Teraz jest 10 lis 2024 23:33:01

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Gandalf bez DRM 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3 Wifi
Post Re: Gandalf bez DRM
Taki plik ze znakiem wodnym można bezproblemowo skonwertwować do mobi? Jeśli tak to zamiast wydawać dolary będę wydawać złotówki :-).

17 cze 2011 15:50:25
Użytkownik

eCzytnik: Kindle3
Znak wody nie ma znaczenia.... znaczenie ma "epub bez DRM".

17 cze 2011 16:07:27
Użytkownik

eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
Post Re: Lista księgarń oferujących e-książki w języku polskim
muaddib2 napisał(a):
Chciałbym za jakiś czas przeczytać, że wśród tych "znanych i lubianych" znalazł się MAG. Nie posiadł bym się ze szczęścia, dosłownie...

Ja również. To jest wydawnictwo #1 na mojej liście życzeń jeśli chodzi o sprzedaż ebooków w Polsce. Większość książek, które czytam właśnie MAG u nas wydaje, ale jako że nie udostępniają ebooków, to stracili klienta odkąd w zeszłym roku zakupiłem czytnik. Chciałbym, żeby wydawcy czasem czytali to forum (może to robią?) i brali sobie do serca posty użytkowników, a potem coś z tym robili... Niestety nie liczę na to, że akurat MAG się pojawi, bo kilka razy czytałem (tutaj chyba też), że na ebooki krzywo patrzą.

18 cze 2011 13:03:51
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post Re: Lista księgarń oferujących e-książki w języku polskim
DarkStar napisał(a):
Ja również. To jest wydawnictwo #1 na mojej liście życzeń jeśli chodzi o sprzedaż ebooków w Polsce. Większość książek, które czytam właśnie MAG u nas wydaje, ale jako że nie udostępniają ebooków, to stracili klienta odkąd w zeszłym roku zakupiłem czytnik. Chciałbym, żeby wydawcy czasem czytali to forum (może to robią?) i brali sobie do serca posty użytkowników, a potem coś z tym robili... Niestety nie liczę na to, że akurat MAG się pojawi, bo kilka razy czytałem (tutaj chyba też), że na ebooki krzywo patrzą.

MAG jest przykładem wydawnictwa-hipokryty, przynajmniej w kwestii eBooków. Najpierw stwierdzili, że musieliby mieć sprzedaż na poziomie papieru (i cenę takąż), by im się chciało. Potem nagle było, że są wśród tych wydawnictw, co się za Woblinka wzięły. No i są - na stronie "O nas" w Woblinku ich znajdziecie... I to tyle. W bogatej ofercie Woblinka (inicjator, Wydawnictwo Otwarte, ma całe 46 eBooków! To prawie rok czytania po 1 eBooku na tydzień!) Maga niet. Czujcie się zatem, jakby byli już na rynku eBooków, ale nie.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

18 cze 2011 14:25:48
Zobacz profil WWW
Gandalf.com.pl

eCzytnik: Onyx
robbo2k napisał(a):
Znak wody nie ma znaczenia.... znaczenie ma "epub bez DRM".

dla Wydawców znak wodny ma wielkie znaczenie :)

Dlatego drodzy czytelnicy sami powinniście również uświadamiać im jak bardzo nie lubicie DRM i dlaczego, ponieważ często nie zdają sobie sprawy z tego jak problematyczne jest to rozwiązanie

J.

20 cze 2011 11:16:15
Gandalf.com.pl

Dobrze, nie będę już dłużej trzymać Was w niepewności.

Nie licząc Wydawców, którzy już od dłuższego czasu sprzedają w Gandalfie ebooki ze znakiem wodnym, od kilku dni do tego zacnego grona zaliczyć możemy .... Fabrykę Słów ! Na razie ebooki są w formacie PDF, do tego jeszcze nie cała oferta Fabryki znalazła się na naszych stronach (każdego dnia powinien pojawiać się nowy autor/autorka), ale już wkrótce mam nadzieję, będą pojawiać się także ich odpowiedniki w formacie EPUB - również ze znakiem wodnym. Cieszycie się? :mrgreen: Wiem, że na pewno większość z Was czeka na EPUB, ale musicie chwilkę poczekać. Tymczasem musicie przyznać, że jest to niewątpliwie bardzo dobry sygnał.

pozdrawiam

J.

20 cze 2011 11:58:40
Admin

eCzytnik: kindle
Szkoda, że u Was pdf i epub tej samej książki to osobny produkt. Gdyby to były dwa opcjonalne formaty jednego produktu, to można byłoby ruszyć na zakupy po pdf, a później dociągnąć epuby w miarę ich pojawiania się. Bo chyba można pobrać plik więcej niż raz?

