Re: Polskie znaki na stałe wpisane w epub
Witam, jestem nowicjuszem jezeli chodzi o ebooki - sam uzywam Sony PRS-T2, zona zas Kobo. Posiadam ladny zbior ksiazek w przeroznych formatach - jednak najlepsze wyniki na te oba czytniki mam z formatem ePub. W jednej z publikacji czytalem, ze najlepiej konwertowac (uzywam calibre, majac slaba znajomosc tego programu) z .rtf - i tak to robie. Najpierw z .pdf na .rtf w adobe i dopiero w calibre z .rtf na ePub. Jednak niektorych ksiazek w formacie .rtf z polskimi znakami i to niezaleznie czy taki plik (.rtf) dostalem z netu, czy sam utworzylem z .doc czy z .pdf nie moge skonwertowac do ePub bez bledow. Robilem juz roznego rodzaju zmiany w Wordzie - to czcionke zmienilem, to troche skladnie calego tekstu, czy tez wielkosci czcionki - nie wiem co jest przyczyna - przy konwertacji dajmy na to 20 ksiazek z .rtf - 2-3 zawsze sa bez polskich znakow i nie znajduje przyczyny tego. Te ksiazki nie moge uzyskac w ePub czy mobi nawet po wielokrotnych probach. Dodam, ze dokonalem wszystkich czynnosci zaleconych przez "karakan" i uzywam trzcionki georgia.
Prosze o pomoc i wytlumaczenie jezeli to mozliwe, bledu jaki robie
rysio;)