Jak dla mnie to PB 611 w Empiku sprawował się równie żwawo jak PB 622 - i nie dziwi mnie to ponieważ w zasadzie to ten sam procesor i ta sama ilość pamięci operacyjnej. Dla pewności właśnie sprawdziłem kilka filmików na YT aby się upewnić: PB 611 startuje w około 10 sekund. Otwarcie książki (zaraz po "zimnym" starcie, a więc nie ma mowy o tym, że coś jest "skeszowane") zajmuje około 4 sekund. Przewijanie stron w książce idzie szybko - nie ma tu jakiejś specjalnej różnicy w stosunku do innych czytników.
O ile pamiętam to egzemplarze Onyx A62S, z którymi miałem do czynienia startowały w około 40 sekund. Nie pamiętam ile dokładnie zajmowało ładowanie książki (i nie pamiętam, w której aplikacji) ale tak mi się wydaje że około 10 sekund.
Dobrym przykładem jest też porównanie czasu ładowania słownika na jednym i drugim urządzeniu - moim zdaniem A62S nie może się tu równać.
Generalnie można powiedzieć, że to niewielkie różnice, ale mogą być bardzo irytujące - YMMV.
Dla porównania: Kindle w/w operacje wykonuje raczej natychmiast i mam na myśli rzeczywiście "natychmiast" (no, pomijam pierwszy start urządzenia albo start po "twardym" resecie, który może zająć kilka minut).
p.s.
Tak trochę zmieniając temat: na YT można znaleźć filmiki porównujące Onyxa i62 z Kindlem - m.in. start i ładowanie książek - Kindle robi wrażenie ...