EDIT:
Cytuj:
* Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (znak wodny)
* Liczba urządzeń, na których może zostać otwarty każdy pobrany plik: 6
* Możliwość druku: NIE
* Możliwość kopiowania tekstu: NIE

Jak ebook ze znakiem wodnym może nie mieć możliwości kopiowania tekstu i posiadać limit urządzeń? To jest umowne ograniczenie opisane w licencji, tak? Czy błąd w opisie?

20 cze 2011 12:23:55
Zobacz profil WWW
Gandalf.com.pl

t3d napisał(a):
Szkoda, że u Was pdf i epub tej samej książki to osobny produkt. Gdyby to były dwa opcjonalne formaty jednego produktu, to można byłoby ruszyć na zakupy po pdf, a później dociągnąć epuby w miarę ich pojawiania się. Bo chyba można pobrać plik więcej niż raz?

Hmm ... tutaj nie przewidujemy zmian ... PDF i EPUB po prostu są osobnymi produktami, wymagającymi osobnego przygotowania, innej techniki oznaczania etc etc; to wszystko nie dzieje się ot tak ;)

Natomiast jeśli chodzi o ilość pobrań - w przypadku znaku wodnego, po dokonaniu zakupu jest ona nieograniczona.

20 cze 2011 12:36:40
Gandalf.com.pl

PS

tak jest to błąd w opisie i zostanie poprawiony w najbliższym czasie :)

20 cze 2011 12:37:46
Użytkownik

Mnie ciekawi jak wyglada liczba zakupów pdf vs epub bo to bedzie pokazywało siłe czytników nad PC.
Po drugie znak wodny jest wazny dla wydawcy ale przezroczysty dla uzytkownika. Uczciwy kompromis.
Kazde ksiazki bez DRM to krok w dobra strone.... ale znów nie da sie wyszukiwac ich w Waszej ksiegarni.

20 cze 2011 15:40:01
Gandalf.com.pl

robbo2k napisał(a):
Mnie ciekawi jak wyglada liczba zakupów pdf vs epub bo to bedzie pokazywało siłe czytników nad PC.
Po drugie znak wodny jest wazny dla wydawcy ale przezroczysty dla uzytkownika. Uczciwy kompromis.
Kazde ksiazki bez DRM to krok w dobra strone.... ale znów nie da sie wyszukiwac ich w Waszej ksiegarni.

Właśnie nad tym pracujemy, także wkrótce spokojnie będzie można wyszukiwać ebooki ze względu na zastosowane zabezpieczenie, szczególnie że dużą wagę jak zauważyliście przywiązujemy właśnie do tego aspektu :)

a jeśli chodzi o statyski, o które pytasz - oczywiście nie mogę ich zdradzić, ale myślę że mogłyby Cie mocno zdziwić ;) (na korzyść PDF)

pozdrawiam

Justyna

20 cze 2011 15:56:36
Użytkownik

A czemuz to az taka tajemnica.... nie chodzi o liczby bezwgledne tylko proporcje.... stawiam pesymistycznie 9:1. To jest o tyle ciekawe iz pokazuje jak z czytaniem ebookow w ludzkich warunkach jest slabo. Zarówno tablety jak i smartphony powinny preferowac epub.... jesli wygrywa zdecydowanie pdf to oznacza iz nie czytamy elektronicznie i mobilnie.

20 cze 2011 16:11:26
Użytkownik

Bardzo dobra wiadomość :) Z niecierpliwością czekam na epuby, ale najważniejsze, że coś się w końcu zmienia i idzie w dobrym kierunku. Mój czytnik jest już w drodze i chyba wiem z jakiej księgarni kupię pierwszego ebooka ;)

Tak trzymać.

20 cze 2011 16:51:31
Użytkownik

eCzytnik: Kindle
Może kiedyś pojawią się i MOBI. ;) Raczej niepotrzebne większości użytkowników tego forum, ale z pewnością wielu posiadaczy Kindla nie chce bawić się w konwersję.

21 cze 2011 0:29:14
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3, iPhone
ptr07 napisał(a):
Mój czytnik jest już w drodze i chyba wiem z jakiej księgarni kupię pierwszego ebooka ;)

Ebooki w Gandalfie są też dużo tańsze niż w Virtualo. Przypominam o tym, kiedy Virtualo na Facebooku tłumaczy się z klientom z cen przekonując, że "ostateczna decyzja dotycząca kształtowania cen ebooków należy do wydawców".

21 cze 2011 10:28:51
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona