Po przeczytaniu uprzednich postów stwierdzam, że z grubsza znajomość ogółu utworów R.Zelaznego sprowadza się do cyklu Amber, Pana Światła i ew. cyklów o Dilvishu i Różdżkarzu raz oczywiście Alei Potępienia.
I do końca się nie dziwię.
Pisarza charakteryzowała wielorakość zainteresowań przedkładająca się na różnorodne tematy książek i opowiadań częstokroć z licznymi nawiązaniami do mitologii i religii wielu kultur: Pan Światła - Indie, Ja, Nieśmiertelny - Hellada, Oko Kota - Indianie północnoamerykańscy (o ile pamiętam Nawaho ale mogę się mylić bo dawno czytałem), 24 widoki góry Fudżi Hokusaia - Japonia, Lord Demon - arabska, Stwory Światła i Ciemności - Egipt.
Pisał zarówno czyste sf i fantasy oraz często coś po środku.
Z tych mniej znanych, a przynajmniej nie omawianych w tym temacie książek R. Zelaznego poleciłbym zdecydowanie: "Widmowy Jack" - może trochę naiwne ale z fascynującą kreacją świata, zasad jego funkcjonowania i cechami postaci, "Donnerjack" - w praktyce czyste sf z wtrąconymi elementami różnych mitologii np celtyckiej i przenikającymi się światami: realnym i wirtualnym.