dostane paralizu czekajac na odwieszenie sie czytnika w podróży dlatego chcialbym aby zestawic wszystkie za i przeciw

05 lut 2013 22:06:57
Użytkownik

eCzytnik: Vedia K10
ibo5 napisał(a):
do wifi to mam lapka i telefon ja potrzebuje czytnika ktory bedzie mi sluzyl jako mobilna ksiazka. Bardzo duzo podróżuje i nie zawsze mam chec zabierac ze soba kilka kilo wiecej w postaci ksiazek. ten czytnik ma to zmienic.dlatego zastanawiam sie czy na takie moje male wymagania wystarczy mi vedia i czy nie dostane paralizu czekajac na odwieszenie sie czytnika w podróży dlatego chcialbym aby zestawic wszystkie za i przeciw

Ja mam vedię od jakiegoś 1,5 tygodnia. Przeczytałam 1,5 książki i mi się nie zwiesił. Książki miałam oryginalne więc z polskimi znakami nie ma żadnego problemu. Ja osobiście nie żałuję że go kupiłam, choć też miałam wątpliwości. Pozdrawiam.

05 lut 2013 23:10:42
Użytkownik

tak sobie czytam ten wątek i oczom nie wierze :)
mam vedie od miesiąca i ani razu mi się nie zawiesił choć eksploatuje go dość intensywnie (sporo wgranych książek różnych formatów)
co do polskich czcionek to inaczej (mniejsze ) wyglądają na moje oko tylko w menu
w pdf są idealne, epub- tak samo, mobi-zmienia się czcionkę na inna i tez jest ok
długo nosiłem się z zamiarem kupna czytnika biłem się z myślami czy nie przepłacić za kundla :) i w końcu kupiłem vedia i jestem mega zadowolony
co do zawieszania się czasami pliki bardzo długo się ładują (np wgrani Krzyżacy) niecierpliwi mogą to uznać za zwięche
jak tylko dorwałem czytnik w łapska myślałem ze go zaraz oddam bo się "wieszał" non stop była to kwestia ustawień oszczędzania energii
jak w menu ustawi się "uśpienie" to czytnik po tym czasie zostawia text na ekranie ale przestaje reagować na cokolwiek poza wciśnięciem dolnego przycisku power przez 5 sekund
dlatego proponuje wyłączyć tę funkcje :) i włączyć tylko auto off 10 minut przy takich ustawieniach w ciągu miesiąca ładowałem go tylko raz (przeczytane 3 książki - dużo klikania wgrywania testowania)
w porównaniu do kundla:
czytanie pdf - poezja :)
karta sd też już mi się zdążyła przydać :)
no i ta cena .... :)
a wifi, 3g nie są mi potrzebne

06 lut 2013 0:19:11
Użytkownik

oczywiście o 1 zapomniałem w poprzednim poście :)
jak z nowym softem dostępnym na ftp vedii ? co daje ?
bo nie wiem czy go wgrywać czy nie, jak wszystko działa ok

06 lut 2013 0:21:00
Użytkownik

uspokoiliście mnie tymi informacjami. Widzę że jednak można "zaryzykować" zakup vedii

06 lut 2013 10:55:42
Użytkownik

sorry ze tak post po poscie obszedłem dzisiaj poł gorzowa wlkp w poszukiwaniu vedii i kicha nigdzie tego nie maja wszedzie same prestigio. ani media markt ani euro ani avans o empiku juz nie wspomne i wogole ktos jest w stanie odpowiedziec dlaczego tak sie dzieje??

07 lut 2013 22:43:01
Użytkownik

ja tez miałem wtope
kupiłem przez allegro odbiór osobisty niby pod nosem idę odebrać i kicha :)
okazuje się ze vedia stałe się bardzo popularna i są braki w dostawach tak tłumaczono i musiałem czekać 3 dni
jestem w stanie w to nawet uwierzyć bo trochę zezłoszczony ze od razu nie było obdzwoniłem kilku sprzedawców z allegro w warszawie i też nie mieli na stanie

08 lut 2013 3:00:33
Użytkownik

Zamowiłem bezpośrednio na vediastore i co sie okazuje tam też trzeba czekac okolo 4 dni na dostawe bo są braki na magazynie :)
czyzby małe żółte rączki nie nadążały >>??

08 lut 2013 7:50:55
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
To normalne, gdy towar schodzi jak świeże bułeczki.

08 lut 2013 18:50:13
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Jako w sumie noob w dziedzinie e-booków (kupiłem jakąś chińską podróbę za 200zł, z ekranem normalnym LCD) mam proste pytanie. W Vedii ani w Kindlu nie ma podświetlenia ekranu umożliwiającego czytanie po zmierzchu? Jakie są alternatywy umożliwiające czytanie w nocy. Nie wyobrażam sobie czytania tylko w dzień. Nie po 4 latach czytania na różnych urządzeniach po nocach i nie tylko. Żeby nie było szukam czegoś taniego (do 400zł), tylko do czytania ale jednocześnie żeby to nie był bubel. Co prawda poprzedni "e-book" wytrzymał ponad rok, nie radził sobie z PDFami, ogólnie ledwo sobie radził z czymkolwiek oprócz .mobi, ale kupiłem go by spróbować czy taka forma mi odpowiada. Kilka spraw na które zwrócę uwagę przy kupowaniu:
1.Czytelność i jakość wyświetlacza (ofc im wyższe tym lepsze)
2.Polska czcionka
3.Możliwość czytania w nocy (czy to przez podświetlany ekran czy przez dodatkową lampkę)
4.Etui (często przenoszę ebooka)
5.Cena do 450 zł za całość (ebook + etui + ew. lampka)
Co polecacie i spełnia powyższe kryteria. O ile coś spełnia powyższe kryteria.
Się rozpisałem a może wystarczy kupić Vedia lub Kindla bo mają podświetlenie. No nic czekam na odpowiedzi.

10 lut 2013 18:44:43
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic InkBOOK Classic 2
poitrek napisał(a):
Jako w sumie noob w dziedzinie e-booków (kupiłem jakąś chińską podróbę za 200zł, z ekranem normalnym LCD) mam proste pytanie. W Vedii ani w Kindlu nie ma podświetlenia ekranu umożliwiającego czytanie po zmierzchu? Jakie są alternatywy umożliwiające czytanie w nocy. Nie wyobrażam sobie czytania tylko w dzień. Nie po 4 latach czytania na różnych urządzeniach po nocach i nie tylko. Żeby nie było szukam czegoś taniego (do 400zł), tylko do czytania ale jednocześnie żeby to nie był bubel. Co prawda poprzedni "e-book" wytrzymał ponad rok, nie radził sobie z PDFami, ogólnie ledwo sobie radził z czymkolwiek oprócz .mobi, ale kupiłem go by spróbować czy taka forma mi odpowiada. Kilka spraw na które zwrócę uwagę przy kupowaniu:
1.Czytelność i jakość wyświetlacza (ofc im wyższe tym lepsze)
2.Polska czcionka
3.Możliwość czytania w nocy (czy to przez podświetlany ekran czy przez dodatkową lampkę)
4.Etui (często przenoszę ebooka)
5.Cena do 450 zł za całość (ebook + etui + ew. lampka)
Co polecacie i spełnia powyższe kryteria. O ile coś spełnia powyższe kryteria.
Się rozpisałem a może wystarczy kupić Vedia lub Kindla bo mają podświetlenie. No nic czekam na odpowiedzi.

Możesz zakupić lampę naftową i elektryczną, celem oświetlenia czytnika, może również zapalić lampkę w pokoju. Vedia K10 nie ma podświetlenia, a z Kindli posiada je tylko Paperwhite. W tym przedziale (z uwzględnieniem, by po zakupie czytnika jeszcze na lampkę i etui coś zostało) cenowym powinny zmieścić się Vedia K10, Trekstor Pyrus, Onyx A62S Evolution.

10 lut 2013 20:06:49
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna strona