W ostatniej chwili znalazłem ten temat przed próbą stworzenia wątku o Marininie. Słyszałem o niej wiele dobrych opinii ale dopiero niedawno sięgnąłem najpierw po Grę na cudzym boisku a później po Ukradziony sen i Kolację z zabójcą. Reszta czeka w kolejce. Rzeczywiście doskonały opis "przaśnej"strasznie pracy rosyjskiej milicji, trochę ciekawostek z pracy terenowej wywiadowców i niekiedy zaskakujące pomysły, ale mnie bardziej zafascynowały opisy tła - przeplatające się interesy rosyjskiej politycznej wierchuszki, mafii i milicji, wszechobecna korupcja traktowana już jak ludowy zwyczaj nawet przez milicjantów. Co ciekawe nie w każdej książce jest tak samo - można zaobserwować pewną ewolucję bądź to bezpośrednio w opsach bądź to w wypowiedziach bohaterów. W tej nowej Rosji nie rządzą już bandyci w skórzanych kurtkach z "bejsbolami" w garści tylko w eleganckich garniturach i często na odpowiedzialnym stanowisku. Momentami to świetne obrazki socjologiczne - może nie przerażające ale ....... W momentach szczególnie zakreconej logiki rosyjskich śledczych przypominało mi się jedno zdanie - opinia o Rosjanach zdaje się z Początku Szczypiorskiego.

Nowy jestem i nie wiem czy za bardzo się nie rozpisałem