Re: Nook Simple Touch vs. Kindle Touch. Który lepszy? - kom.
Nook ma fizyczne przyciski. Brak takowych w Kindle Touch moim zdaniem dyskwalifikuje urządzenie. No przynajmniej jeżeli ktoś używa go do czytania książek, a robi to najczęściej na stojąco w środkach komunikacji.
Co do ilości wolnego miejsca - to bez przesady. Po swoim pierwszym czytniku (Kindle 3) szybko się przekonałem że nawet 100 mb to aż nadto - po wrzuceniu więcej niż 50 książek robi się chaos. Podobno są czytniki które pozwalają przeglądać książki w wygodniejszy sposób (czytałem że Sony) i wtedy większa pamięć ma sens. Ale akurat Kindle do nich nie należy.
Inna duża zaleta Nooka to pdf reflow - naprawdę działa to przyzwoicie i można po prostu wrzucić pdf i czytać.
Nook ma jeszcze jedna zaletę w porównaniu z Kindle - można przeglądać zawartość wg struktury katalogów. Czyli jeżeli ktoś będzie wrzucał książki do podkatalogów - ma większy porządek.
Są też wady:
- przyciski fiz. nie są jakieś super (tu Kindle Classic i Kindle 3 zdecydowanie wygrywa)
- denerwująca przypadłość (w porównaniu z bezdotykowcami) polegająca na zmianie strony (czasem i o kilka, kilkanaście) gdy zamyka się okładkę nie blokując ekranu
- nie można skasować książki z poziomu urządzenia!!! (tragedia)
W każdym razie w porównaniu z Kindle Touch zdecydowanie polecałbym Nook-a. W porównaniu z Kindle Classic - sam nie wiem - zależy kto co woli. Oczywiście do czytania książek. Jeżeli ktoś chce go używać do czego innego to... niech sobie kupi tableta