Temat widzę stary, ale w zasadzie po to dołączyłam do forum, aby dowiedzieć się więcej o możliwości wydania własnej książki, więc odświeżę.
Większość osób (a przynajmniej tak mi się wydaje) chce wydać książkę w większym nakładzie tak, aby trafiła do księgarni i bibliotek. Nie wiem, jak w innych wydawnictwach, bo sama zgłębiałam się w szczegóły tylko w Poligrafie (na
http://wydawnictwopoligraf.pl/pytania.php mają pytania i odpowiedzi) i tam minimum to 500 sztuk. Sama mam jednak 2 różne cele - z jednej strony mam ebooka z mocno wyspecjalizowanej dziedziny, ale nie mam pewności co do tego, czy to już czas na jego wydanie w papierowej wersji. Raczej chciałabym zacząć od wydruku powiedzmy 10-15 egzemplarzy tak, abym i dla siebie miała pamiątkę, i mogła wysłać niektórym osobom. Nie widzę się jednak na razie na półkach w Empiku
ale niestety sprawdzając ceny druku na żądanie wychodzi na to, że za sztukę będzie ponad 100 zł, więc może podsuniecie jakiś pomysł.
Z drugiej strony, mam trochę bajek pisanych dla dziecka i chodzi za mną myśl próby ich wydania - wtedy te 500 sztuk mogłoby być w sam raz, ale to też raczej w perspektywie najbliższego roku, a nie już teraz i raczej po tym, kiedy zobaczę reakcje większej ilości dzieci w przedszkolu, którym mogłabym je przeczytać. Tyle że to byłyby malutkie książeczki po dosłownie 5 bajek, najlepiej w twardej okładce i małym formacie.