|
|
Teraz jest 24 lis 2024 0:20:14
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 27 lut 2008 17:56:46 Posty: 85 Lokalizacja: Z takiego miejsca, którego nie ma
|
Agatha Christe
Tak, wiem, że wątek jej poświęcony znajduje się w dziale "kryminały". Ale chciałam napisać o innej Agathcie, o Agahtcie Christie alias Mary Westmacott. Ksiązki królowej kryminałów lubię na tyle, że w bibliotece sięgam po nie "z zamkniętymi oczami". Tak było i tym razem. Kiedy zaczęłam czytać "Brzemię" spodziewałam się dobrej zagadki, inteligentnego detektywa i niebanalnego zakończenia. Czytałam i czkałam na "zbrodnę", a tu nic. W końcu, zniecierpliwiona przeczytałam informacje z okładki. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że tym razem nie mam co liczyć na kryminał. W dorobku Agathy Christie poza powieściami detektywistycznymi znalazło się miejsce na 6 "powieści miłosnych" i właśnie jedną znich trzymałam w ręku. Od razu zaznaczam, że nie lubię romansów, czytam je bardzo rzadko, najczęściej jest to wynikiem pomyłki. Ten również mi się nie podobał, chociaż momentami odnajdywalam w nim ślady "mojej" Agathy. Z przyczyn podanych wyżej nie jestem jednak w stanie stwierdzić, czy romans był dobry, czy zły. Cóż, jest to dla mnie przestrogą, by sprawdzać co zamierzam przeczytać nawet w przypadku znanych autorów
A wy, czy spotkaliście się z twórczością Mary Westmacott? Co o niej sądzicie? Czy rację miała królowa zbrodni zanurzając się w nurt powieści miłosnych?
_________________ Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać.
http://www.larche.org.pl/ - Arka (L’Arche) jest rodziną wspólnot, w których razem żyją i pracują osoby z niepełnosprawnością intelektualną oraz asystenci, którzy na pewien czas lub na stałe decydują się być w Arce.
http://www.stowarzyszenie-razem.org - Dolnośląskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Zepsołem Downa
|
15 mar 2008 13:47:48 |
|
|
Konto usuniete
|
Z tego co wiem napisała pod tym pseudonimem parę książek :Brzemię, Chleb olbrzyma,Córka jest córką,Niedokończony portret, Róża i cis, Samotna
Osobiście przeczytałam tylko Niedokończony portret i podobał mi się chociaż nie będzie należał do moich ulubionych trochę zbyt przegadany i melodramatyczny
|
04 kwi 2008 18:49:31 |
|
|
Konto usuniete
|
Witam,
jesli chodzi o romanse napisane przez Agathe Christe, to przeczytalam tylko jedna: Brzemię.
Opowiada historie Laury, ktora czuje się niechciana i pozbawiona miłości rodziców. Sytuacja ulega pogorszeniu, kiedy na świat przychodzi jej słodka maleńka siostrzyczka Shirley. Ale jedna tragiczna noc dramatycznie zmienia uczucia starszej siostry. Laura przysięga przez całe życie kochać i chronić Shirley. Czas biegnie i Shirley wyrasta na piękn dziewczynę spragnioną wolności i romantycznej miłości.
Mnie osobiscie ksiazka sie nie podobala. Brak bylo mi w niej magii, nudzila mnie:(
Agatha jako pisarka kryminalow jest genialna, w romansach moim zdaniej jej nie wyszlo:(
|
08 kwi 2008 22:36:17 |
|
|
Konto usuniete
|
Agatha Christe jest doskonałą pisarką kryminałów, jak już sama wspomniałaś, chociaż niektóre z jej dzieł są dla mnie bardzo irytujące np. "13 zagadek". Jednak lubię czytać jej książki, ale jeśli chodzi o romanse Mary Westmacott ... niestety nie mogę o nich nic dobrego powiedzieć. Być może jest to spowodowane tym, że jej kryminaly są naprawdę dobrymi książkami, więc i od romansidła wymagałam wiele, jednak bardzo się rozczarowałam. Z trudem przebrnęłam przez "Niedokończony portret" a słyszałam, że jest to najlepsza pozycja z jej romansów. Niestety dla mnie zbyt nużąca. Jak dla mnie Agatha nie powinna zajmować się romansami, a zagłębiać się w tym co umie najlepiej - kryminały.
|
12 kwi 2008 15:27:16 |
|
|
Użytkownik
|
Również przez przypadek trafiłam na romans Agathy Christie "Brzemię". Ta autorka była zdecydowanie mistrzynią kryminałów i ich powinna się trzymać. Romansidło było okropne, nudne i pozbawione jakiejkolwiek akcji. Mimo wielkiego szacunku dla twórczości Christie, nie dobrnęłam do końca tej książki.
|
06 lip 2008 9:09:35 |
|
|
Konto usuniete
|
Świetna pisarka, świtne książki. Moje dwie współlokatorki zawsze to czytały, kiedyś dałam się namówić i niespodzianka: bardzo mi się podobała. To chyba była "Kurtyna".
|
14 paź 2008 14:50:29 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 17 paź 2008 23:21:06 Posty: 38 Lokalizacja: ÂŚlÂąsk
|
Przyznaję, że nie wiedziałam o tej "drugiej twarzy" Agaty Christie a przeczytałam naprawdę sporo jej kryminałów. Ach ten Herkules Poirot!
Ale jednak przy kryminałach pozostanę. Romansów nie czytuję
Edit by Mori: +1 za wypowiedź nic nie wnoszącą do tematu.
_________________ "Do not follow where the path may lead.
Go, instead, where there is no path
and leave a trail."
~~ Muriel Strode ~~
|
18 paź 2008 20:44:59 |
|
|
Użytkownik
|
Z romansów Agaty Christie przeczytałam Brzemię, Córka jest córką i Chleb olbrzyma. Z tych trzech najbardziej podobał mi się Cleb olbrzyma, a Brzemię to książka zdecydowanie nudna.
Chleb olbrzyma mówi o ciągłym poszukiwaniu i niestety traceniu rzeczy ważnych.
|
25 paź 2008 20:33:34 |
|
|
Konto usuniete
|
Dla mnie Agatha Christie to przede autorka wielu świetnych kryminałów. Jej książki potrafią nie tylko wciągnąć czytelnika, ale również niespodziewanie zaskoczyć. Polecam takie pozycje, jak "Niedziela na wsi" i Tajemnicza historia w Styles
Edit by Mori: Do tego opinii jest dział Kryminały. +1 za off-topic.
|
22 lis 2008 15:37:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|