|
Vortal •
Zarejestruj •
FAQ
• Zaloguj
|
|
|
Teraz jest 21 lis 2024 17:57:16
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Grabski J. Władysław - "Saga o jarlu Broniszu"
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 02 sie 2007 23:14:36 Posty: 51 Lokalizacja: lubelszczyzna
|
Chętnie przyłączę się do zareklamowania tej książki. Opowiada o tym okresie w historii Polski, o którym (przynajmniej mnie) mówiono w szkole stosunkowo niewiele (a może byłem na wagarach?). Okres panowania Bolesława Chrobrego ale akcja książki skierowana jest niemal wyłącznie na stosunki polsko-skandynawskie. Historia emisariusza królewskiego na dwory szwedzki i duński. Stąd dowiedziałem się o polskich? wikingach na Wolinie. Nie brakuje oczywiście wątku romantycznego, bohaterskich czynów i morskich bitew na długich łodziach wikingów. Niepoślednią postacią jest też Świętosława - polska królowa na szwedzkim tronie.
Jeżeli ktoś cztyał "Rudy Orm" Fransa Gunnara Bengtssona to "Sagą o jarlu Broniszu" nie będzie zawiedziony bo jest to bardzo podobny klimat.
|
28 mar 2008 9:11:47 |
|
|
Użytkownik
|
Wow, prawie o tej książce zapomniałem, czytałem ją już bardzo dawno temu w okresie fascynacji książkami historycznymi - świetna książka polecam każdemu kto lubi się myślami przenieść w średniowiecze. Fajnie zarysowana postać siostry Mieszka I - Świętosławy - Sygrydy, królowej Szwecji a potem Danii. Sporo walk i nieźle oddany klimat tamtych czasów. Książka bardzo podobna do Piastowskiego cyklu Karola Buncha.
pozdrawiam
D
|
07 lip 2008 13:36:41 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|