Rozwiązanie problemu kepub obcinającego litery
Po tym jak stałem się szczęśliwym nabywcą nowego KAO, zabrałem się za usunięcie czegoś co najbardziej mnie irytowało w trakcie czytania na nim, czyli olbrzymich lotnisk na górze i dole ekranu zostawionych tam nie wiadomo właściwie po co
Zastosowałem sposób jaki opisał w swojej
recenzji Kobo Glo HD Cyfranek, czyli modyfikację "Kobo eReader.conf" co zakończyło się sukcesem... chociaż nie do końca
Otóż pojawił się problem o którym było wspomniane w recenzji Cyfranka, czyli minimalne obcinanie liter przy prawej krawędzi. Niestety sposoby opisane tam nie do końca działały, co wymusiło na mnie wysilenie pomysłowości i po wielu próbach i błędach udało mi sie osiągnąć satysfakcjonujący wynik
Otóż wystarczy usunąć z folderu style w epubie (za pomocą na przykład Sigila) pliki się tam znajdujące a problem znika. Swoją drogą jest to też rozwiązanie problemu który czasami trafia się w momencie gdy twórcy ebooka wpadają na genialny pomysł ustawienia domyślnego rozmiaru czcionki przez co później są problemy na niektórych czytnikach.
Oczywiście usuniecie styli nie jest jest idealnym rozwiązaniem, bo trafiają sie takie książki w których są one istotne, ale wydaje mi się że w większości przypadków to najlepszy sposób na rozwiązanie problemu obcinania liter w kepub.